Ονομάστηκε «η Μόνα Λίζα», «το κόσμημα του στέμματος» και «εθνικός θησαυρός». Βρίσκεται στην καλύτερη τοποθεσία της πιο ακριβής γειτονιάς του Παλμ Μπιτς, στη Νότια Φλόριντα και σίγουρα στα 17 στρέμματά του, ο ιδιοκτήτης του ένας πρώην πρόεδρος, νιώθει σαν βασιλιάς, Ντόναλντ Τραμπ.

Πόσο όμως κοστίζει, το Μαρ-α-Λάγκο (Mar-a-Lago Club), η εξωπραγματική βίλα που γεννήθηκε τη δεκαετία του 1920, όταν το Παλμ Μπιτς δεν θύμιζε τίποτα με αυτό που είναι σήμερα;

Το Mar-a-Lago χτίστηκε για την επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Μάρτζορι Μεριγουέδερ Ποστ, την ισχυρότερη Αμερικανίδα της εποχής, τη δεκαετία του 1920, όταν η γη της Φλόριντα αποκτούσε αξία.

Το μαγευτικό μέρος κόστισε στην Ποστ 7 εκατ. δολ. ΗΠΑ (που ισοδυναμεί με 123 εκατ. δολ. το 2023) και τότε ήταν η πιο ακριβή μη βασιλική κατοικία που χτίστηκε ποτέ στην ιστορία.

Όταν πέθανε η Ποστ το 1973, το είχε κληροδοτήσει στο αμερικανικό δημόσιο, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί -καθότι διατηρητέο- για κρατικές επισκέψεις ή ως… χειμερινός Λευκός Οίκος.

Ωστόσο, επειδή το κόστος συντήρησης του ακινήτου ήταν τεράστιο επιστράφηκε στο… Ίδρυμα Ποστ, το 1981.

Στα χέρια του Τραμπ

Το 1985 ο επιχειρηματίας και επενδυτής ακινήτων εκείνη την εποχή, Ντόναλντ Τραμπ  εξαγόρασε το Mar-a-Lago και χρησιμοποίησε την έπαυλη 126 δωματίων, 5.810 τ.μ σε 17 στρέμματα οικόπεδο ως κατοικία, το οποίο όμως μετέτρεψε σε κλαμπ και μέλη το 1994.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, η πιθανή αξία του ακινήτου έχει επανέλθει, δυναμικά, όπως αναφέρει εκτενές ρεπορτάζ της The Wall Street Journal.

Αναδείχθηκε ως βασικό παράδειγμα στη δίκη του Τραμπ για την υπόθεση απάτης από τον πρώην πρόεδρο καθώς διόγκωσε τον πλούτο του και την αξία της αυτοκρατορίας του στα ακίνητα για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση με χαμηλό επιτόκιο.

«Τυχαίνει να είναι και το σπίτι του πατέρα μου. Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να το πουλήσουμε»

Μια ανταγωνιστική αγορά για πολυτελή ακίνητα στο Παλμ Μπιτς και μια σειρά από πρόσφατες μεγάλες πωλήσεις κατοικιών στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας 150 εκατ. τον Μάιο για το νησί Tarpon, δημιούργησε περαιτέρω εικασίες σχετικά με την τιμή που θα μπορούσε να έχει το Mar-a-Lago.

Οι εκτιμήσεις για την αξία του ακινήτου διέφεραν πάρα πολύ.

Ο Τραμπ κατέθεσε στη δίκη ότι πίστευε ότι το Mar-a-Lago είχε αξία μεταξύ 1 και 1,5 δισ. δολ., δηλαδή 40 φορές μεγαλύτερη από την εκτίμηση των 37 εκατ. δολ. από το γραφείο του εκτιμητή ακινήτων της κομητείας Παλμ Μπιτς.

«Ποτέ δεν έχω δει περισσότερη παραπληροφόρηση για ένα ακίνητο», είπε ο εκτιμητής Τζόναθαν Μίλερ, ο οποίος παρακολουθεί την πολυτελή αγορά του Παλμ Μπιτς για δεκαετίες.

Έργα συντήρησης που διαμορφώνουν την αξία

Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί στη χρήση γης λένε ότι η αξία του Mar-a-Lago περιπλέκεται σημαντικά από έργα συντήρησης του 1995 που ξεκίνησα στο κτήμα ως μέρος μιας συμφωνίας του Τραμπ με τον Δήμο για τη μετατροπή του ακινήτου σε μια λέσχη που θα φέρνει έσοδα στα δημοτικά ταμεία.

Οι εργασίες στόχευαν να προστατέψουν τη γη από περαιτέρω ανάπτυξη στο διηνεκές. Σε αντάλλαγμα ο Τραμπ εξασφάλισε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ωστόσο, αυτό είχε ως συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο τρόπος χρήσης του ακινήτου μειώνοντας και την πιθανή του αξία.

Σε περίπτωση που το Μαρ-α-Λάγκο ήταν ποτέ προς πώληση, η μελλοντική αποτίμησή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό στο πόσο περιθώριο κινήσεων υπάρχει εντός των όρων της συμφωνίας.

«Το ερώτημα είναι, ποια είναι η πιθανότητα να αρθούν οι περιορισμοί;» είπε ο Μίλερ.

Μια άποψη από το παλάτι του Τραμπ.

Σε συνέντευξή του, ο γιος του πρώην προέδρου, Έρικ Τραμπ, αποκάλεσε τη Μαρ-α-Λάγκο «κόσμημα του στέμματος στο χαρτοφυλάκιό μας». «Τυχαίνει να είναι και το σπίτι του πατέρα μου», είπε. «Δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ να το πουλήσουμε».

Αυτό δεν σταμάτησε τις εικασίες για την αξία του στους κύκλους ακινήτων στο Παλμ Μπιτς. Η Μαργκί Μπραντ, της εταιρείας ακινήτων Premier Estate Properties, εκτιμά ότι η αξία της γης του Mar-a-Lago είναι 1 δισ. έως 1,5 δισ. δολ. και το ακίνητο θα μπορούσε να αποκτήσει περισσότερα με την κατάργηση των περιορισμών.

Η Μπράντ νοίκιασε πρόσφατα ένα ξεχωριστό ακίνητο που ανήκει στον Τραμπ απέναντι από το Mar-a-Lago για 150.000 δολάρια το μήνα και είπε ότι το ακίνητο μπορεί να αξίζει 75 εκατ. δολάρια. «Πρέπει να θυμάστε», είπε, «είμαστε ένα μικρό νησί και η έλλειψη της προκυμαίας είναι αισθητή».

Αν και οι περιορισμοί στο Mar-a-Lago παραμένουν σταθερά σε ισχύ προς το παρόν, η ελπίδα ότι θα μπορούσαν ποτέ να αρθούν είναι αρκετή για να συγκεντρώσει ενδιαφέρον, είπε η μεσίτρια Παμ Λίμπμαν.

«Πρόκειται για μια κληρονομιά που θα μπορούσε να μείνει στην ίδια οικογένεια για γενιές», είπε. «Ίσως υπάρχει τελικά ένας δρόμος για να γίνει κάτι. Ποτέ δεν ξέρεις μέχρι να προσπαθήσεις».



ΠΗΓΗ