Σαρωτικός ήταν ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην πρώτη του συνέντευξη σε δυτικό μέσο από το 2021, καθώς αποφάσισε να μιλήσει την Τρίτη στον Αμερικανό συντηρητικό δημοσιογράφο, Τάκερ Κάρλσον, μία συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη και ήταν γεμάτη μηνύματα προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας διεμήνυσε ότι «η ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι αδύνατη και το ΝΑΤΟ πρέπει να αποδεχτεί τα εδαφικά κέρδη της Μόσχας εκεί», ενώ κάνοντας λόγο για «κραυγές» σχετικά με μια στρατηγική ήττα της χώρας του στο πεδίο της μάχης, υπογράμμισε πως «αυτό είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί».

«Η CIA οργάνωσε πραξικόπημα στην Ουκρανία»

Όταν ρωτήθηκε για τη στιγμή που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τον πόλεμο, ο Πούτιν απάντησε πως «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία», αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου τού Ζελένσκι, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014 από την προεδρία.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

Υπενθυμίζεται ότι οι Συμφωνίες του Μινσκ ήταν μία προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων και υπογράφηκαν το 2014.

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από την CIA», ισχυρίστηκε στη συνέχεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.

Και στράφηκε κατά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επαναλαμβάνοντας ότι «η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς».

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ήταν κάτι που θα κατέστρεφε και την ίδια την Ρωσία και δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», ανέφερε, χωρίς να παραλείψει να τονίζει πως η «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας παραμένει βασικός στόχος της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί τον πόλεμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε, επίσης, ότι ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος ήταν φιλορώσος, είχε δεχτεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο, όπως είπε, «οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια, καθώς και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

«Η Ρωσία ήταν έτοιμη για ειρήνη, αλλά η Δύση είχε δικά της σχέδια»

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπήρξε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία σχεδόν επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο, κατηγόρησε τη Δύση ότι ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε. Είναι η δυτική πλευρά και η Ουκρανία είναι προφανώς δορυφορικό κράτος των ΗΠΑ. Είναι εμφανές», ανέφερε.

Για να υπογραμμίσει πως «μόλις άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση το 2022, η Ρωσία ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης, και αυτό φάνηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην ΕΕ, μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε. Ωστόσο, η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν επέρριψε την ευθύνη στον Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, για τον οποίο υποστήριξε ότι είχε αποτρέψει τον Ζελένσκι από το να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης.

«Το γεγονός ότι η Ουκρανία υπακούει στην απαίτηση ή την πειθώ του κ. Τζόνσον, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, φαίνεται γελοίο», σημείωσε.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο Ζελένσκι τις έχει απαγορεύσει και νομοθετικά.

Όσο για την τελευταία του επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, είπε πως έγινε πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Του είπα, τότε, πιστεύω ότι κάνεις ένα τεράστιο, ιστορικών διαστάσεων λάθος, υποστηρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και σπρώχνοντας την Ρωσία μακριά», ανέφερε.

«Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream»

Όταν ρωτήθηκε εάν ξέρει ποιος ανατίναξε τους αγωγούς Nord Stream, ο Ρώσος ηγέτης απάντησε γελώντας: «Σίγουρα!».

Ο Τάκερ Κάρλσον χαριτολογώντας απάντησε ότι ήταν απασχολημένος εκείνη την ημέρα, με τον Πούτιν να συνεχίζει ακάθεκτος: «Εσείς προσωπικά μπορεί να έχετε άλλοθι, αλλά η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι».

«Ξέρετε, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά ο κόσμος λέει πάντα, σε τέτοιες περιπτώσεις, αναζητήστε κάποιον που ενδιαφέρεται», είπε με νόημα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να ψάχνουμε μόνο για κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και για κάποιον που έχει δυνατότητες, γιατί μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι ικανοί στο βυθό της Βαλτικής Θάλασσας να πραγματοποιήσουν μία τέτοια έκρηξη. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να συνδεθούν. Ποιος ενδιαφέρεται και ποιος είναι ικανός να το κάνει;», είπε χαρακτηριστικά, «φωτογραφίζοντας» την CIA.

«Η Δύση φοβάται περισσότερο την Κίνα»

Στη συνέχεια, τόνισε ότι κάποιες δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο της ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή», όπως την αποκάλεσε, προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

«Η Δύση φοβάται μία ισχυρή Κίνα περισσότερο από όσο φοβάται μία ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατ. κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισ. πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς ή 5% ετησίως», επεσήμανε ο Πούτιν.

Φιλοφρονήσεις για τον «φίλο» Τραμπ

Μιλώντας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες, κατά πάσα πιθανότητα, αντίπαλος του Τζο Μπάιντεν θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, τόνισε αρχικά ότι το αποτέλεσμά τους δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης», ανέφερε, προσθέτοντας πως είχε πολύ καλή σχέση με τον Μπους».

«Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν σαν ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει», είπε χαρακτηριστικά για τον γνωστό «γκαφατζή» – και όχι μόνο – Τζορτζ Μπους τζούνιορ. Και τόνισε πως είχε παρόμοια θερμή σχέση με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες, επικρατήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνουν όλα», όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ έχει ισχυριστεί πως αν επιστρέψει στην εξουσία, μπορεί να επιλύσει τη σύρραξη στην Ουκρανία… σε 24 ώρες.

Αντίθετα, ο Τζο Μπάιντεν έχει χαρακτηρίσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», ενώ εκφράζει σταθερά την υποστήριξή του στην Ουκρανία με οπλισμό και μεγάλα «πακέτα» οικονομικής βοήθειας.



ΠΗΓΗ