Αμερικανοί νομοθέτες επιδιώκουν να περιορίσουν τις παραδόσεις όπλων σε έθνη που παραβιάζουν το «δίκαιο της ένοπλης σύγκρουσης», φωτογραφίζουν το Ισραήλ. Τεράστια πίεση στον πρόεδρο Μπάιντεν από κοινή γνώμη και μερίδα των ΜΜΕ.

Δεκατρείς αμερικανοί γερουσιαστές επιδιώκουν τροπολογία σε νομοσχέδιο χρηματοδότησης που προωθεί ο Λευκός Οίκος και περιλαμβάνει στρατιωτική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ.

Θέλουν να βάλουν τροπολογία στο νομοσχέδιο της οικονομικής βοήθειας που να αφορά το Ισραήλμ αλλά την Ουκρανία, ώστε αμερικάνικα όπλα να μην χρησιμοποιούνται κατά αμάχων

Απειλούν να μπλοκάρουν την χρηματοδότηση της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν, αν δεν μπει ειδικός όρος.

Τι ζητούν οι γερουσιαστές από τον πρόεδρο Μπάιντεν

Η τροπολογία θα «απαιτεί ότι τα όπλα που λαμβάνει οποιαδήποτε χώρα στο πλαίσιο του προτεινόμενου συμπληρωματικού προγράμματος εθνικής ασφάλειας χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του γερουσιαστή Εντ Μάρκι.

Η τροπολογία θα απαιτούσε επίσης «ο πρόεδρος να υποβάλει έκθεση στο Κογκρέσο σχετικά με το αν οι χώρες που λαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό που πληρώνεται από τους Αμερικανούς φορολογούμενους πληρούν αυτό το τεστ».

Αν και η δήλωση δεν αναφέρει πουθενά ονομαστικά το Ισραήλ, στις ΗΠΑ πληθαίνουν οι εκκλήσεις να περιοριστεί ή να τεθούν όροι για τη στρατιωτική βοήθεια προς τον σύμμαχο τους, ώστε να αναγκαστεί να κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων στον πόλεμο που διεξάγει στη Γάζα.

Σε μεγάλη πίεση ο Τζο Μπάιντεν εξαιτίας της επιμονής του Λευκού Οίκου να μην θέτει όρους στην δωρεά ή πώληση στρατιωτικού οπλισμού στο Ισραήλ.

Κριτική στο εσωτερικό και το εξωτερικό

Μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που επιβεβαιώνει πως αμερικάνικες βόμβες χρησιμοποιήθηκαν στην σφαγή αμάχων στη Γάζα, οι φωνές εναντίον της αθρόας μεταφοράς οπλισμού στο Ισραήλ χωρίς όρους πληθαίνουν.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι οι εμπειρογνώμονες της σε θέματα όπλων και ένας «αναλυτής τηλεπισκόπησης» εξέτασαν δορυφορικές εικόνες και φωτογραφίες των σπιτιών που δείχνουν τα «θραύσματα πυρομαχικών που ανακτήθηκαν από τα ερείπια» και την καταστροφή, εξηγεί η έκθεση. Οι επιτόπιοι ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας τράβηξαν τις φωτογραφίες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των δύο επιθέσεων, 19 παιδιά, 14 γυναίκες και 10 άνδρες σκοτώθηκαν, υποστηρίζει η έκθεση. Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσε ότι «δεν βρήκε καμία ένδειξη ότι υπήρχαν στρατιωτικοί στόχοι στις περιοχές» των αεροπορικών επιδρομών ή ότι τα άτομα που ζούσαν στα σπίτια ήταν νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι.

«Η οργάνωση διαπίστωσε ότι αυτές οι αεροπορικές επιδρομές ήταν είτε άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή πολιτικών αντικειμένων είτε επιθέσεις χωρίς διακρίσεις», αναφέρει η έκθεση, ζητώντας να διερευνηθούν οι επιθέσεις ως εγκλήματα πολέμου.



ΠΗΓΗ