Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 00:54

Ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την Παρασκευή την ευγνωμοσύνη του στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ για τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία και για τη σύσφιξη των αμυντικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Δεν μπορώ να σας ευχαριστήσω αρκετά για τη σημαντική σας βοήθεια προς την Ουκρανία”, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποδεχόμενος τον καλεσμένο του στο Οβάλ Γραφείο.

Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Πέδρο Σάντσεθ για την ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ισπανία, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν από 4 σε 6 τον αριθμό των αντιτορπιλικών τους στη ναυτική βάση της Ρότα.

“Αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις προκλήσεις της μετανάστευσης” από τη Λατινική Αμερική, υπογράμμισε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, τη στιγμή που τίθενται σε ισχύ νέοι κανόνες στα σύνορα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μεξικού.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ισπανία και ο Καναδάς έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν σε αυτό το πολιτικά “καυτό” θέμα για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πρόσφατα ότι φοβάται μια “χαοτική” κατάσταση στα νότια σύνορα της χώρας του, τα οποία πρόσφατα περισσότεροι από 10.000 μετανάστες χωρίς βίζα διέσχιζαν καθημερινά, ενόψει της άρσης ενός υγειονομικού περιοριστικού μέτρου την Πέμπτη. Η άρση του μέτρου αυτού έχει προκαλέσει σύγχυση στους υποψηφίους μετανάστες και φόβο στις αμερικανικές αρχές για μαζική εισροή στα σύνορα με το Μεξικό.

“Η δέσμευσή σας στη δημοκρατία είναι παράδειγμα για όλους”, δήλωσε στη συνέχεια ο Ισπανός ηγέτης, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ισπανία είναι “συμμαχικές και φίλες” χώρες.

Ο Πέδρο Σάντσεθ υπενθύμισε ότι η Ισπανία ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο μεταξύ άλλων, να προωθήσει την επαναβιομηχάνιση της γηραιάς ηπείρου και τη συνεργασία με τη Νότια Αμερική.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, 00:54

ΠΗΓΗ