Οι αριθμοί για τον Sal Khan πάνε καλά, πολύ καλά. Ο 31χρονος κερδίζει περίπου 212.000 δολάρια (ετησίως) από την καθημερινή του δουλειά. Το αντικείμενο που ασχολείται είναι οι ο κλάδος της τεχνολογίας. Ξεκίνησε να αγοράζει ακίνητα το 2022 και τώρα έχει τέσσερα, τα οποία του αποφέρουν 8.000 δολάρια το χρόνο με προοπτική αύξησης του ποσού.

Ζει στο σπίτι με τους γονείς του στο Χιούστον χωρίς ενοίκιο. Πρόκειται για μια οικονομικά έξυπνη κίνηση, διαβάζουμε στο «make it» του CNBC.

Ο Khan γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πακιστάν ως το μικρότερο από πέντε παιδιά της οικογένειας. Τα μεγαλύτερα αδέλφια του άρχισαν να μετακομίζουν στις ΗΠΑ όταν ο ίδιος ήταν 9 ετών. Αμέσως μετά, η μεγαλύτερη αδελφή του μετακόμισε στο Χιούστον για να εργαστεί ως γιατρός, και όταν ο Χαν ήταν 17 ετών, οι γονείς του μετακόμισαν για να είναι κοντά της και να βοηθήσουν στην ανατροφή των εγγονιών τους. Ξεκίνησαν επίσης τη διαδικασία απόκτησης πράσινης κάρτας.

Ο Sal Khan, 31 ετών, κερδίζει 220.000 δολάρια το χρόνο και ζει με τους γονείς του στο Χιούστον/Erik Mauck | CNBC Make It

Ήταν ο τελευταίος που μετακόμισε στις ΗΠΑ το 2013 σε ηλικία 20 ετών, όταν οι γονείς του, τού χορήγησαν βίζα. Πήρε πτυχίο οικονομικών και χρηματοοικονομικών από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο και εργάστηκε για μερικά χρόνια στο Σαν Φρανσίσκο (Bay Area), μέχρι που η πανδημία τον ώθησε να μετακομίσει με τους γονείς του στο Χιούστον.

Αυτό που ξεκίνησε ως προσωρινή λύση έγινε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία που ενίσχυσε το δεσμό τους με ουσιαστικό τρόπο.

«Νομίζω ότι η σχέση μου με τους γονείς μου είναι τώρα η καλύτερη από ό,τι στο παρελθόν», λέει ο Χαν στο CNBC.

Η προσωπική του ζωή, οι οικονομικοί του στόχοι και τα μελλοντικά του σχέδια

Ο Khan ζούσε Σαν Φρανσίσκο όταν το 2020 «χτύπησε» η πανδημία. Το συμβόλαιό του έληξε τον Αύγουστο και ενώ μπορούσε να εργαστεί εξ αποστάσεως, σκέφτηκε να μετακομίσει στους γονείς του στο Χιούστον για να εξοικονομήσει χρήματα και να περιμένει το τέλος της πανδημίας. Σχεδίαζε να βρει δικό του διαμέρισμα στην περιοχή του Χιούστον μετά από μερικούς μήνες, αλλά οι γονείς του πρότειναν μια άλλη ιδέα.

Θυμάται τη μητέρα του να λέει: «Μπορείς να μείνεις όσο θέλεις».

Έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή με τους γονείς του

Ως το μικρότερο παιδί της οικογένειας, και αφού πέρασε περίπου 10 χρόνια μακριά από τους γονείς του, το είδε ως έναν τρόπο να αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο, ή «μια ευκαιρία να βελτιωθεί πραγματικά η σχέση τους». Η μεγαλύτερη αδελφή του και η οικογένειά της ζούσαν επίσης στην περιοχή, ενώ η δεύτερη αδελφή του και η οικογένειά της έχουν μετακομίσει από το Σικάγο στο Χιούστον.

Ο Khan δεν πληρώνει συγκεκριμένους λογαριασμούς για το νοικοκυριό. Οι γονείς του είναι συνταξιούχοι και ζουν από τις αποταμιεύσεις τους

Έπρεπε να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή με τους γονείς του, να συγκατοικεί μαζί τους και να έχει την ανεξαρτησία του ως ένας 20χρονος άνδρας.

