Ο πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποιεί αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Φινλανδία, όπου θα συμμετάσχει σε συνάντηση κορυφής των πρωθυπουργών των βορειοευρωπαϊκών χωρών, ανακοίνωσε η φινλανδική προεδρία.

Στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντηθεί με τον Φινλανδό ομόλογό του Σάουλι Νιινίστο, η χώρα του οποίου εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, για να συζητήσουν «τον αγώνα για την άμυνα της Ουκρανίας».

Θα έχει επίσης διμερείς συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε, της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν και της Ισλανδίας Κατρίν Γιάκομπσντότιρ.

«Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την υποστήριξη των συμμαχιών για την εξεύρεση βοήθειας, πρέπει να γίνει βασική διπλωματική δουλειά. Η Ουκρανία το κάνει σήμερα», έγραψε στο Telegram η Ντάρια Ζαρίβνα, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας.

Όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες έχουν υποσχεθεί υποστήριξη, τόσο οικονομική, όσο και στρατιωτική προς την Ουκρανία.

Η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία και η Νορβηγία συμμετέχουν επίσης στις διεθνείς προσπάθειες για την προμήθεια της Ουκρανίας με βαρέα όπλα, προσφέροντας και τα δικά τους τανκς Leopard 2 ή παρέχοντας χρήματα για την αγορά τους.

Την Τρίτη, η Δανία ανακοίνωσε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας αξίας 228 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για την ενίσχυση της ικανότητάς της να διεξαγάγει επίθεση τους επόμενους μήνες.

Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας, η Δανία έχει προσφέρει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια αξίας 1,47 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα επισκεφτεί το Βερολίνο στις 13 Μαΐου, όπου θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις 14 Μαΐου πριν ταξιδέψει στο Άαχεν την ίδια ημέρα για να παραλάβει το Βραβείο του Καρλομάγνου 2023.

ΠΗΓΗ