Η αυτοβιογραφία του πρίγκιπα Χάρι «Spare» συγκλόνισε όλο τον κόσμο, καθώς αποκάλυψε τις εμπειρίες του μέσα στη βασιλική οικογένεια. Η αείμνηστη μητέρα του πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό σοκ με τις αποκαλύψεις της, προκαλώντας τεράστια διαμάχη στο παλάτι.

Το «Diana: Her True Story» κυκλοφόρησε πριν από 32 χρόνια, στις 16 Ιουνίου 1992. Γραμμένο από τον Andrew Morton, το βιβλίο ισχυρίζεται πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει πολλές φορές. Αναφερόταν επίσης στη διατροφική της διαταραχή και την κατάρρευση της σχέσης της με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο.

Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο, ο Andrew Morton υποστήριξε πως χρησιμοποίησε αξιόπιστες πηγές για να γράψει το βιβλίο, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και της οικογένειας της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ είχε υποστηρίξει πως η πριγκίπισσα δεν είχε εμπλακεί με κανέναν τρόπο.

Αλλά μετά τον σοκαριστικό θάνατό της το 1997, ο Andrew Morton παραδέχτηκε ότι στην πραγματικότητα είχε συνεργαστεί στενά μαζί με την πριγκίπισσα Νταϊάνα για να γράψει το βιβλίο.

Δεν συναντήθηκαν ποτέ προσωπικά για να διατηρήσουν την εύλογη άρνηση από την πλευρά της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο Andrew Morton της έστελνε μια λίστα γραπτών ερωτήσεων μέσω ενός μεσολαβητή, του φίλου της πριγκίπισσας Νταϊάνα, James Colthurst. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ηχογραφούσε τις απαντήσεις της σε κασέτες και του τις έστελνε πίσω.

Η αποκάλυψή του αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία, οπότε ως απάντηση δημοσίευσε μέρη από τις κασέτες και τις μεταγραφές τους για να αποδείξει τη συμμετοχή της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο βασιλικός σχολιαστής Richard Fitzwilliams περιέγραψε τη δημοσίευση του βιβλίου ως «εξαιρετική για την εποχή του», προσθέτοντας πως στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ δεν ήταν ποτέ σίγουροι πόσο στενά συνεργάστηκε μαζί του η πριγκίπισσα Νταϊάνα μέχρι μετά τον πρόωρο θάνατό της.

«Η υποστήριξή της στο περιεχόμενό του είχε αποδειχθεί σχεδόν αμέσως όταν κανόνισε να φωτογραφηθεί έξω από το σπίτι ενός πρώην συντρόφου που αναφέρεται στο βιβλίο.

Στο βιβλίο υποστηρίζεται πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα προσπάθησε να αυτοκτονήσει έως και πέντε φορές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, με την πρώτη το 1982 και την τελευταία απόπειρα το 1986.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα παραδέχτηκε επίσης ότι έπασχε από βουλιμία ενώ βρισκόταν στο ταξίδι του μέλιτος με τον πρίγκιπα Κάρολο και ισχυρίστηκε ότι ξεκίνησε όταν της είπε ότι ήταν «λίγο παχουλή».

Παραδέχτηκε επίσης της ζήλεια της για την Καμίλα -την εποχή εκείνη θεωρούνταν στενοί φίλοι με τον πρίγκιπα Κάρολο- με την οποία αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είχαν σχέση ενώ ο πρίγκιπας Κάρολος και η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν ακόμα παντρεμένοι.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα φέρεται να προσπάθησε να συζητήσει για το θέμα τόσο με τον Κάρολο όσο και με τη βασίλισσα Ελισάβετ αλλά βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα «τείχος σιωπής».

Το δώρο της Καμίλα στον Κάρολο

«Ανοίγαμε τα ημερολόγιά μας για να συζητήσουμε διάφορα πράγματα. Βγαίνουν δύο φωτογραφίες της Καμίλα. Και στον μήνα του μέλιτος έχουμε το δείπνο μας με τον πρόεδρο Sadat και φοράει μανικετόκουμπα με δύο «C» μπλεγμένα. Είπα λοιπόν «η Καμίλα σου τα έδωσε αυτά, έτσι δεν είναι;». Μου είπε «ναι, τι είναι κακό; Είναι ένα δώρο από έναν φίλο». Και τσακωθήκαμε. Ζήλεια. Απόλυτη ζήλεια» περιέγραφε στις κασέτες η πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Στις κασέτες αποκάλυπτε πως έξι εβδομάδες πριν από τη γέννηση του πρίγκιπα Χάρι, εκείνη και ο πρίγκιπας Κάρολος ήταν πιο κοντά από ποτέ. Αλλά οι σκληρές παρατηρήσεις του πρίγκιπα Καρόλου για το μωρό -δεν ήθελε άλλο αγόρι, δεν του άρεσαν οι κοκκινομάληδες- και η σχέση του με την Καμίλα, το διέλυσε.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα με τον τότε πρίγκιπα Κάρολο

Ο αγώνας της Νταϊάνα με τον Τύπο

Είχε μιλήσει ειλικρινά για τους αγώνες της κατά του Τύπου. «Όλος ο κόσμος επικεντρωνόταν σε εμένα. Κάθε ημέρα ήμουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Και νόμιζα ότι αυτό ήταν τόσο φρικτό. Στην πραγματικότητα δεν είχα κάνει κάτι συγκεκριμένο όπως να ανέβω το Έβερεστ ή να κάνω κάτι τέτοιο υπέροχο».

Ωστόσο, η επιλογή του Morton από την πριγκίπισσα Νταϊάνα εξόργισε τους αντιπάλους του στον Τύπο και αυτό άνοιξε τις πύλες για τον πόλεμο της Ουαλίας. Δεδομένου ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας ήταν τόσο δημόσια διχασμένα, αυτό έγινε μια φρενίτιδα τροφοδοσίας των μέσων ενημέρωσης που συνεχίστηκε από τότε.

Στα χρόνια από την έκδοσή του, το βιβλίο έχει περιγραφεί ως η «χορογραφημένη οργή» της πριγκίπισσας Νταϊάνα ενάντια στη «δομική αδικία» που αντιμετώπισε από τον Τύπο και τη βασιλική οικογένεια.

Τότε και τώρα, το κοινό συμπονούσε την πριγκίπισσα Νταϊάνα και την έβλεπε ως θήμα. Αναπόφευκτα η κυκλοφορία του βιβλίου και ο αυξημένος έλεγχος προς τον Κάρολο οδήγησαν στο διαζύγιό τους στα τέλη του 1992.

Το «Diana: Her True Story» πούλησε περισσότερα από 7 εκατομμύρια αντίτυπα σε 80 χώρες και περισσότερα από 30 χρόνια μετά η αυτοβιογραφία του γιου της πρίγκιπα Χάρι «Spare» ήταν επίσης μπεστ σέλερ.



ΠΗΓΗ