Τα αεροπορικά χτυπήματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στοίχησαν τη ζωή σε έξι μέλη τους, όπως ανακοίνωσαν οι αντάρτες που ελέγχουν περιοχές στο μεγαλύτερο τμήμα της βόρειας Υεμένης και την πρωτεύουσα Σαναά, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει σημαντικά τις επιθετικές τους δυνατότητες.

Όπως δήλωσαν το Σάββατο στους New York Times, δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι αεροπορικές επιδρομές υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών την Πέμπτη και την Παρασκευή εναντίον περιοχών στην Υεμένη που ελέγχονται από την πολιτοφυλακή των Χούθι προκάλεσαν ζημιές ή κατέστρεψαν περίπου το 90% των στόχων που επλήγησαν, αλλά η ομάδα διατήρησε περίπου τα τρία τέταρτα της ικανότητάς της να εκτοξεύει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτό που οι ΗΠΑ προσπάθησαν ήταν να αφαιρέσουν τα εργαλεία ώστε οι Χούθι να δυσκολευτούν να συνεχίσουν να διεξάγουν τις επιδρομές εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα»

Η έκταση των καταστροφών από τα χτυπήματα μία πρώτη λεπτομερής εκτίμηση για τα πλήγματα των αμερικανικών και βρετανικών επιθετικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων εναντίον σχεδόν 30 τοποθεσιών στην Υεμένη και αποκαλύπτουν τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της, καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι από αντίποινα και να διασφαλίσουν κρίσιμες ναυτιλιακές οδούς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας και να περιορίσουν την εξάπλωση της περιφερειακής σύγκρουσης.

Ένας κορυφαίος αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, ο υποστράτηγος Ντάγκλας Σιμς από το Γενικό Επιτελείο Στρατού των ΗΠΑ, δήλωσε την Παρασκευή ότι τα πλήγματα πέτυχαν τον στόχο τους, δηλαδή να πλήξουν την ικανότητα των Χούθι να εξαπολύσουν κάποιο είδος επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους όπως πραγματοποίησαν την Τρίτη.

Προκάλεσαν ζημιά ή κατέστρεψαν μόνο το 20-30% της επιθετικής ικανότητας των Χούθι

Όμως οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν το Σάββατο ότι ακόμη και μετά τα χτυπήματα σε περισσότερους από 60 στόχους πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με περισσότερα από 150 πυρομαχικά ακριβείας, τα πλήγματα προκάλεσαν ζημιά ή κατέστρεψαν μόνο περίπου το 20-30% της επιθετικής ικανότητας των Χούθι, μεγάλο μέρος της οποίας είναι τοποθετημένο σε κινητές πλατφόρμες και μπορεί εύκολα να μετακινηθεί ή να κρυφτεί.

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσουν τις εσωτερικές στρατιωτικές εκτιμήσεις.

Πιο δύσκολος από ότι αναμενόταν ο εντοπισμός των στόχων

Ο εντοπισμός στόχων των Χούθι αποδεικνύεται πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν. Οι αμερικανικές και άλλες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν δαπανήσει σημαντικό χρόνο ή πόρους τα τελευταία χρόνια για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη θέση της αεράμυνας των Χουθι, των κέντρων διοίκησης, των αποθηκών πυρομαχικών και των εγκαταστάσεων αποθήκευσης και παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, είπαν οι αξιωματούχοι.

Όλα αυτά άλλαξαν μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τη χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας. Οι Χούθι επιτίθενται σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους και δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να σταματήσει την επιθετικότητά το Ισραήλ. Οι αναλυτές των ΗΠΑ σπεύδουν να προλάβουν και καταγράφουν καθημερινά περισσότερους πιθανούς στόχους των Χούθι, είπαν οι αξιωματούχοι.

