Τα ξημερώματα της Τρίτης ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι 30 τραυματίστηκαν, όταν μια επιβατική αμαξοστοιχία στην Ολλανδία εκτροχιάστηκε, αφότου συγκρούστηκε με έναν γερανό επισκευής και συντήρησης σιδηροτροχιών, που βρισκόταν σε λάθος σημείο.

Σύμφωνα με τις σιδηροδρομικές αρχές της Ολλανδίας, στις 3:25 τα ξημερώματα τοπική ώρα (4:25 ώρα Ελλάδος), επιβατική αμαξοστοιχία με τέσσερα βαγόνια προσέκρουσε σε μηχάνημα συντήρησης των ολλανδικών σιδηροδρόμων και εκτροχιάστηκε κοντά στο χωριό Φόρσοτεν, όχι μακριά από τη Χάγη.

Νεκρός είναι ένας εργαζόμενος της κατασκευαστικής εταιρείας που εκτελούσε επισκευές, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν πάνω στον γερανό, ενώ πάνω από 30 επιβαίνοντες στο τρένο τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 19 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ο μηχανοδηγός της αμαξοστοιχίας, με σοβαρά κατάγματα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες.

Το μπροστινό βαγόνι της αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκε και έπεσε σε χωράφι. Το δεύτερο βαγόνι έγειρε στο πλάι, ενώ μικρής έκτασης φωτιά ξέσπασε στο τρίτο βαγόνι, ανέφερε το ολλανδικό πρακτορείο.

Στον ίδιο γερανό, αλλά από την άλλη πλευρά, φέρεται να προσέκρουσε και ένα εμπορευματικό τρένο, το οποίο ευτυχώς δεν εκτροχιάστηκε και τα τραύματα του μηχανοδηγού του ήταν επιπόλαια.

Σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης και συντήρησης των ολλανδικών σιδηροτροχιών, ProRail, η εμπορική αμαξοστοιχία είχε 26 βαγόνια, με εννέα από αυτά να μεταφέρουν ασβέστη και τα υπόλοιπα να είναι άδεια.

Τόσο η ProRail, όσο και οι ολλανδικές αρχές σιδηροδρόμων, αλλά και η αστυνομία, διεξάγουν παράλληλες έρευνες για την εξακρίβωση των συνθηκών και των αιτιών του δυστυχήματος. Το κύριο ζήτημα είναι γιατί βρισκόταν ο γερανός στο συγκεκριμένο σημείο μέσα στη νύχτα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ProRail, Γιον Φόπεν, ισχυρίστηκε σε συνέντευξη Τύπου, το πρωί της Τρίτης, στο Φόρσοτεν, ότι οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη σε γραμμή όπου δεν κυκλοφορούσαν τρένα. Όταν ρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να χτυπήθηκε γερανός επισκευής σε σημείο όπου κινούνταν τρένα, είπε: «Δεν έχω απάντηση ακόμη σε αυτό». «Δεν έχω την παραμικρή ιδέα γιατί βρέθηκε ο γερανός σε σιδηροτροχιά που ήταν ακόμη ανοιχτή για τρένα», παραδέχθηκε ο Γ. Φόπεν.

«Ο γερανός εκτελούσε εργασίες συντήρησης σε δύο σιδηροτροχιές που ήταν κλειστές για την κίνηση των τρένων, για την οποία ήταν ανοιχτές δύο άλλες σιδηροτροχιές», είπε ο επικεφαλής της ProRail.

Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν ο βασιλιάς της Ολλανδίας, Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε. Συλλυπητήρια και συμπάθεια εξέφρασαν και πολλές ξένες χώρες, καθώς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Με πληροφορίες από το Reuters

ΠΗΓΗ