Μυστικά ραντεβού για το «χρίσμα», τηλεφωνικές βολιδοσκοπήσεις, πιεστικές εισηγήσεις και κρυφές μετρήσεις για την απήχηση συγκεκριμένων προσώπων συνθέτουν το παρασκήνιο στο Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τη συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου.

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι εξ απορρήτων του (Γιάννης Μπρατάκος, Θανάσης Νέζης κ.ά.) διανύουν ήδη μέρες συζητήσεων με πιθανούς υποψηφίους, καθώς στόχος είναι να μην εξαντληθεί το χρονικό περιθώριο για την οριστικοποίηση της λίστας. Αυτό ορίζεται στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου λόγω των προϋποθέσεων της επιστολικής ψήφου, ωστόσο ο Μητσοτάκης θέλει να έχει ολοκληρώσει τις επίσημες ανακοινώσεις μέχρι το πρώτο 15θήμερο του Απριλίου οπότε προγραμματίζεται το κομματικό συνέδριο.

Σε ό,τι αφορά τις νέες εισόδους στη γαλάζια ευρωλίστα είναι «κλειδωμένη» η υποψηφιότητα της Εύης Χριστοφιλοπούλου, καθώς η πρόσφατη ανακοίνωση προσχώρησής της στη ΝΔ ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Άλλος ένας πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Πύρρος Δήμας έχει πάρει ατύπως πράσινο φως, εμφανιζόμενος πρόσφατα στο πλευρό του Μητσοτάκη σε «βόλτα» του στην Αγία Παρασκευή.

Ρυθμούς ανεβάζει επιπλέον ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας.

Σε τροχιά υποψηφιότητας δείχνουν οι πρώην υφυπουργοί και νυν σύμβουλοι του Μητσοτάκη, Βασίλης Κοντοζαμάνης και Γιώργος Αμυράς και ο καθηγητής Ναπολέων Μαραβέγιας. Συζητήσεις εξελίσσονται εκ νέου για τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά, ο οποίος επίσης εμφανίζεται σε γαλάζιες συνάξεις. Ακούγεται ξανά εντόνως το όνομα της ολυμπιονίκη και αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου ενώ επέστρεψαν οι εισηγήσεις για τον παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη.

Στους γαλάζιους… ψιθύρους ή και σε μετρήσεις εντοπίζονται μεταξύ άλλων ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος, η Μίνα Γκάγκα, ο Αλκιβιάδης Στεφανής, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργος Καλλιακμάνης ενώ στο ραντάρ βρίσκονται και αυτοδιοικητικοί.

Όπως έχουν γράψει τα «ΝΕΑ», ο Μητσοτάκης επιθυμεί «μοντέλο Επικρατείας» για τους 42 γαλάζιους υποψηφίους, δηλαδή θέλει «ανοίγματα» εκτός νεοδημοκρατικών τειχών και προβολή προσώπων με κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ η ζυγαριά του δεν γέρνει πλέον (τουλάχιστον όχι όπως προ μηνών) σε επίσημο «κόφτη» στις δύο θητείες.

Από τους νυν ευρωβουλευτές οι πληροφορίες μιλούν για τέσσερις «σίγουρους»: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Οι ευρωεκλογές, είπε ο Μητσοτάκης (Σκάι 100,3), είναι «αυτοτελής αναμέτρηση», στην οποία η ΝΔ εισέρχεται, κατά την εκτίμησή του, με συγκριτικό πλεονέκτημα. «Δεν είναι η πολιτική της ισχύ» διευκρίνισε, «είναι ότι εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε την Ελλάδα αποτελεσματικά».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»



ΠΗΓΗ