Το αεροπορικό και ναυτικό μπαράζ της Πέμπτης το βράδυ απεικόνισε αυτή την προσέγγιση, δήλωσαν στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Το πρώτο κύμα των χτυπημάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έπληξε 60 προσχεδιασμένους στόχους σε 16 τοποθεσίες με περισσότερες από 100 βόμβες και πυραύλους ακριβείας. Περίπου 30 έως 60 λεπτά μετά από αυτό, ένα δεύτερο κύμα χτυπημάτων πραγματοποιήθηκε εναντίον 12 ακόμη στόχων που οι αναλυτές είχαν εντοπίσει ότι αποτελούσαν απειλή για τα αεροσκάφη και τα πλοία.

Το χτύπημα αναδυόμενων στόχων σε σύντομο χρονικό διάστημα, μια πρακτική που ο στρατός αποκαλεί δυναμική στόχευση, θα αποτελέσει πιθανότατα σημαντικό μέρος οποιωνδήποτε πρόσθετων επιδρομών που μπορεί να διατάξει ο πρόεδρος Μπάιντεν, δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δεν έχουν υπάρξει ακόμα αντίποινα παρά τη φλογερή ρητορική

Ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε το Σάββατο ότι η αμερικανική επίθεση με πυραύλους κρουζ Tomahawk σε εγκατάσταση ραντάρ στην Υεμένη την Παρασκευή ήταν μια «επανέκθεση» ενός στόχου που είχε αρχικά χτυπηθεί κατά τη διάρκεια του μπαράζ της Πέμπτης και δεν είχε υποβαθμιστεί ή καταστραφεί επαρκώς.

Άλλοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι καθώς οι αναλυτές εξετάζουν τις ζημιές από τις αεροπορικές επιδρομές της Πέμπτης το βράδυ, ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες επανεπιθέσεις.

Παρά τη φλογερή ρητορική τους και τις υποσχέσεις για τα αντίποινα, η στρατιωτική απάντηση των Χούθι στην επίθεση της Πέμπτης το βράδυ ήταν μέχρι στιγμής υποτονική: μόνο ένας αντιπλοϊκός πύραυλος κατά που εκτοξεύτηκε χωρίς να προκαλέσει κίνδυνο στην Ερυθρά Θάλασσα, μακριά από οποιοδήποτε διερχόμενο πλοίο, δήλωσε ο στρατηγός Σιμς την Παρασκευή.

Όμως ο στρατηγός και οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι το Σάββατο δήλωσαν ότι προετοιμάζονται για το ξέσπασμα των Χούθι μόλις διαπιστώσουν πόση δύναμη πυρός τους έχει απομείνει και καταλήξουν σε ένα σχέδιο επίθεσης.

Ο ένας από τους δύο Αμερικανούς αξιωματούχους δήλωσε ότι οι Χούθι φαίνεται να είναι διχασμένοι εσωτερικά σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν.

«Θα περίμενα ότι θα επιχειρήσουν κάποιου είδους αντίποινα», δήλωσε την Παρασκευή ο στρατηγός Σιμς, προσθέτοντας ότι αυτό θα ήταν λάθος. «Απλώς δεν πρόκειται να τα βάλουν μαζί μας εδώ», προσέθεσε.

«Έχει μειωθεί σημαντικά η ικανότητά τους να πλήττουν τη ναυτιλία»

Από την πλευρά του ο στρατιωτικός αναλυτής Σον Μπελ αναφέρει ότι μια σειρά από επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν εμποδίσει την ικανότητα των Χούθι να στοχεύουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτό που οι ΗΠΑ προσπάθησαν σαφώς να κάνουν ήταν να αφαιρέσουν τα εργαλεία ώστε οι Χούθι να δυσκολευτούν να συνεχίσουν να διεξάγουν αυτές τις επιδρομές, αλλά η ρητορική συνεχίζεται», δήλωσε ο Μπελ στο Al Jazeera.

«Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Χούθι δεν θα τα παρατήσουν, η ικανότητά τους να πλήττουν τη ναυτιλία έχει υποβαθμιστεί σημαντικά», πρόσθεσε.



ΠΗΓΗ