Είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως σήμερα όλοι γράφουν λίστες για κουλ μπαμπάδες, σέξι μπαμπάδες, μονογονείς μπαμπάδες, τέλειους και σούπερ μπαμπάδες και κάθε πιθανή στήλη αγιοποίησης για την γιορτή του πατέρα. Σε μια προσπάθεια να σπάσουμε την πεπατημένη, προτείνουμε τους πέντε χειρότερους τηλεοπτικούς μπαμπάδες.

Πρόκειται για 4 από σειρές που έγιναν οι κορυφαίες των ετών που παίζονταν και τον Χόμερ Σίμπσον που η αλήθεια είναι πως παρότι animation, οι δεκαετίες στις οποίες εξελίχθηκε ο χαρακτήρας έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για ρόλους αμελών μπαμπάδων, που όμως είναι καλόκαρδοι.

Οι τέσσερις επόμενοι ηθοποιοί κατάφεραν να παίξουν ρόλους από τον απόλυτο κακό που πεθαίνει από το χέρι του παιδιού του και δημιουργούς τεράτων, ως αντιήρωες που τα παιδιά τους αποτελούν την τελευταία προτεραιότητα στον κόσμο τους και έχουν αξία μόνο ως «δικά τους». Οι σεναριογράφοι σε όλες τις περιπτώσεις έχουν δημιουργήσει απίστευτους χαρακτήρες, αλλά οι ηθοποιοί είναι ίσως από τους καλύτερους της γενιάς τους.

Χόμερ Σίμπσον: Ο καλύτερος «κακός» μπαμπάς του κόσμου

H κίνηση κατατεθέν του Χόμερ είναι να αρπάζει τον Μπαρτ από τον λαιμό, κάτι λιγότερο συχνό στα πιο καινούρια επεισόδια, αλλά πάντα σωστό.

Ο Χόμερ Σίμπσον είναι η τηλεοπτική βάση στην οποία πατάνε όλοι οι κακοί τηλεοπτικοί μπαμπάδες, σε animation αλλά και σε κωμωδίες. Ο Χόμερ αγαπάει τα παιδιά του, όμως είναι ένας τεμπέλης, άχρηστος, μέθυσος, εγωιστής, με συμπεριφορά ανώριμου εφήβου. Και αυτά είναι τα πλεονεκτήματά του. Οι συγκρούσεις με τον Μπαρτ αλλά και την Λίσα έχουν μείνει με χρυσά γράμματα στην ιστορία της σειράς. Παλιότερα (25 χρόνια animation) έπιανε συχνά τον Μπαρτ από τον λαιμό, όμως από φόβο μην κανονικοποιηθεί η βία εναντίον των παιδιών, οι σεναριογράφοι το έκοψαν.  Με την Λίσα, η οποία τώρα είναι εντελώς ενταγμένη ως ρόλος στην Gen Z με ανησυχίες για κοινωνική δικαιοσύνη, ο Χόμερ τσακώνεται γιατί απλά δεν είναι σε θέση να καταλάβει το δίκαιο και το άδικο.

O Τζέημς Γκαντολφίνι, μπορεί να έφυγε από την ζωή το 2013, όμως ήταν από τους ηθοποιούς που θα μελετούν οι νεότεροι όταν ψάχνουν υλικό για αντίστοιχους ρόλους, πιάνοντας καταπληκτικές ερμηνείες στον ρόλο του αγνού κακού.

Τόνι Σοπράνο – The Sopranos – Ο μαφιόζος μπαμπάς

Ο Τόνι Σοπράνο, δουλεμένος χαρακτήρας εκ πρώτης μοιάζει ένας κύριος. Κάνει όλα όσα του δίνουν ένα καλό προσωπείο, υποστηρίζει τα παιδιά του και θέλει να έχουν τη δική τους επιτυχημένη πορεία. Όμως όλα αυτά είναι η λεζάντα. Άλλωστε είναι όπως είπαμε μαφιόζος και μάλιστα της παλιάς σχολής.

Ρατσιστής, ομοφοβικός, βίαιος και με τα αντίστοιχα διδάγματα στα παιδιά του. Ο τρόπος με τον οποίο τα κρατούσε φαινομενικά μακριά από την ζωή του, δεν πετυχαίνει γιατί πάντα υπάρχει η παρουσία του που δημιουργεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Χαρακτήρας από αυτούς που περιγράφονται ως «Bigger than life», σκιαγραφήθηκε από τον Τζέημς Γκαντολφίνι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

O Μπράιαν Κράνκστον έφτιαξε με τους σεναριογράφους ίσως τον πιο τέλειο κακό από καταβολής τηλεοπτικών σειρών. Τον Γουόλτερ Γουάιτ.

