Ρωτήστε έναν νεότερο ενήλικα για την ιστορία της αεροβικής και μπορεί να προβληματιστεί. Άλλωστε, η έννοια των aerobics υπήρχε πάντα για άτομα κάτω των 50 ετών. Ρωτήστε κάποιον άνω των 50 ετών την ίδια ερώτηση και μπορεί να υποθέσει ότι η τρέλα της αεροβικής ξεκίνησε με την ηθοποιό Τζέιν Φόντα, δημιουργό της δημοφιλούς σειράς «Jane Fonda’s Workout» που έκανε το ντεμπούτο της το 1982 και έγινε μία από τις πιο επιτυχημένες κασέτες VHS όλων των εποχών.

Αλλά η ιδέα της αεροβικής – ένα σύστημα φυσικής κατάστασης που αυξάνει την υγεία της καρδιάς, ενισχύει την αντοχή και μειώνει το σωματικό λίπος -στην πραγματικότητα ήταν μια πρωτοπορία της δεκαετίας του 1960 από τον Δρ Κένεθ Κούπερ (Dr. Kenneth Cooper), γιατρό και ειδικό στην προληπτική ιατρική. Ο ίδιος επινόησε επίσης τον όρο με την κυκλοφορία του βιβλίου του «Aerobics» το 1968.

«Αυτό που διδάσκω και κηρύττω όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η υγεία σας είναι δική σας ευθύνη. Δεν είναι της κυβέρνησης, δεν είναι της ασφαλιστικής εταιρείας, δεν είναι του γιατρού σας»

Αρχικά, ο Κούπερ καταδικάστηκε για την ενθάρρυνση της άσκησης

«Στη δεκαετία του 1950 και του 1960, η άσκηση θεωρούνταν επικίνδυνη» δήλωσε ο Κούπερ. «Μου είπαν ότι ο κόσμος θα είναι τώρα γεμάτος από νεκρούς δρομείς. Δέχτηκα πολλές και τρομερές επικρίσεις τα πρώτα χρόνια».

Αυτή η άποψη σύντομα άλλαξε. Σήμερα, ο Κούπερ -92 ετών πλέον- εξακολουθεί να εργάζεται σκληρά προσπαθώντας να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να παραμείνουν σωματικά γυμνασμένοι. Είναι επικεφαλής του Cooper Aerobics Center στο Ντάλας, το οποίο ίδρυσε το 1970. Το κέντρο αποτελείται από έξι εταιρείες υγείας και ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης μιας κλινικής, και το Ινστιτούτο Cooper, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης.

Ο Cooper είναι επίσης ο δημιουργός του 12λεπτου τρεξίματος και των τεστ FitnessGram PACER, τα οποία μετρούν την αερόβια ικανότητα και τη φυσική κατάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν πραγματοποιήσει αυτές τις αξιολογήσεις, συχνά κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος γυμναστικής.

Ιδρώτας εναντίον θηλυκότητας

Επιπλέον, ο φανατικός της γυμναστικής έχει συγγράψει περισσότερα από δώδεκα βιβλία εκτός από το «Aerobics», ήταν η κινητήρια δύναμη πίσω από μια μελέτη 20.000 ατόμων που έδειξε ότι η αυξημένη φυσική κατάσταση συνδέεται με μειωμένες περιπτώσεις άνοιας και έχει λάβει μια σειρά από βραβεία και αναγνωρίσεις για τα επιτεύγματα της ζωής του.

Ο Κούπερ μοιράστηκε πρόσφατα τις σκέψεις του με το CNN σχετικά με την παγκόσμια γυμναστική και υγεία στον 21ο αιώνα.

Δείτε το βίντεο 

CNN: Ποια είναι μια από τις πιο θετικές εξελίξεις στον τομέα της φυσικής κατάστασης που έχετε δει τα τελευταία 50 χρόνια;

Δρ Κούπερ και η σύζυγός του, Μίλντρεντ Κούπερ: Γράψαμε το βιβλίο «Aerobics for Women» το 1979 και τέθηκε το ερώτημα αν ήταν στοιχείο θηλυκότητας να ιδρώνει μια γυναίκα. Τόσο άσχημα ήταν τα πράγματα εκείνες τις μέρες. Μια από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις είναι να δούμε πόσες γυναίκες είναι πλέον μαραθωνοδρόμοι. Στο παρελθόν, στις γυναίκες έλεγαν ότι δεν έπρεπε να τρέχουν. Έλεγαν ότι η μήτρα τους θα έπεφτε και όλα αυτά τα τρελά πράγματα. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, φυσικά. Αν κοιτάξετε τον αριθμό των μαραθωνοδρόμων τώρα, σχεδόν οι μισοί είναι γυναίκες. Αυτή είναι μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές που έχω δει.

