Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 14:56

Ο αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκέρσκοβιτς εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τη σύλληψή του εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες ενώπιον ρωσικού δικαστηρίου κλεισμένος σε γυάλινο κλουβί, εν όψει της έφεσης κατά της προφυλάκισής του με κατηγορίες για «κατασκοπεία».

Φορώντας καρό πουκάμισο και τζιν, με σταυρωμένα τα χέρια και βλέμμα ήρεμο και αποφασιστικό, ο Έβαν Γκέρσκοβιτς κοίταζε αμίλητος τους δημοσιογράφους. Το δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα παρατείνει ή μη την προσωρινή κράτηση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal.

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) συνέλαβαν στα τέλη του Μαρτίου τον δημοσιογράφο που έκανε ρεπορτάζ στο Γεκατερίνμπουργκ. Το Κρεμλίνο δηλώνει ότι συνελήφθη «επ’ αυτοφόρω» να κατασκοπεύει. Ο φάκελος είναι απόρρητος και δεν έχει εμφανιστεί στοιχείο που να συνεπικουρεί την κατηγορία.

Ο Έβαν Γκέρσκοβιτς έχει τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής κράτησης, τουλάχιστον μέχρι τις 29 Μαΐου. Έχει καταθέσει έφεση κατά της επιβολή του μέτρου και αυτή συζητείται σήμερα, Τρίτη 18 Απριλίου. Οι πιθανότητες το δικαστήριο να αποφανθεί υπέρ της έφεσης του δημοσιογράφου της Wall Street Journal είναι σχεδόν μηδενικές.

Η Αμερικανίδα πρέσβης, Λιν Τρέισι, η οποία δήλωσε τη Δευτέρα ότι κατόρθωσε να συναντήσει τον δημοσιογράφο για πρώτη φορά στη φυλακή, βρίσκεται επίσης στη δικαστική αίθουσα.

Η σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς προκάλεσε σοκ, αφού κανείς δυτικός δημοσιογράφος δεν έχει συλληφθεί και κατηγορηθεί για κατασκοπεία στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες.

Ο 31χρονος δημοσιογράφος, γνωστός για την ποιότητα της δημοσιογραφικής του δουλειάς και τη σοβαρότητά του, απειλείται με 20ετή φυλάκιση.

Το πρωί, ο Ρώσος αντιπολεμικός ακτιβιστής Γιαροσλάβ Σιρσίκοφ, ο οποίος είχε γνωστοποιήσει πρώτος τη σύλληψη του Έβαν Γκέρσκοβιτς, συνελήφθη με τη σειρά του κατά τη διάρκεια εφόδου των ειδικών δυνάμεων της ρωσικής αστυνομίας.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 18 Απριλίου 2023, 14:56

ΠΗΓΗ