Ο υπουργός Εξωτερικών της Ονδούρας Εδουάρδο Ενρίκε Ρέινα αναμένεται στην Κίνα, στο πλαίσιο της διαδικασίας σύναψης διπλωματικών σχέσεων των δύο κρατών, δήλωσαν χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικές πηγές.

Την επίσκεψη επιβεβαίωσαν δυο πηγές προσκείμενες στην προεδρία και μια στο ΥΠΕΞ.

«Ο υπουργός αναχώρησε, αφού έλαβε οδηγίες από την πρόεδρο Σιομάρα Κάστρο (φωτό)», δήλωσε εξάλλου στην εφημερίδα El Heraldo ο υπουργός Προεδρίας Ροδόλφο Παστόρ.

Σύμφωνα με τον κ. Παστόρ, την αντιπροσωπεία της Ονδούρας θα υποδεχθεί ο Τσιν Γκανγκ, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Τη 14η Μαρτίου, η πρόεδρος της χώρας της κεντρικής Αμερικής ανακοίνωνε πως η Τεγκουσιγκάλπα θα αποκτήσει «επίσημες σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας».

Απόφαση που χαιρετίστηκε αμέσως από το Πεκίνο και συνεπάγεται τη de facto διακοπή των δεσμών της Ταϊβάν με το λατινοαμερικάνικο κράτος, που διαρκούν 80 και πλέον χρόνια.

Η Τεγκουσιγκάλπα είχε ζητήσει από την Ταϊπέι να μεγεθύνει την οικονομική βοήθειά της για να καλυφθούν κάποιες τουλάχιστον από τις «πελώριες ανάγκες του Ονδουριανού λαού», όμως δεν εξασφάλισε θετική ανταπόκριση, εξήγησε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Ονδούρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Canal 5 μια ημέρα αργότερα.

Η κεντρική Αμερική έχει μετατραπεί σε θέατρο διπλωματικής μάχης ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι ήδη από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου, το 1949.

Τα τελευταία χρόνια, η Νικαράγουα, το Σαλβαδόρ, ο Παναμάς, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Κόστα Ρίκα διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ταϊβάν και σύναψαν σχέσεις με την Κίνα.

Η ένταση ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ταϊπέι πέρασε σε άλλη κλίμακα αφού εξελέγη το 2016 η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν, πολιτικός η οποία ανήκει σε κόμμα που παραδοσιακά τάσσεται υπέρ της επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της νήσου. Έκτοτε, το Πεκίνο έχει στερήσει από την Ταϊπέι τη διπλωματική αναγνώριση οκτώ χωρών.

Μετά τη σύναψη σχέσεων Ονδούρας-Κίνας, τα κράτη που αναγνωρίζουν επίσημα την Ταϊβάν θα μειωθούν σε μόλις 13 παγκοσμίως.

ΠΗΓΗ