Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023, 08:54

Οι Ταλιμπάν αντέκρουσαν χθες Κυριακή την εκτίμηση του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας, του Σεργκέι Σοϊγκού, πως ένοπλες οργανώσεις με ορμητήριο το Αφγανιστάν απειλούν την ασφάλεια της περιφέρειας.

«Ένοπλες οργανώσεις από το Αφγανιστάν αποτελούν μείζονα απειλή για την ασφάλεια των χωρών της κεντρικής Ασίας», τόνισε ο κ. Σοϊγκού κατά τη διάρκεια συνάντησης των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (ΟΣΣ) στο Νέο Δελχί την Παρασκευή.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της de facto κυβέρνησης των Ταλιμπάν αντέτεινε πως κάποιες πρόσφατες επιθέσεις στο Αφγανιστάν διαπράχθηκαν από πολίτες άλλων κρατών της Ασίας. «Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις των ενδιαφερόμενων χωρών να αναλάβουν τις ευθύνες τους», πρόσθεσε.

Αφότου ανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν, τον Αύγουστο του 2021, έχουν καταγραφεί επιθέσεις με ρουκέτες από την επικράτεια της χώρας εναντίον του Τατζικιστάν και του Ουζμπεκιστάν. Την ευθύνη για τις ενέργειες αυτές ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Οι δυνάμεις των Ταλιμπάν διεξάγουν συχνά επιχειρήσεις εναντίον κρησφύγετων του τοπικού βραχίονα της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Η de facto κυβέρνηση διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει τα υπολείμματά τους, όμως ειδικοί αντιτείνουν πως το ΙΚ διατηρεί τη δυνατότητα να εξαπολύει επιθέσεις.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο [σ.σ. του Αφγανιστάν, έτσι αποκαλούν οι Ταλιμπάν το καθεστώς τους], ως υπεύθυνη κυβέρνηση, δεν επιτρέπει σε κανέναν να χρησιμοποιεί το έδαφος του Αφγανιστάν εναντίον άλλων χωρών κι αναμένει από τις άλλες χώρες, ειδικά τις χώρες της περιφέρειας, να μην επιτρέπουν την είσοδο στο Αφγανιστάν ανθρώπων με σκοπό να καταστρέψουν», σύμφωνα με την ανακοίνωση.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023, 08:54

ΠΗΓΗ