Οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού αποσύρθηκαν από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου η κατάσταση είχε επιδεινωθεί ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, ανακοίνωσε ο ουκρανός στρατηγός Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, διοικητής της περιοχής (στη φωτογραφία του Reuters, επάνω, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι βγάζει σέλφι στην Αβντιίβκα τον περασμένο Δεκέμβριο για να δείξει ότι η πόλη βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο).

«Oπως προέβλεπαν διαταγές που λάβαμε, αποσυρθήκαμε από την Αβντιίβκα σε θέσεις προετοιμασμένες εκ των προτέρων», ανέφερε μέσω Telegram ο στρατηγός.

Ο Σίρσκι επιβεβαίωσε πως διέταξε οι ουκρανικές δυνάμεις ν’ αποσυρθούν από την πόλη

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατηγός Ολεξάντρ Σίρσκι επιβεβαίωσε μέσω Facebook πως διέταξε οι ουκρανικές δυνάμεις ν’ αποσυρθούν από την πόλη για να μην περικυκλωθούν.

Πρόκειται, έπειτα από πολύμηνες ρωσικές επιθέσεις και λυσσαλέες μάχες, για τη σημαντικότερη νίκη των στρατευμάτων της Ρωσίας — μολονότι η αξία της είναι βασικά συμβολική — μετά την κατάληψη της Μπαχμούτ τον Μάιο του 2023.

Αποτελεί τη σημαντικότερη μεταβολή της κατάστασης στο μέτωπο έπειτα από την αποτυχία της αντεπίθεσης της Ουκρανίας που εξαπολύθηκε το καλοκαίρι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Σύγκριση με την Μπαχμούτ

Τις τελευταίες ημέρες, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτήριζαν την κατάσταση στην Αβντιίβκα κρίσιμη, συγκρίνοντάς την με την Μπαχμούτ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις υπέστησαν τεράστιες απώλειες σε μια προσπάθεια να κρατήσουν την πόλη, γράφει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.

«Με βάση την επιχειρησιακή κατάσταση γύρω από την Αβντιίβκα καθώς και για ν’ αποτραπεί ο εγκλωβισμός και να σωθούν οι ζωές και η υγεία των στρατευμάτων μας, αποφάσισα ν’ αποσύρω τις μονάδες μας από την πόλη και να τις μεταφέρω σε πιο ευνοϊκές θέσεις άμυνας» έγραψε ο Ολεξάντρ Σίρσκι.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