Ο Khan δεν πληρώνει συγκεκριμένους λογαριασμούς για το νοικοκυριό αλλά καλύπτει διάφορα άλλα έξοδα όπως τη συνδρομή της οικογένειας στο Costco, τη βενζίνη, ορισμένους ιατρικούς λογαριασμούς και, σε μια περίπτωση, τους φόρους ακίνητης περιουσίας του πατέρα του. Ο Χαν έδινε επίσης στη μητέρα του 200 δολάρια το μήνα ως δώρο για να τα διαθέσει όπου θέλει.

Οι γονείς του είναι συνταξιούχοι και ζουν από τις αποταμιεύσεις τους και από την πώληση του σπιτιού τους στο Πακιστάν που κάλυψε τις ανάγκες τους για στέγαση στο Τέξας.

Η μητέρα του Khan δεν οδηγεί, οπότε αυτός φροντίζει για τις μετακινήσεις της και συνοδεύει τον πατέρα του στα ραντεβού με τους γιατρούς.

Του λείπουν κάποια πράγματα από τη ζωή στην Καλιφόρνια, όπως οι φίλοι του και η δυνατότητα να πηγαίνει στην παραλία. Αλλά αυτές είναι «εύκολες θυσίες», λέει, για να βελτιώσει την οικονομική του προοπτική και να περάσει περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του στο Τέξας.

Υπάρχει αντίκτυπο

Η μετακόμιση στο σπίτι των γονιών του είχε βέβαια μεγάλο αντίκτυπο στη ζωή του Χαν και ειδικά στα ραντεβού του.

Ο Sal Khan και η φίλη του, Nina Nguyen, ζουν με τους γονείς τους

«Είναι κάτι που προϋποθέτει κατανόηση από τους ανθρώπους» να «καταλάβουν την κατάστασή σου», λέει.

Η φίλη του Khan, η Nina Nguyen, ζει επίσης με τους γονείς της για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους.

«Καταλαβαίνει ότι μπορούμε να είμαστε ακόμα μαζί χωρίς να χρειάζεται να μοιραζόμαστε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι», λέει. Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι ένας μεγάλος μέρος του κοινού τους χρόνου βρίσκεται έξω από το σπίτι σε ραντεβού, σε εστιατόρια ή σε κοινά ταξίδια.

«Δεν είναι εύκολο να βρεις κάποιον που να νιώθει άνετα που ζω με τους γονείς μου», προσθέτει.

Ο Khan σχεδιάζει να μετακομίσει από το σημερινό του σπίτι όταν αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων, κάτι που ελπίζει ότι θα συμβεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αλλά αυτό δεν θα είναι το τέλος της συμβίωσής του με τους γονείς του: Ελπίζει να μεταφέρει και τους γονείς του στο νέο του σπίτι.

Λέει ότι είναι επίσης πιθανό η κοπέλα του να θέλει να συνεχίσει να ζει με τους γονείς της, οπότε σκέφτεται να κάνει οικονομίες για ένα σπίτι αρκετά μεγάλο ώστε το ζευγάρι και οι γονείς τους να μπορούν να ζήσουν μαζί.

Πώς ξοδεύει τα χρήματά του

  • Στέγαση: 2.116 δολάρια για να καλύψει την υποθήκη σε ένα από τα ακίνητά του
  • Τρόφιμα: 1.638 δολάρια για ψώνια και γεύματα εκτός έδρας
  • Άλλα: 1.414 δολάρια για ταξίδια, δώρα και ψυχαγωγία
  • Βενζίνη και στάθμευση: 301 δολάρια
  • Ασφάλιση: 250 δολάρια, τα οποία περιλαμβάνουν 191 δολάρια για ασφάλιση αυτοκινήτου και 59 δολάρια για ασφάλιση υγείας, οδοντιατρικής περίθαλψης, όρασης και ζωής που παρέχεται από τον εργοδότη του
  • Φοιτητικά δάνεια: 234 δολάρια
  • Συνδρομή στο γυμναστήριο: 11 δολλάρια

Τα μόνα έξοδα στέγασης του, κάθε μήνα, είναι η κάλυψη της υποθήκης σε ένα από τα ακίνητά του στην περιοχή του Χιούστον το οποίο νοικιάζει στην οικογένεια της μεγαλύτερης αδελφής του για 2.700 δολάρια το μήνα. Είναι η πιο επικερδής επενδυτική του ιδιοκτησία, που του αποφέρει 584 δολάρια κάθε μήνα.

