Του Γιώργου Παλληκάρη

Σε έναν αγώνα που δεν είχε ούτε ιδιαίτερες μονομαχίες, ούτε safety cars, ούτε απρόοπτα, ο Ολλανδός Max Verstappen κατάφερε να πάρει μία ακόμα άνετη νίκη. Το GP της Ουγγαρίας αποδείχτηκε παιχνιδάκι για τον Verstappen ο οποίος δεν έχει αντίπαλο, με τον εξαιρετικό Norris της McLaren να τερματίζει δεύτερος. Οι δύο εγκαταλείψεις , ήρθαν στον πρώτο γύρο καθώς τα δύο μονοθέσια της Alpine συγκρούστηκαν μεταξύ τους στην πρώτη στροφή. Κάτι που ήταν και το μοναδικό απρόοπτο στον σημερινό, αδιάφορο αγώνα, όπως και η τρίτη τελική εγκατάλειψη του Sargeant της Williams ο οποίος βγήκε εκτός στον τελευταίο γύρο από δικό του λάθος.

Η πίστα

Ο 11ος αγώνας του παγκοσμίου πρωταθλήματος λαμβάνει χώρα στην πίστα του Hungaroring που βρίσκεται μόλις 19 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, τη Βουδαπέστη. Κατασκευάστηκε το 1986 μέσα σε εννέα μήνες και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς έγινε ο πρώτος αγώνας όπου ο Nelson Piquet με τη Williams κέρδισε τον πρώτο αγώνα στην ιστορία της Ουγγαρίας. Το συνολικό μήκος πίστας είναι 4.381 km και οι αγωνιζόμενοι σε 70 γύρους καλύπτουν 306.63. Το ρεκόρ κατέχει από το 2020 ο Hamilton με 1.16.627, ενώ να αναφέρουμε πως δεν υπάρχουν μεγάλες ευθείες και τα μονοθέσια θέλουν διαφορετικό σετάρισμα σε σχέση με αυτό που είχαν στην πίστα του Silverstone. 

Η σειρά εκκίνησης

Ο Lewis Hamilton για πρώτη φορά φέτος ξεκινάει από την πρώτη θέση, με τον Ολλανδό να είναι στην δεύτερη και τον εντυπωσιακό Norris στην τρίτη. Την πεντάδα κλείνουν οι Oscar Piastri και Zhou, με τον Leclerc στην 6η θέση και τον Perez στην 9η. Να υπενθυμίσουμε πως ο Daniel Ricciardo από σήμερα είναι οδηγός της Alpha Tauri αντικαθιστώντας μόνιμα τον Nyck deVries και θα ξεκινήσει από την 13η θέση.

Πως κύλησε ο αγώνας

Τα πέντε φώτα έσβησαν και τα μονοθέσια ξεκίνησαν. Ο Hamitlon δεν ξεκίνησε καλά και ο Verstappen θα καταφέρει να τον περάσει στην πρώτη στροφή, ενώ παράλληλα τον Βρετανό πέρασαν και οι 2 McLaren. Έτσι, μετά την εκκίνηση, η πρώτη πεντάδα είναι: Verstappen, Piastri, Norris, Hamilton,Leclerc.

Τεράστια ατυχία για την ομάδα της Alpine, καθώς τόσο ο Gasly όσο και ο Ocon, είχαν μία επαφή μεταξύ τους κατά την εκκίνηση με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν και οι δύο. Χωρίς μονοθέσιο πλέον η Alpine ήδη από τον πρώτο γύρο.

Παράλληλα ο Verstappen μεγαλώνει την διαφορά από τις δύο McLaren που ακολουθούν, ενώ ο Hamilton ζήτησε και συγγνώμη από το team radio για την «ερασιτεχνική» του εκκίνηση που του στέρησε τη πρωτιά και τον έριξε αυτόματα στην τέταρτη θέση. 

Ήδη από τον 10ο γύρο, αρκετά μονοθέσια θα επισκεφθούν τα pits stops για αλλαγή ελαστικών, την ώρα που η θερμοκρασία του οδοστρώματος είναι στους 50 βαθμούς Κελσίου. Όλοι επιλέγουν την σκληρή γόμα, καθώς η μαλακή έδειξε να έχει απώλειες πολύ νωρίς.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Verstappen άλλαξε προτελευταίος (μόνο ο Russell παραμένει με τα αρχικά) ελαστικά, κάνοντας εξαιρετική διαχείριση στα μεσαία και κρατώντας τα μέχρι τον 23ο γύρο. Όμως, για ακόμη μία φορά, είχε αποκτήσει τεράστια διαφορά 27 δευτ. από τον δεύτερο, οπότε παρά την αλλαγή, διατήρησε την πρώτη θέση. Στις θέσεις 2 και 3 οι McLaren, 4 και 5 οι Mercedes. 

Η πίστα στο Hungaroring δεν φημίζεται για τις μεγάλες τελικές καθώς μάξιμουμ και με χρήση του DRS μπορούν τα μονοθέσια να φτάσουν τα 300 χιλιόμετρα.  Ο Perez συνεχίζει την ανάβαση του στην κατάταξη και πλέον στον 36ο γύρο, βρίσκεται στην 5η θέση, μπροστά από τις δύο Ferrari και πίσω από τον Norris. 

Οι περισσότερες ανακατατάξεις στην κατάταξη του αγώνα έρχονται όχι τόσο από προσπεράσεις, αλλά από τις αλλαγές ελαστικών στα pits, χωρίς να έχουμε δει κάποια σημαντική μονομαχία κι ας βρισκόμαστε στον 47ο από τους 70 γύρους. Η μοναδική που έκανε τους θεατές να σηκωθούν από τις θέσεις τους, ήταν αυτή μεταξύ Piastri και Perez.  Παράλληλα ο Leclerc θα δεχθεί ποινή 5 δευτ. καθώς δεν τήρησε το όριο 80χλμ./ώρα εντός του pit lane.

Ο πρωτοπόρος Verstappen έχοντας πάνω από 32 δευτ. διαφορά από τον δεύτερο, θα μπει για μία δεύτερη αλλαγή ελαστικών στον 52ο γύρο βάζοντας την μεσαία γόμα έχοντας μοναδικό αντίπαλο τον εαυτό του, καταφέρνοντας να πετύχει και τον ταχύτερο γύρο.

Στον 69ο γύρο, ο Sargeant της Williams θα χάσει τα φρένα στο σικέιν και θα εγκαταλείψει, χωρίς να επηρεάσει οποιονδήποτε άλλο οδηγό.

Χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή, ο αγώνας τελειώνει με τον Ολλανδό να είναι αδιαμφισβήτητος κυρίαρχος για έναν ακόμα αγώνα και τη Red Bull να κάνει ρεκόρ με 12 σερί νίκες. Η τελική κατάταξη είναι: Verstappen – Norris – Perez – Hamilton – Piastri – Rusell – Leclerc- Sainz- Alonso – Stroll – Albon – Bottas – Ricciardo – Hulkenberg – Tsunoda – Zhou – Magnussen. Εγκατέλειψαν οι: Gasly – Ocon – Sargeant.

 

ΠΗΓΗ