Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, 04:37

Πρώην υπουργός του Ισημερινού καταδικασμένη από τη δικαιοσύνη για υπόθεση διαφθοράς διέφυγε στη Βενεζουέλα, αφού απέδρασε από την πρεσβεία της Αργεντινής στο Κίτο, όπου είχε καταφύγει για δύο και πλέον χρόνια, μαζί με τον ανήλικο γιο της, ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση στο Μπουένος Άιρες.

Η πρώην υπουργός Μεταφορών και Δημοσίων Έργων Μαρία δε λος Άνχελες Ντουάρτε Πεσάντες «παρουσιάστηκε στην πρεσβεία της Αργεντινής στο Καράκας» χθες, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα ότι η πρώην υπουργός απέδρασε από την πρεσβεία, απαιτώντας εξηγήσεις από την Αργεντινή.

Ο αργεντινός πρεσβευτής Γκαμπριέλ Φουξ «εκλήθη αμέσως» από τη διπλωματία του Ισημερινού για να δώσει «λεπτομέρειες» όσον αφορά την «απόδραση» της κυρίας Ντουάρτε, η οποία είχε βρει καταφύγιο στην πρεσβεία της Αργεντινής στο Κίτο τον Αύγουστο του 2020, αφού δικαστήριο της επέβαλε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών για διαφθορά, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του ΥΠΕΞ.

Η κυρία Ντουάρτε καταδικάστηκε, όπως και ο πρώην πρόεδρος (2007-2017) Ραφαέλ Κορέα —σήμερα εξόριστος στο Βέλγιο— και άλλοι πρώην αξιωματούχοι κυβερνήσεών του, για τη συμμετοχή που τους αποδίδεται σε κύκλωμα που φέρεται να έλαβε 7,6 εκατ. δολάρια από επιχειρήσεις ως δωροδοκίες με αντάλλαγμα την ανάθεση συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Τον Δεκέμβριο του 2022, ο Ισημερινός αρνήθηκε να επιτρέψει την ασφαλή διέλευση της πρώην υπουργού, που ζητούσε να της επιτραπεί να εγκαταλείψει τη χώρα και να πάει στην Αργεντινή, όπου της έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

Η διένεξη για την υπόθεση, αναγνώριζε την εποχή η κυβέρνηση του Ισημερινού, πλήττει τις διμερείς σχέσεις.

Ο σοσιαλιστής πρώην πρόεδρος Κορέα, μέλη της κυβέρνησής του και συνεργάτες του απορρίπτουν όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης του Ισημερινού σε βάρος τους, καταγγέλλουν πως υφίστανται πολιτικό διωγμό.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023, 04:37

ΠΗΓΗ