Οι λάτρεις της σοκολάτας προσέξτε: η τιμή του κακάο έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών, απειλώντας να κάνει τη σοκολάτα πιο ακριβή, σύμφωνα με το business insider.

Οι τιμές του κακάο έχουν διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, με το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης να φτάνει τα 5.600 δολάρια ανά μετρικό τόνο την Πέμπτη, ανέφερε το Bloomberg. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει φτάσει το συμβόλαιο σε στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg για 65 χρόνια.

Το τελευταίο υψηλό ρεκόρ σημειώθηκε το 1977, όταν τα συμβόλαια έφτασαν τα 5.379 δολάρια ο τόνος.

Στο επίκεντρο της κρίσης είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική, οι οποίες παρέχουν τους περισσότερους κόκκους κακάο στον κόσμο. Μετά από έναν χείμαρρο βροχής που βοήθησε στην εξάπλωση μιας ασθένειας των καλλιεργειών που έπληξε την προσφορά, ο ξηρός καιρός απειλεί να εμποδίσει περαιτέρω την παραγωγή.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κακάο, Paul Davis, δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε τις τιμές να εκτοξευθούν στα 6.000 δολάρια ανά τόνο.

H τέλεια καταιγίδα

«Έχουμε αντίθετους ανέμους παντού αυτή τη στιγμή», είπε. «Πολύ ακριβά λιπάσματα, σκληρές συνθήκες για τους αγρότες, σκληρές συνθήκες για τους καταναλωτές».

Αυτό αναμένεται να πλήξει εταιρείες όπως η Hershey, η οποία ανέφερε στην έκθεση κερδών της την Πέμπτη ότι οι «ιστορικές τιμές του κακάο» αναμένεται να μειώσουν την αύξηση των κερδών το 2024.

Και δεν είναι μια έλλειψη που μπορεί να αντιστραφεί αμέσως. Ενώ ορισμένοι καλλιεργητές έχουν επεκτείνει την παραγωγή τους εν μέσω έλλειψης, τα νέα δέντρα χρειάζονται μερικά χρόνια για να καλλιεργήσουν κόκκους κακάο.

«Είμαστε σε μια πολύ σφιχτή ισορροπία», η οποία είναι πιθανό να διαρκέσει για άλλους 18 μήνες έως τρία χρόνια, δήλωσε ο Ντέιβις. «Δεν υπάρχει ιππικό που έρχεται να σώσει».

Οι καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο έχουν πληγεί από όλο και πιο ακραία καιρικά φαινόμενα. Πέρυσι, οι κατεστραμμένες συγκομιδές αύξησαν επίσης την τιμή της ζάχαρης, του χυμού πορτοκαλιού και του ελαιολάδου σε πολυετή υψηλά.

Πηγή ΟΤ



ΠΗΓΗ