Η Ρωσία αναμένεται να καταλήξει σύντομα σε συμφωνία σύντομα για έναν προγραμματισμένο κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

Τουρκική αντιπροσωπεία πρόκειται να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με τη ρωσική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου Gazprom PJSC στην Αγία Πετρούπολη, δήλωσε ο Νόβακ το Σάββατο κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Το χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν ασαφές

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνίες στο εγγύς μέλλον για την πρακτική εφαρμογή αυτού του έργου», είπε χαρακτηριστικά ο Νόβακ, σε τηλεοπτικές του δηλώσεις.

Στενότεροι δεσμοί

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει στενότερους ενεργειακούς, πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία μετά την απότομη επιδείνωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πέρυσι, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παρουσίασε σχέδια για τη δημιουργία ενός κόμβου εμπορίου φυσικού αερίου στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας τοποθέτησης περισσότερων υποθαλάσσιων αγωγών φυσικού αερίου κατά μήκος της Μαύρης Θάλασσας. Οι νέοι αγωγοί θα μπορούσαν να γίνουν η κύρια οδός εξαγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας για την Ευρώπη, δήλωσε τότε ο Πούτιν.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Ηλεκτρονική πλατφόρμα

Τον Οκτώβριο, ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας εμπορίας φυσικού αερίου στην Τουρκία θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα προς τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου εκεί.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα του έργου ήταν ασαφές, καθώς αρχικά υποστήριξε ότι ήταν θέμα μηνών και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε τις τελευταίες εβδομάδες ότι πιθανότατα θα συμβεί το 2024.

Οι συνομιλίες είχαν σταματήσει μετά τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία τον Φεβρουάριο και ακολούθησαν εκλογές στη χώρα τον Μάιο.

Η Άγκυρα υπήρξε σχετικά στενός σύμμαχος της Μόσχας, καθώς πολλές δυτικές χώρες έχουν αποφύγει το ρωσικό εμπόριο μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Στον κλάδο της ενέργειας, οι δύο χώρες συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Akkuyu στη νότια Τουρκία, με προϋπολογισμό περίπου 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Νέοι παίκτες

Προσφάτως το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού στον ενεργειακό τομέα της Τουρκίας, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα σχεδιάζει να εμπλέξει πολλούς άλλους παίκτες στο εμπόριο μέσω του κόμβου στο μέλλον, προσθέτοντας ότι μεγάλοι όγκοι φυσικού αερίου που ρέουν εκεί, με τη Ρωσία να μπορεί να παρέχει το μεγαλύτερο μέρος του, «θα εξασφαλίσει σταθερή αρχική ανάπτυξη του έργου η οποία θα επιτρέψει και τη διαμόρφωση μιας ελκυστικής τιμής».

Υποδομές

Τον Οκτώβριο του 2022, ο Πούτιν πρότεινε τη δημιουργία του μεγαλύτερου κόμβου φυσικού αερίου στην Ευρώπη στην Τουρκία και την ανακατεύθυνση του όγκου φυσικού αερίου, η διέλευση του οποίου δεν είναι πλέον δυνατή μέσω του Nord Stream, σε αυτόν τον κόμβο.

Η Τουρκία έχει πει ότι σχεδόν όλα είναι έτοιμα για την έναρξη του έργου όσον αφορά τις υποδομές, αλλά ότι χρειάζονται νομοθετικές τροποποιήσεις.

Στο Σότσι

Μάλιστα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι στις 4 Σεπτεμβρίου, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει ένας από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους στον κόσμο, συνδέοντας τη χώρα με τις ενεργειακές αγορές στην Ευρώπη για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου.

«Θεωρούμε τη [συνεργασία στον] ενεργειακό τομέα σε διαφορετικά κεφάλαια. Θα πραγματοποιήσουμε διάφορα έργα για την προμήθεια ενεργειακών προϊόντων στην Ευρώπη και τον κόσμο μέσω της χώρας μας. Με την ίδρυση του κέντρου φυσικού αερίου στην Τουρκία, θα σημειωθεί πρόοδος τόσο στον εφοδιασμό ενέργειας όσο και στην τιμολόγηση», είπε ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Σότσι στην Τουρκία.

Ο Ερντογάν χαρακτήρισε στρατηγική τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα.

«Έχουμε ήδη πει ότι θα κάνουμε τη χώρα  ενεργειακό κόμβο. […] Θα μετατρέψουμε τη χώρα σε σημαντικό κέντρο φυσικού αερίου χάρη στις επενδύσεις μας τα τελευταία χρόνια», είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου στις 4 Σεπτεμβρίου, ο Πούτιν δήλωσε ότι η ρωσική Gazprom και οι τουρκικές εταιρείες BOTAŞ εργάζονται σε έναν οδικό χάρτη για την υλοποίηση του ενεργειακού κόμβου στο έδαφος της Τουρκίας.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι φιλοδοξίες της Τουρκίας περιλαμβάνουν να είναι ένας παγκόσμιος κόμβος φυσικού αερίου και όχι περιφερειακός, τονίζοντας τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία για τον σκοπό αυτό με βάση την αρχή του win-win.

Εκτός από τη δημιουργία ενός κόμβου φυσικού αερίου στη Θράκη, η Άγκυρα ελπίζει επίσης να δημιουργήσει ένα κέντρο στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει τα συμφέροντα της χώρας σε ολόκληρο τον τομέα της ενέργειας καθώς και στην εξόρυξη.

Πηγή: Ot.gr



ΠΗΓΗ