Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε να «μην γυρίσει την πλάτη του στην Ουκρανία», παρά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κογκρέσο για την έγκριση νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο.

«Εαν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν… θα συνεχίσει»

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου Βλαντίμιρ Πούτιν ποντάρει στο ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία, υποστήριξε ο αμερικανός πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ουάσιγκτον.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι κάνει λάθος», είπε ο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζελένσκι. «Εάν δεν σταματήσουμε τον Πούτιν… θα συνεχίσει», συμπλήρωσε.

«Μην τα παρατάτε», ήταν επίσης η προτροπή του αμερικανού προέδρου στον ουκρανό ομόλογό του. «Θα παραμείνουμε στο πλευρό σας», τόνισε ο Μπάιντεν, διαβεβαιώνοντας τον Ζελένσκι πως η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη των ΗΠΑ.

Νέο πακέτο βοήθειας

Νωρίτερα χθες Τρίτη, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε προτρέψει το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία – πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων – και ανακοίνωσε νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο, αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι είπε στον Μπάιντεν ότι η χώρα του εξαρτάται πλέον σε μικρότερο βαθμό από την ξένη βοήθεια και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας.

Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι αρκετά ισχυρές για να κερδίσουν τον πόλεμο απέναντι στους ρώσους εισβολείς. Επιθυμούσε, όπως είπε, να συζητήσει μεταξύ άλλων την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