Με φόντο το μείζον ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου και της καταχρηστικής άσκησης αγωγών με απώτερο σκοπό τη φίμωση του Τύπου συζητήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αγωγή που έχει καταθέσει ο πρώην διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος έχει στραφεί κατά της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η συζήτηση των αγωγών για ένα θέμα που άπτεται της καρδιάς του κράτους δικαίου έγινε μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, γεγονός που καταδεικνύει από μόνο του το ενδιαφέρον για την υπόθεση αυτή.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης προχώρησε σε αγωγές κατά δημοσιογράφων και Μέσων για ρεπορτάζ σχετικά με τη διαβόητη υπόθεση των υποκλοπών

Ιδιαίτερα σημαντική τόσο ως προς την ανάπτυξη του πραγματικού μέρους της αγωγής όσο και ως προς την ανάδειξη νομικών θεμάτων ήταν η κατάθεση του Ομότιμου Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος μάλιστα στην κομβικής σημασίας υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων εκπροσωπεί τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη.

«Μπορώ να διαβεβαιώσω με απόλυτη επαγγελματική συνείδηση ότι τα δημοσιεύματα είναι εξαιρετικά προσεκτικά γραμμένα. Αν ήθελαν να δείξω στους φοιτητές ένα δημοσίευμα που δεν είναι συκοφαντικό θα έδειχνα το συγκεκριμένο. Οι δημοσιογράφοι αναφέρονται σε γεγονότα που δεν διέψευσε η άλλη πλευρά. Πιθανόν το μόνον επιλήψιμο εντός δέκα εισαγωγικών το πρωτοσέλιδο» κατέθεσε ο κύριος Αλιβιζάτος.

Και αμέσως μετά έθεσε επί τάπητος το θέμα των καταχρηστικών slapp αγωγών που αποβλέπουν επί της ουσίας στον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και τη θεσμική αντιμετώπιση του φαινομένου ετοιμάζεται ήδη ευρωπαϊκή οδηγία που θα κληθεί να εφαρμόσει και η χώρα μας.

Κλειώ Παπαπαντολέων (Δικηγόρος Εφημερίδας Συντακτών και Reporters United): Οι ενάγοντες λένε ότι ασκήθηκε καταχρηστικά η αγωγή με σκοπό να περιορίσουν, να παρεμποδίσουν δημοσιογράφους να ερευνούν το συγκεκριμένο πρόσωπο για το συγκεκριμένο θέμα.

Νίκος Αλιβιζάτος: Οι slapp αγωγές ασκούνται από τάχα θιγόμενα πρόσωπα, συνήθως με εξουσία…Το δικαστήριο σας μπορεί να εισαγάγει και στο δικό μας δίκαιο με την απόφαση του σκέψεις και για το θέμα αυτό.

Ζαχαρίας Κεσσές (Δικηγόρος Θανάση Κουκάκη): Γνωρίζετε αν συνηθίζεται ως πρακτική μέλη υπουργικού συμβουλίου και γενικοί γραμματείς να ιδρύουν εταιρείες και να τις μεταπωλούν.

Ν. Αλιβιζάτος: Μονοπρόσωπη εταιρεία δεν αφήνεις τον υπουργό να την ιδρύσει, τον προφυλάσσεις.

Η ερώτηση αυτή ετέθη γιατί σύμφωνα με τα επίμαχα δημοσιεύματα ο Γρηγόρης Δημητριάδης φέρεται ότι την περίοδο που ασκούσε ήδη χρέη διευθυντή στο πρωθυπουργικό γραφείο αγόρασε εταιρεία με μετοχικό κεφάλαιο χιλίων ευρώ από πρόσωπο που ήταν οδηγός επιχειρηματία, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τις την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Την ίδια αυτή εταιρεία αργότερα φέρεται να πούλησε έναντι 166.000 ευρώ.

Σε αγωγές κατά δημοσιογράφων και ΜΜΕ έχει προχωρήσει ο Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Σχέση Δημητριάδη με τον Φ. Μπίτζιο»

Στη συνέχεια εξετάστηκε ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος στο πλαίσιο της ερευνητικής δημοσιογραφίας έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

«Στόχος του δημοσιεύματος ήταν να αναδειχθεί σχέση Δημητριάδη με τον Φ. Μπίτζιο, ο οποίος ήταν συνιδιοκτήτης Ιντελέξα» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας ότι ο άνθρωπος από τον οποίο αγόρασε την εταιρεία ο Γρηγόρης Δημητριάδης ήταν οδηγός του Μπίτζιου με ετήσια αμοιβή 15.000 ευρώ.

Ακολούθως ο Τάσος Τέλλογλου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη διάρκεια των ερευνών του ήταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία .

«Στο διάστημα που εμείς κάναμε την έρευνα μας είχαμε τη μισή ασφάλεια από πίσω μας. Δεν λέω ότι την έστειλε ο κύριος Δημητριάδης αλλά σίγουρα την απέστειλε κάποιος που μπορούσε να το κάνει» είπε χαρακτηριστικά απαντώντας σε ερωτήσεις των πληρεξουσίων δικηγόρων του Δημητριάδη Κωνσταντίνου Βιτώρου και Χριστόδουλου Δερμενέζη όταν ρωτήθηκε αν ο ενάγων έχει στραφεί εναντίον του.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Δημητριάδη

Νωρίτερα, από την πλευρά του κυρίου Δημητριάδη κατέθεσε ως μάρτυρας η Νικολέττα Μυλωνά, δικηγόρος στο γραφείο του ενάγοντος. Η κύρια Μυλωνά εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπήρχε κανενός είδους ασυμβίβαστο από την αρχική σχέση του κυρίου Δημητριάδη με την εταιρία την οποία πούλησε και χαρακτήρισε τα επίμαχα δημοσιεύματα συκοφαντικά για το πρόσωπο του.

Και πρόσθεσε πως τον κρέμασαν στα μανταλάκια παρά το γεγονός ότι ουδέποτε έχει κατηγορηθεί για κάτι ή έχει κληθεί να καταθέσει σαν μάρτυρας.

Το δικαστήριο αφού άκουσε και τις δύο πλευρές επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του μέσα στους επόμενους μήνες.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του



ΠΗΓΗ