Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νίκος Ρούσσης 

Όσον αφορά στη σύλληψη του εκλεγέντος δημάρχου Φρέντι Μπελέρη στην Αλβανία, η Κομισιον συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις αλλά δεν σχολιάζει τις εν εξελίξει έρευνες.

Μ’ αυτόν τον διφορούμενο τρόπο, απαντά ο Επίτροπος Várhelyi, σε σχετική ερώτηση της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, που ζητούσε να μάθει σε ποιές ενέργειες έχει προβεί η Κομισιόν, για την υπόθεση της σύλληψης του δημάρχου Φρέντι Μπελέρη.

Στην ερώτηση της, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, τόνιζε ότι:

  • Η εν λόγω σύλληψη έγινε δίχως στοιχεία και μάλιστα δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών στην περιοχή, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία. Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας έχουν ήδη πραγματοποιήσει διάβημα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας και οι εγχώριες ελληνικές αρχές έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.
  • Τέτοια φαινόμενα υπονομεύουν τις αρχές του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2022 για την Αλβανία, για την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε σχετική έκθεση και αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Ακολουθεί ολόκληρη η ήξεις-αφίξεις απάντηση του Επιτρόπου: 

Απάντηση του κ. Várhelyi εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (17.7.2023)

Η Επιτροπή διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι οι τοπικές εκλογές στην Αλβανία, στις 14 Μαΐου 2023, διεξήχθησαν με ηρεμία και διαφάνεια. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά πορίσματα και τα συμπεράσματα της διευρυμένης αποστολής εκλογικών παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ/ODIHR), οι τοπικές εκλογές ήταν καλά οργανωμένες, ανταγωνιστικές και διεξήχθησαν με τη συμμετοχή των βασικών πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ανησυχία προκαλούν κάποιες περιπτώσεις κατάχρησης δημόσιων πόρων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και ισχυρισμοί για άσκηση πίεσης σε ψηφοφόρους και εργαζομένους του δημόσιου τομέα, ειδικότερα, και για εξαγορά ψήφων. Όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να διερευνηθούν δεόντως.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εκλογικές εξελίξεις και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να ανταποκριθούν σε όλες τις εκκρεμείς συστάσεις του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, καθώς και της Επιτροπής της Βενετίας. Για τον σκοπό αυτό, η Επιτροπή ζητεί εποικοδομητικό και συμπεριληπτικό πολιτικό διάλογο από όλες τις πλευρές.

Όσον αφορά τη σύλληψη του εκλεγέντος δημάρχου Φρέντι Μπελέρη, η Επιτροπή συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις. Η Επιτροπή δεν σχολιάζει εν εξελίξει έρευνες. Ζήτησε να διασφαλιστεί η τήρηση της ορθής διαδικασίας.

Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Εξακολουθεί να παρακολουθεί την πρόοδο στους τομείς αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της δέσμης μέτρων για τη διεύρυνση.

ΠΗΓΗ