CNN: Παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν σήμερα σχετικά με τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας, πολλοί άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή. Πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό;

Κούπερ: Αυτό που διδάσκω και κηρύττω όλα αυτά τα χρόνια είναι ότι η υγεία σας είναι δική σας ευθύνη. Δεν είναι της κυβέρνησης, δεν είναι της ασφαλιστικής εταιρείας, δεν είναι του γιατρού σας. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να αναπαραγάγει τα οφέλη ενός ενεργού τρόπου ζωής. Πρέπει να διαδώσουμε τη λέξη, διότι ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) ανέφερε τον Οκτώβριο του 2022 ότι έχουμε 500 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως που κάνουν πλήρη καθιστική ζωή και αυτό κοστίζει 27 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Πρέπει οι άνθρωποι να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό που καθορίζει πόσο θα ζήσετε και πόσο καλά θα ζήσετε, είναι το τι θα κάνετε για τον εαυτό σας από εδώ και στο εξής.

CNN: Γιατί πιστεύετε ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι αγνοούν αυτό το μήνυμα;

Κούπερ: «Δεν έχω το χρόνο, δεν έχω την ενέργεια, δεν έχω τα κίνητρα ή τα χρήματα. Δεν έχω μέρος για να γυμναστώ και δεν είναι διασκεδαστικό» λένε οι περισσότεροι.

«Δεν έχω το χρόνο, δεν έχω την ενέργεια, δεν έχω τα κίνητρα ή τα χρήματα. Δεν έχω μέρος για να γυμναστώ και δεν είναι διασκεδαστικό» λένε οι περισσότεροι

CNN: Σας πιστώνεται η συμβολή σας στο να επιστρέψουν τα μαθήματα γυμναστικής στα σχολεία, αφού πολλά άρχισαν να τα εγκαταλείπουν τη δεκαετία του 1980. Πώς συνέβη αυτό;

Κούπερ: Αυτό συνέβη λόγω του FitnessGram. Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στο τεστ FitnessGram είχαν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο και είχαν λιγότερες απουσίες και προβλήματα με συμμορίες σε σχέση με εκείνα που βρίσκονταν στην κατώτερη κατηγορία. Αυτό έγινε πρωτοσέλιδο εδώ στο Τέξας, όπου στη συνέχεια βοήθησα να περάσει το νομοσχέδιο 530 της Γερουσίας το 2007, το οποίο επιβάλλει τη γυμναστική στα σχολεία του Τέξας.

CNN: Μιλάτε για την προσπάθεια της «συνεργασίας» με τον κόσμο. Τι σημαίνει αυτό;

Κούπερ:  Αυτό σημαίνει Νο 1, να έχετε το σωματικό σας βάρος μεταξύ 18 και 25 στην κλίμακα ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), Νο 2, να γυμνάζεστε 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, Νο 3, να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές, Νο 4, να μην καπνίζετε σε καμία μορφή, Νο 5, να ελέγχετε το αλκοόλ, Νο 6, να ελέγχετε το άγχος στη ζωή σας, Νο 7, να κάνετε τακτικές ιατρικές εξετάσεις και Νο 8, να παίρνετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής.

Δείτε το βίντεο 

CNN: Πόσο συχνά γυμνάζεστε και ποια είναι μια τυπική προπόνηση;

Κούπερ: Γυμνάζομαι τακτικά πέντε ημέρες την εβδομάδα. Τις προάλλες πέρασα 45 λεπτά σε ένα ποδήλατο ανάκλισης και περίπου 10 λεπτά σε κυκλική προπόνηση με βάρη σε τρία ή τέσσερα μηχανήματα. Στη συνέχεια πήγα σπίτι και έβγαλα βόλτα τα δύο σκυλιά μου. Τους βγάζω βόλτα περίπου 15 λεπτά κατά μέσο όρο – συνήθως περίπου ένα με ενάμιση μίλι. Έτσι, ενσωματώνω τουλάχιστον μια ώρα αερόβιας δραστηριότητας, συν την προπόνηση με βάρη, τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

CNN: Χρειάζεστε πραγματικά τόση άσκηση στα 92 σας χρόνια;

Κούπερ: Η φυσική κατάσταση είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Πρέπει να το συνεχίσεις για το υπόλοιπο της ζωής σου.

*Με στοιχεία από cnn.com



ΠΗΓΗ