Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 04:39

Δικαστήριο της Λευκορωσίας επέβαλε την Πέμπτη (6/4) ποινή φυλάκισης σε πολιτικό που ήταν υποψήφιος αντίπαλος για την προεδρία του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο στις αμφιλεγόμενες προεδρικές εκλογές του 2020, επειδή είχε συμμετάσχει στις μαζικές διαμαρτυρίες που έγιναν κατά του εκλογικού αποτελέσματος.

Ο ηλικίας 41 ετών Αντρέι Ντμίτριεφ, ο οποίος ηγείτο επίσης ενός κοινωνικού κινήματος κατά του Λουκασένκο, εστάλη σε φυλακές της πρωτεύουσας Μινσκ όπως ανάφερε η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Βιασνά». Ο Ντμίτριεφ κρίθηκε ένοχος επειδή συμμετείχε στις διαμαρτυρίες.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίσθηκαν επί μήνες σε όλη τη Λευκορωσία μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων που έδειχναν σαρωτική νίκη του Λουκασένκο. Ανεξάρτητοι παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανέφεραν ότι οι εκλογές ούτε ελεύθερες ήταν ούτε αδιάβλητες και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε κυρώσεις στη Λευκορωσία για «καταστολή και παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος».

Οι Αρχές της χώρας, οι οποίες έχουν την πολιτική και οικονομική στήριξη της Μόσχας, έκτοτε έχουν προσφύγει στην καταστολή των αντιπάλων του Λουκασένκο και χιλιάδες έχουν διαφύγει στο εξωτερικό.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1.500 πολιτικοί κρατούμενοι στη Λευκορωσία.


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 7 Απριλίου 2023, 04:40

ΠΗΓΗ