Σε ορισμένες περιοχές, στο νομό Πέλλας και Ημαθίας, εντοπίστηκαν πρώιμες ποικιλίες ροδακινιάς, σε μικρό ποσοστό, να βρίσκονται στην έναρξη του σταδίου C, ενώ στις περισσότερες περιοχές οι ποικιλίες βρίσκονται στο στάδιο της διόγκωσης των οφθαλμών.

Οι πρωτογενείς μολύνσεις γίνονται από το στάδιο της έκπτυξης των νεαρών φύλλων (από Β έως και C) με σταγόνα νερού (βροχή ή πολύ υψηλή υγρασία τουλάχιστον για 2-3 ημέρες), σε θερμοκρασία 10-200C. Κάτω από 70C ο μύκητας δεν αναπτύσσεται. Σε όλες τις περιοχές επικρατούν συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών, με στόχο να γίνει επέμβαση στο στάδιο αυτό και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση

Το Περιφερειακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου συνιστά στους παραγωγούς να γίνει επιμελής έλεγχος των ποικιλιών για διαπίστωση της διόγκωσης των οφθαλμών, με στόχο να γίνει επέμβαση στο στάδιο αυτό και οπωσδήποτε πριν φανεί πράσινη βλάστηση. Στις υπερπρώιμες ποικιλίες απαιτείται άμεσα επέμβαση.

Η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν είχαν παρατηρηθεί συμπτώματα τις δύο προηγούμενες χρονιές (τα σπόρια διατηρούν την βλαστική τους ικανότητα και πέρα από δύο χρόνια). Η επέμβαση αυτή αποβλέπει στην νέκρωση των διεσπαρμένων επάνω στα δέντρα ασκοσπορίων και βλαστοσπορίων.

Ο πρώτος ψεκασμός

Σε αγροκτήματα που καλλιεργούνται ταυτόχρονα ποικιλίες διαφορετικής πρωιμότητας, ο πρώτος ψεκασμός να γίνει κοντά στο στάδιο «Β» της πρωιμότερης ποικιλίας και να επαναληφθεί όταν οι οψιμότερες ποικιλίες φτάσουν στο κατάλληλο στάδιο επέμβασης.  Δεύτερη εφαρμογή μπορεί να απαιτηθεί εάν παραταθεί η διάρκεια της διόγκωσης των οφθαλμών.

Η επέμβαση αυτή καταπολεμά αποτελεσματικά και το κορύνεο (Stigminacarpophila (Lιv.) M.B. Ellis). Στη ροδακινιά προσβάλλονται κυρίως οι βλαστοί και οι οφθαλμοί, όπου εμφανίζονται μικρές κοκκινωπές κηλίδες.

Οι προσβολές

Ο εξώασκος προσβάλλει κυρίως τα φύλλα, δευτερευόντως τους καρπούς και σπανίως τους βλαστούς και τα άνθη. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται με την έκπτυξη των φύλλων, νωρίς την άνοιξη. Το έλασμα των προσβεβλημένων φύλλων λόγω υπερπλασίας και υπερτροφίας παρουσιάζει τοπική ή ολική πάχυνση, κατσάρωμα και τελικά έντονη παραμόρφωση, ενώ το κεντρικό νεύρο διογκώνεται ελαφρώς. Αρχικά, το έλασμα γίνεται χλωρωτικό και αργότερα μεταχρωματίζεται σε κόκκινο ή με ιώδεις αποχρώσεις, ενώ καθώς η χλωροφύλλη εξαφανίζεται γίνεται κίτρινο ή κιτρινογκρί με βελούδινη όψη. Τελικά, τα φύλλα γίνονται καστανά, μαραίνονται, ξηραίνονται και πέφτουν. Έντονη προσβολή οδηγεί σε έντονη φυλλόπτωση, με αποτέλεσμα την έκπτυξη νέου φυλλώματος που οδηγεί σε στην εξασθένηση του δέντρου και σε σοβαρή καρπόπτωση. Οι προσβεβλημένοι καρποί που παραμένουν στο δέντρο παρουσιάζουν τοπικές κιτρινοπράσινες ή ερυθρές διογκώσεις.

Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ., σε όλες τις περιοχές τις επόμενες ημέρες προβλέπεται αίθριος καιρός με υψηλή σχετική υγρασία, ενώ σε ορισμένες περιοχές της Χαλκιδικής αναμένονται τη Δευτέρα κατά τόπους ασθενείς βροχοπτώσεις, συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη του μύκητα.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): 6benzyladenine (2), bordeaux mixture (2), captan (4), copper hydroxide (3), copper oxide (2), copper oxychloride (4), dodine (2), Tebuconazole + Trifloxystrobin (2), trichoderma atroviride strain sc1 (4).



ΠΗΓΗ