Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, 08:53

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τοποθέτησε χθες Τρίτη νέο υπουργό Πετρελαίου τον Πέδρο Τεγετσέα, αντικαθιστώντας τον μέχρι προχθές πανίσχυρο Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, που υπέβαλε την παραίτησή του προχθές Δευτέρα, λόγω της εμπλοκής στενών συνεργατών του σε υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Τεγετσέα, μηχανικός και συνταγματάρχης του στρατού, ήταν από τον Ιανουάριο επικεφαλής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA, ενώ είχε επίσης διοικήσει την πετροχημική θυγατρική της Pequiven και τη δημόσια επιχείρηση αλουμινίου Venalum.

«Συναντήθηκα με τον πρόεδρο της PdVSA, τον μηχανικό Πέδρο Τεγετσέα, και τον ονόμασα νέο υπουργό Πετρελαίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας μεταμόρφωσης που γνωρίζει η βιομηχανία. Μέγιστη αποτελεσματικότητα, σύντροφε!», ανέφερε ο κ. Μαδούρο μέσω Twitter.

Ο κ. Τεγετσέα θα αντικαταστήσει τον Ταρέκ Ελ Αϊσάμι, μορφή του κινήματος του τσαβισμού, πρώην αντιπρόεδρο της χώρας, στενοί συνεργάτες του οποίου βρέθηκαν στο στόχαστρο «σταυροφορίας» κατά της διαφθοράς σε εξέλιξη.

Τουλάχιστον 19 δημόσιοι λειτουργοί συνελήφθησαν στη χώρα στο πλαίσιο αυτής της «σταυροφορίας» κατά της διαφθοράς με την PdVSA στο επίκεντρο.

Ο εισαγγελέας Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ υπενθύμισε πως οι υπηρεσίες του έχουν διενεργήσει 27 έρευνες για την πάταξη της διαφθοράς στο επίκεντρο των οποίων βρισκόταν η PdVSA από το 2017 κι έχουν συλλάβει 200 και πλέον υπόπτους.

Ανάμεσα σε αυτούς τους τελευταίους ήταν πολλά στελέχη της PdVSA και δυο πρώην υπουργοί Πετρελαίου, οι Εουλόχιο ντελ Πίνο και Νέλσον Μαρτίνες — ο οποίος πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Άλλος πρώην υπουργός Πετρελαίου, άλλοτε άνθρωπος εμπιστοσύνης του θανόντα πρώην προέδρου της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες, ο Ραφαέλ Ραμίρες, κατηγορείται για κατάχρηση από τις αρχές, που ζητούν —μάταια ως τώρα— την έκδοσή του από την Ιταλία, όπου διέφυγε.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2023, 08:53

ΠΗΓΗ