O τρίτος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός πάροχος της Ευρώπης, o Όμιλος FTI με έδρα το Μόναχο, κήρυξε πτώχευση μετά από ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας για χρηματοδότηση, πλήττοντας καίρια 11.000 εργαζομένους αλλά και δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες που βρίσκονται επί του παρόντος σε διακοπές ή έχουν κάνει κρατήσεις στην εταιρεία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι ο τουριστικός κλάδος και το ταμείο ταξιδιωτικής ασφάλισης θα φροντίσουν για τον επαναπατρισμό και την υποστήριξη των πληγέντων τουριστών και ότι θα παράσχει προξενική υποστήριξη εάν χρειαστεί για να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή. Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας χαρακτήρισε την αφερεγγυότητα ως «τραγική» προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να παράσχει καμία πρόσθετη βοήθεια.

Η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει λεπτομερώς τι επιπτώσεις θα έχει η αφερεγγυότητα στη χρηματοδότηση της βοήθειας ανάκαμψης που είχε χορηγήσει FTI κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο.

Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν για την πτώχευση κατά τη διάρκεια πρωινής τηλεδιάσκεψης ενώ νωρίτερα τα συστήματα κρατήσεων είχαν σταματήσει να λειτουργούν.

Η διοίκηση της FTI είχε συνομιλίες το Σαββατοκύριακο με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, επιδιώκοντας να πετύχει διάσωση που θα γεφύρωνε χρηματοδοτικό κενό πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μια τέτοια «γέφυρα» θα επέτρεπε στην εταιρεία να συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της εταιρείας το βράδυ της Κυριακής, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα BILD. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας είχε λάβει στήριξη 595 εκατ. ευρώ από την κυβέρνηση και φαινόταν να είχε αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Τον Απρίλιο είχε γίνει προσπάθεια για στήριξη της εταιρείας όταν κοινοπραξία υπό την ηγεσία του τουριστικού ομίλου Certares συζητούσε επένδυση 1,25 δισ. ευρώ στην FTI. Όλα αυτά συνέβαιναν καθώς οι κρατήσεις μειώνονταν και πολλοί προμηθευτές έχουν ζητήσει προκαταβολές, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, σύμφωνα με τον ιστότοπο Canarianweekly.

Ο Όμιλος FTI είναι σημαντικός παίκτης στον τουριστικό κλάδο, αφού εκτός από τα 11.000 άτομα που απασχολεί, εμπλέκεται στη λειτουργεία και ξενοδοχείων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο fti-group.com, πρόκειται για εμπορικά σήματα ξενοδοχείων όπως τα Labranda Hotels & Resorts, Design Plus Hotels, tKairaba Hotels & Resorts, Lemon & Soul Hotels, Club Sei και Meeting Point Hotels.

Η εταιρεία εξυπηρετούσε έξι βασικές αγορές —τις Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ελβετία, Βρετανία και Ολλανδία— και προσέφερε ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε 120 χώρες. Ο Όμιλος FTI κατέχει επίσης μερίδιο αγοράς 15% στη Γερμανία.

Αίτηση

Σύμφωνα με τον ιστότοπο ftnnews, η FTI Touristik GmbH, η μητρική εταιρεία του FTI GROUP, ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτηση αφερεγγυότητας σε τοπικό δικαστήριο του Μονάχου. Ο αρχικός αντίκτυπος θα είναι στην επωνυμία ταξιδιωτικών πρακτόρων FTI Touristik, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του ομίλου, όπως σημειώνεται.

Η Windrose Finest Travel GmbH, η οποία διαχειρίζεται την πολυτελή μάρκα WINDROSE, θα συνεχίσει τις δραστηριότητές της κανονικά. Οι ανεξάρτητες εταιρείες Euvia GmbH, το κανάλι ταξιδιωτικών αγορών sonnenklar.TV και το σύστημα δικαιόχρησης της Touristik Vertriebsgesellschaft mbH (TVG) με τα εμπορικά σήματα sonnenklar.TV Reisebüros, 5vorFlug Reisebüros και Flugbörse, δεν αποτελούν μέρος του Ομίλου FTI όπως επίσης αναφέρεται.

Όπως ανακοινώθηκε, η FTI GROUP δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη ταξιδιωτών που επηρεάζονται από τις εξελίξεις. Ιστότοπος υποστήριξης έχει δημιουργηθεί στη διεύθυνση www.fti-group.com/en/insolvency και είναι διαθέσιμη ανοιχτή γραμμή υποστήριξης στο +49 (0)89/710451498.

Όπως επίσης αναφέρεται, καταβάλλονται προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι τα τρέχοντα ταξίδια μπορούν να ολοκληρωθούν όπως έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο, τα ταξίδια που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν από την Τρίτη, 4 Ιουνίου 2024, ενδέχεται να μην πραγματοποιηθούν ή να πραγματοποιηθούν μόνοι εν μέρει. Σε συνεργασία με τον προσωρινό διαχειριστή αφερεγγυότητας που δεν έχει ακόμη διοριστεί, θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες σχέδιο για συνεχή ενημέρωση και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για τους ταξιδιώτες που επηρεάζονται.

Πηγή: OT



ΠΗΓΗ