Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 14 Απριλίου 2023, 04:48

Δύο νέες επιθέσεις ενόπλων χθες Πέμπτη στον Ισημερινό είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις εργαζόμενες στην υπηρεσία φυλακών, ηλικίας 26 ως 31 ετών, και ένας ακόμη να τραυματιστεί σοβαρά, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Οι τρεις εργαζόμενες της υπηρεσίας φυλακών σκοτώθηκαν ενώ βρίσκονταν «έξω από το κτιριακό συγκρότημα του σωφρονιστικού καταστήματος της Γουάγιας», ανακοίνωσε η SNAI.

Στο ίδιο σωφρονιστικό κέντρο, το οποίο βρίσκεται στη Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι και οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού όπου η βία συμμοριών έχει μετατραπεί σε γάγγραινα, έξι κρατούμενοι βρέθηκαν απαγχονισμένοι μέσα στο κελί τους προχθές Τετάρτη.

Οι τρεις γυναίκες έγιναν στόχος επίθεσης από «πληρωμένους δολοφόνους», διευκρίνισε στον Τύπο ο γενικός διευθυντής της SNAI, ο Γκιγιέρμο Ροδρίγκες.

Οι φυλακές του Ισημερινού έχουν γίνει θέατρο επανειλημμένων, πολύνεκρων σφαγών μεταξύ κρατουμένων, με φόντο τον πόλεμο ανάμεσα σε συμμορίες με διακύβευμα τον έλεγχο της εμπορίας ναρκωτικών.

Άλλοι δύο άνθρωποι δολοφονήθηκαν χθες Πέμπτη και ακόμη ένας τραυματίστηκε σοβαρά στην πόλη Ποσόρχα, όχι μακριά από τη Γουαγιακίλ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Τα θύματα βρίσκονταν πάνω σε πλεούμενο στα ανοικτά του λιμανιού στην Ποσόρχα όταν έγιναν στόχος «πυρών» από περίπου δέκα ένοπλους, σύμφωνα με τον Έδισον Ροδρίγκες, αρχηγό της αστυνομίας.

Την Τρίτη, περίπου τριάντα ένοπλοι άνοιξαν πυρ σε μικρό ψαράδικο λιμάνι στην Εσμεράλδας, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Κολομβία, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Οι δράστες κατέφθασαν με πλεούμενα και αυτοκίνητα και –χωρίς να πουν λέξη– άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως παρόντες.

Ο Ισημερινός παραμένει αντιμέτωπος με κύμα βίας συνδεόμενο με τον πόλεμο μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο κήρυξε την 3η Μαρτίου κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 60 ημέρες σε τρεις επαρχίες, συμπεριλαμβανομένων της Γουάγιας, στην οποία υπάγεται η Γουαγιακίλ, και της Εσμεράλδας.

ΠΗΓΗ