«Εφτά σε παίρνει αριστερά μην το ζορίζεις…» έγραψε ο Νίκος Καββαδίας. Το τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όμως, προς τα πού πάει να στρίψει; Γιατί αν στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκάλεσε εντύπωση η πρόταση του Γιάννη Ραγκούση για «Νέα κεντροαριστερά», τώρα κάνει εντύπωση ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος.

Γιατί η «Νέα Κεντροαριστερά», θα έλεγε κανείς, είναι προωθητική πρόταση σε σχέση με την… αταξική κοινωνία που οραματίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Ποια αταξική κοινωνία, όμως; Αυτήν την «χωρίς διχασμό».

«Δεν θα χωρίσουμε τους έλληνες ταξικά»

Η ομιλία στον ΣΕΒ εξελίχθηκε πολιτικά κατά την εμφάνιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον «Κύκλο Νέων Επιχειρηματιών», όπου παραβρέθηκε με την Διάνα Βουτυράκου. Και, καθώς φαίνεται, έδωσε τέλος στο παραδοσιακό «ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες», ένα σύνθημα της Αριστεράς που μετρά ολόκληρη ιστορία.

«Η Αριστερά έχει μακρά ιστορία με το κεφάλαιο και τις επιχειρήσεις, δεν θέλω να αναμοχλεύω το παρελθόν», είπε ο Στέφανος Κασσελάκης και έβαλε τέλος σε δύο βασικές αρχές της κυβέρνησης Τσίπρα: προτεραιότητα τα χαμηλότερα στρώματα και το κεφάλαιο είναι όσο πιο απέναντι γίνεται.

Αποδομώντας, λοιπόν, την κυβέρνηση Τσίπρα, ο κος Κασσελάκης έγινε σαφής λέγοντας πρώτα πως η φορολόγηση της μεσαίας τάξης ήταν άδικη -η οποία αποτέλεσε κορμό για το «μαξιλάρι» των 37 δισ- και ότι δεν θα χωρίσουν τους έλληνες ταξικά. «Έχει ήδη διχαστεί ο λαός».

«Πώς γίνεται να μην χωριστεί ταξικά μια κοινωνία;» ήταν το ερώτημα της Αναστασίας Γιάμαλη, που φιλοξένησε (ΚΟΝΤΡΑ) τον κύριο Κασσελάκη, μα απάντηση δεν πήρε. Έβγαλε, όμως, είδηση.

Ναι στους εξοπλισμούς

Μιλάμε πια για «πατριωτική Αριστερά», όρος που επαναλαμβάνει συχνά ο κ. Κασσελάκης. Προσπαθώντας και να κατανοήσουμε τι σημαίνει, βέβαια. Ο Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι υπάρχουν… εθνομηδενιστικά στερεότυπα εντός της αριστεράς!

Ο «εθνομηδενισμός» είναι μια αντίληψη η οποία παραδοσιακά ανήκει σε άλλους χώρους -ακραίους χώρους. Είναι μία φράση που δεν χρησιμοποιεί ανοιχτά ούτε καν το «ακραίο κέντρο», όπως αναφέρουμε στον δημόσιο λόγο. Είναι μία φράση που μάθαμε από την ακροδεξιά.

Πηγαίνοντας λίγο πίσω στην πολιτική ιστορία, γνωρίζουμε πως η άρνηση της ταξικής διαβάθμισης της κοινωνίας, η αντίληψη της ταξικής πάλης ως στοιχείο διχαστικό του έθνους, ανήκει στα εθνικιστικά κόμματα του 20ου αιώνα.

Κι εδώ έχουμε δύο σημεία προβληματισμού: το ένα έρχεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο οποίος αναφερόμενος στην άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, ψέγει «κάποια αριστερά κόμματα» γιατί «υιοθετούν ακροδεξιά ρητορική». Κάτι για το οποίο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει πολλάκις κατηγορηθεί.

Το δεύτερο σημείο, είναι η είδηση που «έβγαλε» η Αναστασία Γιάμαλη: ερωτηθείς αν θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ για τις αμυντικές δαπάνες, ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε κοφτά «ναι».

Η επισήμανση της κυρίας Γιάμαλη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Αλέξη Τσίπρα έχει καταψηφίσει δύο φορές. Μάλιστα, υπενθυμίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμενε πως οι αμυντικές δαπάνες πρέπει να διαμοιραστούν εντός του ΑΕΠ στο κοινωνικό κράτος (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια).

Και ο κ. Κασσελάκης επέμεινε: τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίσει. Οπότε τι μας έχει μείνει; Σε ένα κόμμα που, συν τοις άλλοις, κατηγορείται και για λογοκρισία στο εσωτερικό του;

Αλλαγή πλεύσης;

«Κοντά – σιμά τα Γιάννενα» για τη διευκρίνηση που περιμένουμε. Πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει το συνέδριό του υπό τον νέο πρόεδρο. Έναν υπέρμαχο της πατριωτικής Αριστεράς σε ένα κόμμα που επιθυμεί να απεμπλακεί από την ριζοσπαστική Αριστερά, κάτι που και ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έχει ζητήσει.

Είναι, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Στέφανου Κασσελάκη μία ακόμη νίκη του ορμπανισμού, που κυριαρχεί στις πολιτικές μετατοπίσεις στην Ευρώπη; Πάντως σίγουρα απέχει από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ του Αλέξη Τσίπρα. Και μάλιστα, πλέον προσπαθεί να το αποδείξει κιόλας.



ΠΗΓΗ