Γουόλτερ Γουάιτ – Από καθηγητής, μεγαλέμπορος κρακ και σκληρός μαφιόζος

Σε μια σειρά που όλοι σκέφτονται «πότε θα την ξαναρχίσω;», ξεχωρίζει ο ρίλος του Γουόλτερ Γουάιτ. Ενός απλού ανθρώπου, που όταν κατανοεί πως δεν έχει τίποτα να χάσει, καθώς πεθαίνει από καρκίνο αποφασίζει από καθηγητής χημείας να γίνει παρασκευαστής ναρκωτικών για το «καλό της οικογένειάς του». Δηλαδή τι άλλο να έκανε ένας καθηγητής χημείας;

Ο Γουόλτερ πάντα προσπαθεί να εκλογικεύσει ακόμα και το μεγαλύτερο έγκλημα που θα κάνει. Κυρίως τα διέπραττε για το καλό της οικογένειάς του. Όμως σύντομα συνηθίζει στη βία και αυτό τον τρόπο ζωής και αποδεικνύει πως η δύναμη δεν είναι απλά αφροδισιακό, αλλά εθισμός. Η σειρά έβγαλε κορυφαίες ερμηνείες και ρόλους των σκοτεινών χαρακτήρων.

Η αγάπη του για την οικογένειά του στηρίζεται στο γεγονός πως είναι δική του και πως οφείλει να παρέχει τα αναγκαία. Στα αναγκαία δεν περιλαμβάνεται η αγάπη ή το νοιάξιμο. Οι σεναριογράφοι της σειράς έφτιαξαν έναν τόσο πολύπλοκο χαρακτήρα, που βυθίζεται σταδιακά στην άβυσσο της βίας, της δύναμης και της αδιαφορίας για το κακό που προκαλεί στην κοινωνία και την οικογένειά του, που σε πολλές λίστες είναι ο τοπ κακός και απόλυτος αντιήρωας. Αμοραλιστής και αγνό κάθαρμα δεν έδινε την παραμικρή δεκάρα για την οικογένειά του.

Λόγκαν Ρόι – The Succession

Ο Λόγκαν Ρέι οριακά είαι πατέρας. Έχοντας πληγώσει τα παιδιά του σε κάθε στιγμή της ζωής τους από την παιδική ηλικία, είναι από τους χειρότερους στην ψυχολογική κακοποίηση των παιδιών του. Στην σειρά ο Λόγκαν Ρόι, ο διευθύνων σύμβουλος της Waystar Royco, είναι το αρχέτυπο του ολιγάρχη του Τύπου. Η σειρά είναι φτιαγμένη στην βάση του Ρούπερτ Μέρντοκ. Ο Ρόι έχει κακοποιήσει τα παιδιά του με κάθε πιθανό τρόπο καταστρέφοντας κάθε ψήγμα αυτοεκτίμησης αυτών.

Είναι ένας από τους λίγους αντιήρωες που δεν έχουν καμία απολύτως πιθανότητα λύτρωσης. Και τι να την κάνει; Fuck off! Ουσιαστικά, ο Ρόι είναι ένας sociopath χωρίς διάγνωση και δίπλωμα, κάτι που τον έχει κάνει σούπερ επιτυχημένο επιχειρηματία και τον χειρότερο πατέρα σε σειρά, δημιουργώντας τρία μικρά τερατάκια. Μεγαλώνοντας το καθένα από τα κακοποιημένα παιδιά του, δημιούργησε κάποιους αντίστοιχα κακούς μηχανισμούς επιβίωσης. Ακρωτηριασμένα και πιστεύοντας πως δεν έχουν καμία αξία, περιφέρονται χωρίς σκοπό σε αυτό τον κόσμο, θύματα ανθρώπων αδίστακτων όπως ο πατέρας τους.

O Tάιγουιν Λάνιστερ έβαλε τις βάσεις για την καταστροφή ολόκληρης της οικογένειάς του.

Τάιγουιν Λάνιστερ – Game of Thrones

Ο Τάιγουιν Λάνιστερ είναι ένας άντρας με τεράστια δύναμη, ο πιο ισχυρός άνδρας στο Γουέστερος με το μόνο που του διέφευγε να είναι ο θρόνος. Κατέστρεψε τα παιδιά του και με το παραπάνω: όλα τα παιδιά σχεδόν νιώθουν απέχθεια για όποιον δεν είναι Λάνιστερ, τα δύο μεγαλύτερα διατηρούν αιμομικτική σχέση και το τρίτο, ο Τίριον που έχει νανισμό, είναι το πιο έξυπνο και ικανό παιδί όμως ο ρατσισμός και η απέχθεια για την γεννετική του διαταρραχή, τον τοποθετεί στο περιθώριο.

Ο Τάιγουιν είναι περίπλοκος χαρακτήρας, κτισμένος εξαιρετικά από τον Τσαρλς Ντανς, τους σεναριογράφους και τον συγγραφέα της σειράς JRR Martin, είναι βαθιά κακός και προβληματικός. Παρότι θεωρεί την οικογένεια το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής του, είναι τόσο εγωπαθής και εγωιστής που περιφρονεί τα παιδιά του στον απόλυτο βαθμό.

Αντίστοιχα με τον Λόγκαν Ρέι έχει καταστρέψει τα παιδιά του από νεαρή ηλικία. Ο Τάιγουιν έχει αναφέρει πως θα ευχόταν να πεθάνει ο γιος του Τίριον, την μια φορά μάλιστα τον κατηγορούσε πως σκότωσε την μητέρα του στη γέννα. Ο Τσαρλς Ντανς έβαλε και αυτός ισχυρές βάσεις για έναν ρόλο που θα μείνει στην ιστορία της τηλεόρασης, σε μια από τις πιο πλήρεις σειρές με την υψηλότερη βαθμολογία.



ΠΗΓΗ