Οι δυνάμεις της Ουκρανίας ήταν λιγότερες από της Ρωσίας στην μάχη για την Αβντιίβκα και δέχονται καθημερινά επιθέσεις από τον Οκτώβριο, σε μια πόλη που βρισκόταν στην πρώτη γραμμή από τότε που οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα εξεγέρθηκαν κατά του Κιέβου την άνοιξη του 2014.

Οι Ρώσοι έχουν υποστεί τεράστιες απώλειες σε άνδρες και υλικό από τότε που ξεκίνησαν την επίθεσή τους εναντίον της πόλης, όπου περίπου 1.000 άμαχοι παρέμειναν παρά τις συνεχείς προσπάθειες των Αρχών του Ντόνετσκ να τους πείσουν να φύγουν. Τον Δεκέμβριο, Αμερικανοί αξιωματούχοι υπολόγισαν ότι ο ρωσικός στρατός είχε περισσότερες από 13.000 απώλειες στον άξονα Αβντιίβκα-Νοβοπαβλίβκα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Η αλλαγή τακτικής που οδήγησε στη νίκη

Οι Ρώσοι ξεκίνησαν την επίθεση στην πόλη με βαρύ οπλισμό, αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες, εν μέρει λόγω των επιθέσεων ακριβείας της Ουκρανίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Προσφάτως οι Ρώσοι άλλαξαν τακτική, στέλνοντας δεκάδες μικρές ομάδες πεζικού στην πόλη για να πολεμήσουν από κοντά.

Ο ουκρανικός στρατός αναγνώρισε τον Δεκέμβριο ότι η συγκέντρωση των ρωσικών δυνάμεων θα τον οδηγούσε στην ήττα. Στη συνέχεια, ο Ανώτατος Διοικητής των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Βάλερι Ζαλούζνι, είπε ότι «ο εχθρός έχει την ικανότητα να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένων του πυροβολικού και της αεροπορίας, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Και μπορούν να το κάνουν έτσι ώστε σε δυο-τρεις μήνες η πόλη [Αβντιίβκα] να έχει την ίδια μοίρα με την Μπαχμούτ», που τελικά έπεσε την άνοιξη.

Χάρτες με τη ρωσική επέκταση στο ουκρανικό έδαφος

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κι άλλα μέρη των περιοχών του Ντόνετσκ και του Χαρκόβου όπου οι ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται υπό πίεση. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι Ρώσοι σημειώνουν σταδιακά ολοένα και περισσότερη πρόοδο γύρω από τη Μάργινκα, νοτίως της Αβντιίβκα.

Οι χάρτες του αμερικανικού Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου – Η σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία: 

Νέα δραματική έκκληση Ζελένσκι – Ζήτησε ακόμα και από τον Τραμπ να μεταβεί στο Κίεβο

Η «τεχνητή», όπως την χαρακτήρισε, έλλειψη όπλων για την Ουκρανία, ενισχύει τον Πούτιν, προειδοποίησε σήμερα (17/2) ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ζήτησε να συνεχιστεί η στήριξη προς την χώρα του. Απηύθυνε επίσης εκ νέου πρόσκληση προς τον υποψήφιο του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικανών Ντόναλντ Τραμπ να επισκεφθεί το Κίεβο και να μεταβεί μαζί του στο μέτωπο.

«Δυστυχώς, το να κρατείται η Ουκρανία σε μια τεχνητή έλλειψη όπλων, ειδικά σε έλλειψη πυρομαχικών και δυνατοτήτων μεγάλου βεληνεκούς, επιτρέπει στον Πούτιν να διατηρεί την τρέχουσα ένταση στον πόλεμο», τόνισε ο κ. Ζελένσκι από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία έγινε δεκτός με παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στην περίπτωση της πόλης Αντβιίβκα, εξηγώντας ότι η απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων αποφασίστηκε λόγω του προβλήματος της έλλειψης πυρομαχικών, καθώς έχει καθυστερήσει η στρατιωτική στήριξη από τις ΗΠΑ. «Ήταν μια δικαιολογημένη απόφαση, προκειμένου να σωθούν ανθρώπινες ζωές», είπε χαρακτηριστικά. Όταν μάλιστα εκλήθη να σχολιάσει την αμερικανική στάση, δήλωσε ότι «αφού η συζήτηση γίνεται δημόσια, δεν θα πω τίποτα» και πρόσθεσε ότι όλα θα τεθούν στις συναντήσεις που θα έχει στο περιθώριο της Διάσκεψης με αμερικανούς αξιωματούχους.

Ερωτώμενος γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει μέχρι τώρα επισκεφθεί την Ουκρανία, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε ότι τον έχει ήδη προσκαλέσει και μάλιστα να επισκεφθούν μαζί το μέτωπο του πολέμου. «Θέλω να του δείξω πόσο ανοιχτές και αληθινές πληροφορίες δίνουμε για τον πόλεμο», σημείωσε.

«Μη ρωτάτε την Ουκρανία πότε θα τελειώσει ο πόλεμος. Ρωτήστε τους εαυτούς σας, γιατί ο Πούτιν είναι ακόμη σε θέση να τον συνεχίζει. Πιστεύω ότι αν παραμείνουμε σε διάλογο σχετικά με το πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος, τότε θα πρέπει με τις αποφάσεις μας να δείξουμε σε αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις τι σημαίνει πραγματικός πόλεμος και όχι πόλεμος από το Ίνσταγκραμ», τόνισε καταλήγοντας ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προχωρούν τα ρωσικά στρατεύματα

To Reuters μετέδωσε σήμερα ότι μετά από την κατάληψη της Αβντιίβκα τα ρωσικά στρατεύματα δεν σταμάτησαν, παρά προχωρούν. Αναλυτές κάνουν λόγο για πιθανή στροφή προς τα νοτιοδυτικά. Ερμηνεύοντας τον Πούτιν, σύμφωνα με όσα είπε στην πρόσφατη συνέντευξή του με τον Κάρλσον, εκτιμούν ότι σειρά έχει το κομμάτι από το Μικολάιβ μέχρι και την Οδησσό, που ο Πούτιν επανέλαβε ότι είναι διαχρονικά ρωσική. Πάντως δεν αποκλείεται η στροφή προς διαφορετική κατεύθυνση. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο Πούτιν έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας, επαναλαμβάνοντας διαρκώς ότι τα εδάφη που βρίσκονται από τον Δνείπερο και ανατολικά είναι διαχρονικά ρωσικά. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι ο Πούτιν δεν θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρώσει την κατάληψη αυτών των εδαφών.



ΠΗΓΗ