Μετά από μία μάλλον απογοητευτική χρονιά για τους επενδυτές στον ενεργειακό τομέα, το 2024 αναμένεται να έχει καλύτερες ημέρες για όσους επενδύσουν στο πετρέλαιο. Οι επενδυτές φυσικού αερίου των ΗΠΑ πιθανότατα πρέπει να περιμένουν μέχρι το 2025 για να δουν ξανά θετικές συνολικές αποδόσεις.

Αυτό εκτιμά η UBS στο νέο της outlook για το 2024 αναφορικά με τον ενεργειακό κλάδο, καθώς πλέον βλέπει την τιμή του Brent να ανακάμπτει στο εύρος των 80–90 δολ./βαρέλι και του αργού WTI στο εύρος των 75–85 δολ./βαρέλι, ενώ εκτιμά ότι το φυσικό αέριο των ΗΠΑ θα διαπραγματεύεται το μεγαλύτερο μέρος του έτους κάτω από τα 3 δολ./ MMBtu.

Ο ρόλος της προσφοράς

Όπως εξηγεί η UBS, η ισχυρή αύξηση της προσφοράς ήταν ένας παράγοντας που οδήγησε τις τιμές των ορυκτών καυσίμων χαμηλότερα το 2023. Το Brent και το WTI υποχώρησαν λίγο περισσότερο από 10% πέρυσι, ενώ το φυσικό αέριο των ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν κατά 44%. Οι επενδυτές που είχαν έκθεση σε αργό πετρέλαιο Brent και WTI είχαν ελαφρώς θετική συνολική απόδοση χρησιμοποιώντας δείκτες εμπορευμάτων δεύτερης γενιάς (UBS CMCI), ενώ όσον αφορά το φυσικό αέριο των ΗΠΑ, το αυξημένο κόστος κύλισης είχε ως αποτέλεσμα χειρότερες επιδόσεις συνολικής απόδοσης.

Για το αργό πετρέλαιο το 2024, η UBS αναμένει ότι η διαχείριση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+ θα βοηθήσει τις τιμές να ανακάμψουν.

Όσον αφορά το φυσικό αέριο των ΗΠΑ, δεν βλέπει κανέναν παραγωγό πρόθυμο να μειώσει την παραγωγή σε αυτό το στάδιο. Ως εκ τούτου, η τάση φαίνεται να είναι για χαμηλές τιμές, οι οποίες θα πρέπει να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της παραγωγής προτού οι νέοι εξαγωγικοί τερματικοί σταθμοί συμβάλουν στη σύσφιξη της αγοράς στο τέλος του 2024.

Οι τιμές θερμικού άνθρακα είναι πιθανό να παραμείνουν υποστηρικτικές, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή και η αύξηση της προσφοράς περιορισμένη.

Ο ρόλος του δολαρίου

Πέραν του πεδίου της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά και της οικονομικής ανάπτυξης, η UBS τονίζει ότι οι επενδυτές πρέπει επίσης να παρακολουθούν τις κινήσεις του δολαρίου. Εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα εφαρμόσει αρκετές μειώσεις επιτοκίων το 2024 και κατά συνέπεια το δολάριο αποδυναμωθεί, οι οικονομίες που καθοδηγούνται από την καταναλωτική ζήτηση μπορεί να ωφεληθούν – καθώς ένα ασθενέστερο δολάριο θα περιόριζε την άνοδο των τιμών σε όρους τοπικού νομίσματος.

Επίσης, κρίσιμοι καταλύτες είναι και πιθανά αποσταθεροποιητικά πολιτικά γεγονότα σε πετρελαιοπαραγωγικές περιοχές όπως η Λιβύη, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία και η Μέση Ανατολή, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν απότομη πτώση της προσφοράς για παρατεταμένη περίοδο.

Αναλυτικά οι εκτιμήσεις της UBS



ΠΗΓΗ