Όπως πολλοί άνθρωποι, οι δαπάνες του, τον Δεκέμβριο, ήταν υψηλότερες από το συνηθισμένο λόγω των εορτών.

Ξόδεψε για την οικογένειά του και τη φίλη του μερικές εξόδους για δείπνο και πήγε επίσης ένα ταξίδι στην Αριζόνα, το οποίο περιελάμβανε πτήση, ενοικίαση αυτοκινήτου και εκδρομή στο Grand Canyon.

Αποταμιεύσεις και επενδύσεις

Ο Khan αποφοίτησε από το κολέγιο το 2016 με πάνω από 22.000 δολάρια σε φοιτητικά δάνεια. Εκμεταλλεύτηκε την ομοσπονδιακή παύση πληρωμής φοιτητικών δανείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τώρα του έχουν απομείνει για αποπληρωμή περίπου 19.000 δολάρια. Καταβάλλει τις ελάχιστες πληρωμές των 234 δολαρίων κάθε μήνα.

Δεν έκανε καμία αποταμίευση ή επένδυση τον Δεκέμβριο. Αλλά το 2023, μάζεψε περίπου το 75% του μισθού του. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου 212.000 δολάρια σε ένα χαρτοφυλάκιο της Robinhood, 46.000 δολάρια επενδυμένα στην Wealthfront και 37.000 δολάρια σε αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης.

Μόλις μετακόμισε και άρχισε να αποταμιεύει ο μεγαλύτερος αδελφός του και ο κουνιάδος του τον ενθάρρυναν να εξετάσει το ενδεχόμενο να επενδύσει σε ακίνητα.

Αγόρασε το πρώτο του ακίνητο, μια μονοκατοικία σε μια κοντινή πόλη του Τέξας, τον Απρίλιο του 2022. Ο Khan κατέβαλε το 20%, δηλαδή περίπου 95.000 δολάρια, για την προκαταβολή.

Eπενδύσεις σε ακίνητα

Δεν μπορούσε να βρει έναν καλό ενοικιαστή μετακόμισε με την οικογένειά της από το Σικάγο στην περιοχή του Χιούστον και κατέληξε να νοικιάσει το σπίτι.

Έκτοτε, απέκτησε άλλα τρία ακίνητα: ένα γκαράζ – αποθήκη στη Φλόριντα, ένα εξοχικό στην Αριζόνα και μια άλλη μονοκατοικία στην Καλιφόρνια, όπου ζει σήμερα ο αδελφός του.

Ο 31χρονος κερδίζει περίπου 600 δολάρια το μήνα από όλα τα ακίνητά του, ή σχεδόν 8.000 δολάρια το χρόνο αν και λέει ότι τα εισοδήματά του θα είναι υψηλότερα μόλις βρει νέο ενοικιαστή για το ακίνητό του στην Καλιφόρνια μετά την αποχώρηση του αδελφού του.

Διδακτική η ιστορία του…

Το μεγαλύτερο μέρος των αποταμιεύσεών του προορίζεται για περισσότερες προκαταβολές σε ακίνητα, λέει ο Χαν. Ωστόσο, θέλει να διατηρήσει το χαρτοφυλάκιό του διαχειρίσιμο και πιθανότατα θα παραμείνει σε 10 ή λιγότερα ακίνητα συνολικά.

Ελπίζει ότι, κάνοντας γνωστή την ιστορία του, θα διαλύσει το στίγμα των ενηλίκων που ζουν στο ίδιο σπίτι με τους γονείς τους.

Δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται για την απόφασή του, λέει: «Είναι μια επιλογή που έκανα για να είμαι με τους γονείς μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτή».



ΠΗΓΗ