Δύο κόμματα στο μπλοκ της αντιπολίτευσης της Τουρκίας ανέφεραν ότι θα στηρίξουν τις συνομιλίες με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) για να λάβουν τη στήριξή του στον κοινό υποψήφιο της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις εκλογές του Μαΐου, παρά τις ανησυχίες ότι αυτό θα αποτρέψει ψηφοφόρους των εθνικιστικών κομμάτων.

Η συμμαχία έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, από πολύ διαφορετικά υπόβαθρα, όρισε τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ως κοινό υποψήφιο αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, μια νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών, η οποία απαιτεί πάνω από το 50% των ψήφων, είναι απίθανη χωρίς την υποστήριξη του HDP, το οποίο θεωρείται ευρέως ότι θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις εκλογές, που ενδέχεται να τερματίσουν την εικοσαετή εξουσία του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μια αμφίρροπη αναμέτρηση τόσο για την προεδρία όσο και για το κοινοβούλιο.

Ο Μιθάτ Σάντσαρ, εκ των ηγετών του HDP, κάλεσε τη Δευτέρα για συνομιλίες με το μπλοκ “σχετικά με αρχές” που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στο κόμμα να στηρίξει τον Κιλιτσντάρογλου.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος από τη συμμαχία της αντιπολίτευσης είπε στο Reuters χθες Τρίτη ότι η υποστήριξη του HDP μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους από το εθνικιστικό Κόμμα IYI και το ισλαμιστικό κόμμα Σααντέτ (Κόμμα της Ευτυχίας).

Ωστόσο, ο Μπιρόλ Αϊντίν, ένας εκπρόσωπος του Κόμματος Ευτυχίας, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk ότι ο Κιλιτσντάρογλου πρέπει να συνομιλήσει με το HDP.

Η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, δήλωσε ότι δεν θα εναντιωθεί στο να ξεκινήσουν διάλογο άλλα κόμματα με το HDP, αλλά δεν θα συμμετάσχει η ίδια στις συζητήσεις.

Δύο άλλα κόμματα της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, το Κόμμα DEVA και το Κόμμα του Μέλλοντος, θα καλωσόριζαν επίσης τις συνομιλίες με το HDP, ανέφεραν πηγές στο Reuters.

Το HDP είχε δηλώσει ότι θα όριζε τον δικό του υποψήφιο στις εκλογές, μαζί με μια διαφορετική συμμαχία αριστερών και φιλοκουρδικών κομμάτων, αλλά τώρα επανεξετάζει αυτή την απόφαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει προσφυγή κατά του HDP λόγω υποτιθέμενων σχέσεών του με τους Κούρδους αντάρτες, πράγμα που το φιλοκουρδικό κόμμα αρνείται, και απειλείται με επιβολή απαγόρευσης της λειτουργίας του.

Στην προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν πιθανότατα θα προβάλλει αυτούς τους φερόμενους δεσμούς και τον αντιπολιτευτικό ρόλο του HDP, λένε αναλυτές.

ΠΗΓΗ