Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, 23:42

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε σήμερα την Οδησσό, στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα που έχει βρεθεί κατ’ επανάληψη στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων. Ο ουκρανός πρόεδρος μετέβη στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την έκταση των ζημιών που υπέστη την Κυριακή.

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιθεώρησε τις ζημιές στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που προκλήθηκαν από το πρόσφατο κύμα βομβαρδισμών της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές στο ιστορικό κέντρο της Οδησσού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ουκρανική προεδρία.

«Ο αρχηγός του κράτους ενημερώθηκε για την έκταση των ζημιών στον ναό και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται», καθώς και για τις δυνατότητες ανοικοδόμησης, συμπληρώνεται. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, «η Αγία Τράπεζα καταστράφηκε ολοσχερώς».

Ο μεγαλύτερος ορθόδοξος καθεδρικός ναός στην Οδησσό – της οποίας το ιστορικό κέντρο συμπεριλήφθηκε στις αρχές του έτους στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO – υπέστη σημαντικές ζημιές την Κυριακή στη διάρκεια πυραυλικών επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο ιστορικός καθεδρικός ναός, ο οποίος καταστράφηκε από τους Σοβιετικούς το 1936 και ξαναχτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας της δεκαετίας του 2000 χάρη σε δωρεές, είχε καθαγιαστεί το 2010 από τον πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι ευθύνεται για το πλήγμα στον καθεδρικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Οδησσό, υποστηρίζοντας ότι χτυπήθηκε από ουκρανικό αντιαεροπορικό πύραυλο.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2023, 23:42

ΠΗΓΗ