Το μεγαλύτερο ζωντανό μουσικό γεγονός στον κόσμο, ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, θα διεξαχθεί στη Σουηδία τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου με τη συμμετοχή 37 χωρών. Περίπου 100.000 επισκέπτες από 89 χώρες αναμένονται στη διοργανώτρια πόλη Μάλμε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για την 68η έκδοση του διαγωνισμού.

Η διοργάνωση ξεκίνησε την Τρίτη με τον πρώτο ημιτελικό και θα ακολουθήσει ο δεύτερος ημιτελικός την Πέμπτη. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαΐου. Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2024 πραγματοποιείται στο Μάλμε, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας με πληθυσμό 362.000 κατοίκους. Η πόλη φιλοξένησε επίσης τη Eurovision το 1992 και το 2013.

Η Σουηδία έχει φιλοξενήσει τη Eurovision συνολικά επτά φορές, υπολογίζοντας και το 2024. Η Στοκχόλμη, η πρωτεύουσα, φιλοξένησε τον διαγωνισμό το 1975, το 2000 και το 2016 και το Γκέτεμποργκ το 1985. Ο χώρος διεξαγωγής των συναυλιών είναι η Malmö Arena με χωρητικότητα έως 15.500 ατόμων. Εκεί όπου η Ελένη Φουρέιρα «έβαλε φωτιά» στη σκηνή.

Ο Olly Alexander που εκπροσωπεί το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται στη σκηνή κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιτελικού του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision 2024, στο Μάλμε της Σουηδίας, 7 Μαΐου 2024.

Πως μπορεί να ψηφίσει κανείς;

Οι τηλεθεατές αποφασίζουν για τα αποτελέσματα των δύο ημιτελικών και μπορούν να ψηφίσουν έως και 20 φορές, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω γραπτού μηνύματος, είτε μέσω της εφαρμογής της Eurovision. Οι τηλεθεατές στις 15 χώρες που συμμετέχουν στον πρώτο ημιτελικό έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μαζί με τρεις από τις χώρες που προκρίθηκαν για τον μεγάλο τελικό, δηλαδή τη Γερμανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι τηλεθεατές στις 16 χώρες που συμμετέχουν στον δεύτερο ημιτελικό έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν μαζί με τρεις από τις άλλες χώρες που προκρίθηκαν για τον μεγάλο τελικό – Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Στον τελικό, οι ψήφοι του κοινού θα αποτελέσουν το μισό του αποτελέσματος, ενώ οι κριτικές επιτροπές από πέντε επαγγελματίες της μουσικής σε κάθε συμμετέχουσα χώρα θα αποτελέσουν το άλλο μισό.

Οι κριτικές επιτροπές θα βαθμολογήσουν τα τραγούδια με βάση τη σύνθεση και την πρωτοτυπία του τραγουδιού, την ποιότητα της σκηνικής ερμηνείας, τη φωνητική ικανότητα των καλλιτεχνών και τη συνολική εντύπωση που τους προκαλεί το νούμερο. Κάθε χώρα θα απονέμει βαθμούς από το 1 έως το 8, το 10 και το 12. Οι μη συμμετέχουσες χώρες σε όλο τον κόσμο θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν και θα έχουν συλλογικά τη βαρύτητα μιας επιπλέον χώρας που θα ψηφίζει. Ως καινοτομία στη φετινή Eurovision, οι θεατές εκτός των χωρών που συμμετέχουν μπορούν να ψηφίσουν 24 ώρες πριν από κάθε ημιτελικό και τον μεγάλο τελικό.

Ποιοι εξασφάλισαν μια θέση στον τελικό από τον πρώτο ημιτελικό;

Στον τελικό πέρασαν οι Κροατία, Κύπρος, Φινλανδία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Ουκρανία. Αν δεν έχετε παρακολουθήσει τους συμμετέχοντες αυτό σημαίνει ότι η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Ισλανδία, η Μολδαβία και η Πολωνία αποκλείστηκαν.

Στον δεύτερο ημιτελικό της Πέμπτης θα διαγωνιστούν οι Μάλτα, Αλβανία, Ελλάδα, Ελβετία, Τσεχία, Αυστρία, Δανία, Αρμενία, Λετονία, Άγιος Μαρίνος, Γεωργία, Βέλγιο, Εσθονία, Ισραήλ, Νορβηγία και Ολλανδία.

Οι 10 καλύτεροι από κάθε ημιτελικό θα συμμετάσχουν στον τελικό. Η νικήτρια του προηγούμενου έτους και διοργανώτρια χώρα Σουηδία έχει αυτόματη συμμετοχή στον τελικό, καθώς και οι «Big Five»: Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία. Στον τελικό θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες.

Οι «Big Five» χώρες είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν κερδίσει την συμμετοχή στον τελικό με το σπαθί τους ή περίπου αυτό. Είναι οι χώρες οι οποίες συνεισφέρουν τα περισσότερα χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU). Από το 2000, οι χώρες αυτές εξασφαλίζουν αυτόματα μια θέση στον μεγάλο τελικό.

H Μαλίν Άκερμαν είχε ως πιο γνωστή της συμμετοχή σε ταινία, αυτή στην μεταφορά από κόμικ των Watchmen.

Χρήσιμες πληροφορίες

Ο διαγωνισμός τραγουδιού θα μεταδοθεί και από τις 37 συμμετέχουσες χώρες, αλλά και σε απευθείας μετάδοση από το YouTube. Οι εταιρείες στοιχημάτων έχουν την Κροατία, την Ελβετία και την Ουκρανία ως τα τρία μεγαλύτερα φαβορί για τη νίκη, ενώ τα δεδομένα streaming από το Spotify υποδηλώνουν μεγάλες πιθανότητες για την Ολλανδία, την Ιταλία ή τη διοργανώτρια Σουηδία. Τον διαγωνισμό τραγουδιού θα παρουσιάσουν η Σουηδή κωμικός και ηθοποιός Πέτρα Μέντε και η Σουηδοαμερικανίδα ηθοποιός Μαλίν Άκερμαν.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision είναι ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά γεγονότα στον κόσμο και διεξάγεται κάθε χρόνο από το 1956. Εκτός από τις Ευρωπαϊκές χώρες, συμμετέχουν το Ισραήλ και η Αυστραλία. Αρχικά ξεκίνησε ως ένα τεχνικό πείραμα για τη διακρατική τηλεοπτική μετάδοση με επτά μόνο χώρες να διαγωνίζονται: την Ολλανδία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και την Ιταλία. Η εκπομπή έφτασε σε 162 εκατομμύρια τηλεθεατές το 2023 μέσα από τις δημόσιες συχνότητες.

Η Σουηδία και η Ιρλανδία προηγούνται με επτά νίκες η καθεμία. Η Γαλλία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία έχουν κερδίσει από πέντε φορές, με την Ολλανδία να είναι η πιο πρόσφατη από τις τέσσερις χώρες που κέρδισε το 2019. Το 2023 η Σουηδή τραγουδίστρια Loreen κέρδισε για δεύτερη φορά τον περσινό διαγωνισμό στο Λίβερπουλ με το τραγούδι της «Tattoo». Είναι το μόνο άτομο μετά τον Ιρλανδό Johnny Logan που έχει κερδίσει δύο φορές τον διαγωνισμό. Το δε Λουξεμβούργο, δείχνει έτοιμο για την μεγάλη επιστροφή μετά από 31 χρόνια.



ΠΗΓΗ