Eνα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σαλέχ Αλ Αρούρι είναι μεταξύ των νεκρών από την επίθεση του Ισραήλ, στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό με μη επαναδρωμένο αεροσκάφος.

Ο 57χρονος Αλ Αρούρι σκοτώθηκε σε γραφεία της Χαμάς στα νότια προάστια της πρωτεύουσας του Λιβάνου, μαζί με δύο διοικητές των Ταξιαρχιών αλ Κάσαμ, του στρατιωτικού βραχίονα της οργάνωσης.

Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία του κινήματος. «Ο αντιπρόεδρος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο σεΐχης Σάλαχ αλ Αρούρι μαρτύρησε σε σιωνιστική επίθεση στη Βηρυτό», ανέφερε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το επίσημο κανάλι της Χαμάς, το Al-Aqsa TV.

Γεννηθείς στη Δυτική Όχθη το 1966, ο Σάλαχ αλ Αρούρι ήταν μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς από το 2010 και ο ηγέτης της οργάνωσης στη Δυτική Όχθη.

Επί χρόνια ζούσε εξόριστος στο Λίβανο, αφού πέρασε 15 χρόνια σε ισραηλινή φυλακή. Τις τελευταίες εβδομάδες ενήργησε ως εκπρόσωπος της Χαμάς και της στρατηγικής της στον πόλεμο στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς δεν θα συζητούσε συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων πριν από τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

«Η αντίσταση είναι έτοιμη για όλα τα στρατιωτικά σενάρια», είπε. «Δεν υπάρχει κανένας φόβος ή ανησυχία για την αντίσταση. Θα νικήσει».

Ο Αλ Αρούρι είχε μιλήσει προηγουμένως σε συνέντευξή του στο Al Mayadeen για τις αυξανόμενες ισραηλινές απειλές θανάτου εναντίον του. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα, είπε: «Η ισραηλινή απειλή εναντίον μου δεν θα αλλάξει τις πεποιθήσεις μου και δεν θα έχει αντίκτυπο στο μονοπάτι που έχω επιλέξει».

Το Ισραήλ έχει προηγουμένως ορκιστεί να επιτεθεί σε ηγέτες της Χαμάς εκτός των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών, μεταξύ άλλων στο Λίβανο, το Κατάρ και την Τουρκία.

Τον Οκτώβριο, οι ισραηλινές δυνάμεις κατεδάφισαν το σπίτι του κοντά στη Ραμάλα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ τον χαρακτήρισε ως «παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2015 και αμοιβή 5 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες σχετικά με αυτόν.



ΠΗΓΗ