Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια ακόμη συμφωνία εκεχειρίας, με ξένη διαμεσολάβηση, στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να απελευθερωθούν όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς και να δοθεί η δυνατότητα παροχής περισσότερης βοήθειας στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Η συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς τον προηγούμενο μήνα διήρκησε επτά μέρες και 105 όμηροι αφέθηκαν ελεύθεροι από τη Λωρίδα της Γάζας και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από ισραηλινές φυλακές.

«Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον ηγέτη της Χαμάς»

«Το Ισραήλ είναι έτοιμο για άλλη μια ανθρωπιστική παύση και πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια προκειμένου να καταστεί δυνατή η απελευθέρωση ομήρων», είπε ο Χέρτζογκ σε συνάντησή του με πρεσβευτές από 80 χώρες και τόνισε ότι «η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, και στην υπόλοιπη ηγεσία της Χαμάς».

Ο Χέρτζογκ, σύμφωνα με το γραφείο του, έδωσε επίσης έμφαση στην ανθρωπιστική προσπάθεια του Ισραήλ και προέτρεψε τους διεθνείς οργανισμούς να κάνουν περισσότερα για να διευκολύνουν την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

«Το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά πολεμά τον εχθρό του, τη Χαμάς»

«Η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας (που εισέρχεται στον θύλακα) μπορεί να τριπλασιαστεί άμεσα», ανέφερε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το Ισραήλ επιθεωρεί εκατοντάδες φορτηγά στο πέρασμα της Νιτζάνα κάθε μέρα, αλλά οι υπηρεσίες του ΟΗΕ και άλλοι εταίροι δεν έχουν καταφέρει να συμβαδίσουν μαζί τους, με αποτέλεσμα να εισέρχονται μόλις 125 έως 100 φορτηγά την ημέρα.

Τα Ηνωμένα Έθνη απάντησαν στους ισχυρισμούς του, λέγοντας ότι οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν καταστήσει πολύ δύσκολη την ασφαλή παράδοση της βοήθειας. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν ότι η συμφόρηση οφείλεται στην άρνηση του Ισραήλ να ανοίξει εκ νέου το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Μάλιστα, σημείωσαν ότι αφού κατάφεραν να πείσουν το Ισραήλ, την Κυριακή σχεδόν 200 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στη Γάζα για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία.

«Μπορείτε να τριπλασιάσετε εύκολα τον αριθμό των φορτηγών, αν προσπαθήσουν λίγο τα Ηνωμένα Έθνη και οι εταίροι τους. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι θα μπορούσατε να είχατε δεκάδες χιλιάδες τόνους την ημέρα περισσότερους να πηγαίνουν στη Γάζα», επέμεινε ο Χέρτζογκ και σημείωσε ότι το Ισραήλ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τον παλαιστινιακό λαό, αλλά πολεμά τον εχθρό του, τη Χαμάς.

Η Χαμάς απορρίπτει διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή των ομήρων

Λίγη ώρα αργότερα, η ισλαμιστική οργάνωση απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με αντικείμενο την ανταλλαγή των ομήρων, που κρατά όσο συνεχίζεται ο πόλεμος με το Ισραήλ.

Ωστόσο, είναι ανοιχτή σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για τον τερματισμό του, ανέφερε ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της σήμερα.

«Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας, ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη διεξαγωγή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευσης για την ανταλλαγή κρατουμένων όσο συνεχίζεται ο πόλεμος γενοκτονίας του Ισραήλ», ανακοίνωσε ο Μπάσεμ Ναΐμ.

«Είμαστε ωστόσο ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον τερματισμό της επίθεσης στον λαό μας και το άνοιγμα των διαβάσεων για την εισαγωγή βοήθειας και την παροχή ανακούφισης στον παλαιστινιακό λαό», πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