Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, 12:58

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Γκιγιέρμο Λάσο ανακοίνωσε χθες Σάββατο πως έκανε δεκτή την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών Χουάν Κάρλος Ολγκίν, που βρισκόταν στη θέση αφότου ανέλαβε την εξουσία ο συντηρητικός πρώην τραπεζίτης, τον Μάιο του 2021.

«Εξαίρω το έργο που επιτέλεσε ο υπουργός Εξωτερικών Χουάν Κάρλος Ολγκίν και λυπάμαι για την παραίτησή του», ήταν η αντίδραση του κ. Λάσο μέσω Twitter.

Πρόσθεσε πως θα τον αντικαταστήσει ο Γουστάβο Μανρίκε, ως ο μέχρι χθες υπουργός Περιβάλλοντος. Δεν έκανε γνωστό ποιος θα διαδεχθεί τον τελευταίο.

Νωρίτερα χθες, ο κ. Ολγκίν υπέβαλε επιστολή παραίτησης στον κ. Λάσο επικαλούμενος «προσωπικούς λόγους».

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο Γκιγιέρμο Λάσο (…) που μου έδωσε την ευκαιρία να υπηρετήσω στην κυβέρνησή του. Δεν ήταν εύκολο, αλλά είμαι σίγουρος πως για τη χώρα και για την προεδρία του, που πρέπει να είναι σεβαστή, αυτή είναι η σωστή απόφαση», ανέφερε πάνω από την επιστολή που μεταφόρτωσε στο Twitter.

Χαιρέτισε τον «προσήκοντα διορισμό» του κ. Μανρίκε στο ΥΠΕΞ.

Ο κ. Ολγκίν παραιτήθηκε εν μέσω της διαδικασίας δίκης και πιθανής παύσης του προέδρου Λάσο στο κοινοβούλιο, που κίνησε η αντιπολίτευση κατηγορώντας τον για κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων και διαφθορά.

Ο 67χρονος αρχηγός του κράτους χαρακτηρίζει «προσπάθεια αποσταθεροποίησης» τη διαδικασία αυτή, που ενέκρινε το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η αντιπολίτευση είχε ήδη προσπαθήσει να παύσει τον κ. Λάσο το 2022, αλλά δεν κατάφερε να ενωθεί και να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων οργανώσεων αυτοχθόνων εξαιτίας της ιλιγγιώδους αύξησης του κόστους ζωής, ομάδα κοινοβουλευτικών κίνησε διαδικασία παύσης του δεξιού προέδρου, όμως δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία 92 ψήφων —το κοινοβούλιο έχει 137 έδρες—, η οποία προβλέπεται από το Σύνταγμα.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 2 Απριλίου 2023, 12:58

ΠΗΓΗ