Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023, 10:55

Ο Νιγηριανός, γεννημένος στο Καμερούν φωτογράφος, Σάμιουελ Φόσο (Samuel Fosso), διάσημος για τα πορτρέτα σε περιβάλλοντα πλούσια με εντυπωσιακά μοτίβα, καθώς και για αυτοπροσωπογραφίες στις οποίες παρουσιάζεται ως Malcolm X, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και Άντζελα Ντέιβις κέρδισε το Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Deutsche Börse 2023.

 

Το βραβείο απονέμεται σε αναγνώριση της αναδρομικής έκθεσης «Fosso» στον Ευρωπαϊκό Οίκο Φωτογραφίας στο Παρίσι ( Maison Européenne de la Photographie), η οποία ανέδειξε μία καριέρα που εκτείνεται σχεδόν 50 χρόνια και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 38.000 δολαρίων.

 

Η Shoair Mavlian, διευθύντρια της Photographers’ Gallery και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Deutsche Börse, επαίνεσε το έργο του Φόσο επισημαίνοντας ότι δημιούργησε μια «εξαιρετική πλατφόρμα για μαύρες φωνές και καλλιτέχνες σε όλη την καριέρα του».

 

Μεγαλωμένος στη Νιγηρία, ο Φόσο διέφυγε από τον πόλεμο της Μπιάφρας ως νεαρός και το 1972  ένας θείος τον πήρε μαζί του στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Το 1975, σε ηλικία μόλις 13 ετών, άνοιξε το Studio Photo Nationale για εμπορικές φωτογραφίες πορτρέτου.

 

«Άρχισα να βγάζω αυτοπροσωπογραφίες απλώς για να χρησιμοποιήσω το εφεδρικό φιλμ, οι άνθρωποι ήθελαν τις φωτογραφίες τους την επόμενη μέρα, ακόμα κι αν το ρολό δεν είχε τελειώσει, και δεν μου άρεσε η σπατάλη. Η ιδέα ήταν να στείλω μερικές φωτογραφίες στη μητέρα μου στη Νιγηρία, για να της δείξω ότι είμαι εντάξει» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο παρελθόν στην «Guardian».

 

Το 1994, διοργανώθηκε έκθεση αφρικανικής φωτογραφίας στο Μάλι. Με μερικές από τις αυτοπροσωπογραφίες μου κέρδισα το πρώτο βραβείο. Τώρα τα έργα μου παρουσιάζονται στο Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, ανέφερε ο φωτογράφος, ο οποίος είναι γνωστός και ως «άνθρωπος με τα 1.000 πρόσωπα».

 

Το Βραβείο Φωτογραφίας του Ιδρύματος Deutsche Börse απονέμεται ετησίως σε εν ζωή καλλιτέχνη οποιασδήποτε εθνικότητας που έχει συνεισφέρει σημαντικά, είτε μέσω έκθεσης, είτε έκδοσης, στο μέσο της φωτογραφίας στην Ευρώπη το προηγούμενο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023, 10:55

ΠΗΓΗ