Η συζήτηση για το δικαίωμα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών είναι αποκαλυπτική για το ρήγμα και τις αντιθέσεις στη ΝΔ, ενώ και η τοποθέτηση του κ. Κουτσούμπα στη Βουλή μας προβλημάτισε πολύ, σημείωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ερωτώμενος για πιθανή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η συνεργασία κρίνεται στο πεδίο συγκεκριμένων επιλογών αλλά και στο εάν τα προοδευτικά κόμματα θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη λογική του κομματικού εγωισμού, ο οποίος, σύμφωνα με τον ίδιο, δυναμίτισε στις τελευταίες εκλογές τη δυνατότητα συνεργασίας μέσω της απλής αναλογικής.

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο των υποκλοπών εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και εξακολουθούμε να ζητάμε την πλήρη διερεύνηση»

Τόνισε ότι πολύ συχνά στις τοποθετήσεις βουλευτών στη Βουλή διαπιστώνεται η δυνατότητα κοινών προσεγγίσεων και προοδευτικών λύσεων, αλλά τα πολιτικά επίδικα το επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνουν πολλά.«Στην επικείμενη συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν εάν είναι με τα συμφέροντα των πολλών ή εάν θα αφήσουν να ανοίξει παράθυρο για την κερδοσκοπία λίγων στην ανώτατη εκπαίδευση. Θα είναι μια δημοκρατική πρόκληση για όλους μας αυτή η συζήτηση», υπογράμμισε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος εξήγησε ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξαρτάται από το τι λέει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή η ΝΔ αλλά από τα δικαιώματα της κοινωνίας.«Η στάση μας είναι σε αντίθεση με την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, με ταυτόχρονη ανάδειξη της προοδευτικής προοπτικής. Δεν μπλέκουμε σε εσωτερικούς καβγάδες του προοδευτικού χώρου, και οι πρωτοβουλίες μας συγκλίνουν προς τη συνύπαρξη και την κοινή τοποθέτηση στη Βουλή, όπως συνέβη για παράδειγμα με την ένσταση αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή, την οποία υπερψήφισε η αντιπολίτευση. Ανάλογη πρωτοβουλία μπορεί να είναι και η υπεράσπιση των ανεξάρτητων αρχών και του κράτους δικαίου, όπου πρέπει να διεκδικούμε να έχει ο προοδευτικός χώρος κοινές τοποθετήσεις. Και προσπαθούμε μέσα και από τη Βουλή να υπάρχουν πρωτοβουλίες τέτοιου είδους», υποστήριξε.

«Το ζητούμενο είναι εμείς να καταθέσουμε αξιόπιστες προτάσεις για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνία»

Ακολούθως πρόσθεσε ότι η «η χώρα μας χρειάζεται μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση για προοδευτική διέξοδο αλλά και ένα κόμμα που να μπορεί να την υλοποιήσει. Που να έχει κυβερνητική δυνατότητα και να μην έχει εξαρτήσεις. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: να προχωρήσουμε τις απαραίτητες πολιτικές αλλαγές για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι ζητούμενο είναι να υπάρξει αλλαγή πορείας στη χώρα σε όλα τα επίπεδα, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο. Μία αλλαγή που θα οδηγήσει σε ανατροπή του σημερινού συστήματος εξουσίας, το οποίο διευρύνει τις ανισότητες, κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους. Αλλά και αδυνατίζει τη χώρα και στο επίπεδο της ανάπτυξης και της κοινωνίας αλλά και στο επίπεδο της δημοκρατίας. «Επιθυμούμε αυτή η αλλαγή πορείας να εκφραστεί με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Από τις αυτοδιοικητικές εκλογές φάνηκε ότι η κοινωνία ψάχνει διέξοδο, ότι έστω και μια μικρή χαραμάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του συστήματος εξουσίας του κ. Μητσοτάκη. Το ζητούμενο είναι εμείς να καταθέσουμε αξιόπιστες προτάσεις για να μπορέσουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνία και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι αυτό αποτυπώνεται ήδη στο κείμενο θέσεων που κυκλοφορεί στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου, το οποίο αναδεικνύει τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και τη δυνατότητα να υπάρχουν προοδευτικές συμμαχίες. «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί τη διάσπαση της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς για να προωθήσει τη δική του ατζέντα. Και εκτός από την εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων και των ολιγοπωλίων, μια επιλογή που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην οικονομική ζωή, στην ανάπτυξη και στην παραγωγή, έχουμε πλέον και μεγάλα θέματα στο πεδίο της δημοκρατίας. Για τα θέματα αυτά προσπαθούμε να προωθήσουμε μια νέα κοινωνική συμφωνία, που θα απευθύνεται σε όλους τους δημοκράτες πολίτες, γιατί πιστεύουμε ότι τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν», τόνισε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος

«Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του συντάγματος υπάρχουν»

Μιλώντας για τα θέματα του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας, ο Σωκράτης Φάμελλος αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του τύπου στην Ελλάδα. «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα φτάναμε στο σημείο στη χώρα να έχουμε τόσο συχνά και τόσο ανερυθρίαστα παραβιάσεις του Συντάγματος και δικαιωμάτων των πολιτών. Η χώρα μας δεν διασύρεται διεθνώς επειδή αναδεικνύονται τα ζητήματα αυτά, αλλά από το γεγονός ότι οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου και του συντάγματος υπάρχουν και συζητούνται στο Ευρωκοινοβούλιο», σημείωσε.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το θεσμό της δικαιοσύνης και αυτό τον υποχρεώνει να συνεχίσει να ζητά από τη δικαιοσύνη να αποκαλύψει ποια είναι η αλήθεια. Και θα συνεχίζει να επιμένει όπως ζήτησε και με την πρόσφατη επίσκεψη στον Άρειο Πάγο, όπως είπε.

«Προφανώς υπάρχουν πτυχές που δεν δημιουργούν αισιοδοξία, όπως η πρόσφατη πειθαρχική απαλλαγή της εισαγγελέως που είχε υπογράψει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ και ότι ο συγκεκριμένος φάκελος δεν θα έρθει στη Βουλή παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ το ζήτησε. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σε όλα τα επίπεδα να κλείσει τη συζήτηση για το θέμα, επικρίνοντας ακόμη και ευρωπαϊκές αρχές και θεσμούς, όταν τη βολεύει. Για τον ΣΥΡΙΖΑ το σκάνδαλο των υποκλοπών εξακολουθεί να παραμένει ανοικτό και εξακολουθούμε να ζητάμε την πλήρη διερεύνηση του μεγάλου αυτού πολιτικού προβλήματος που αφορά παραβίαση του Συντάγματος της χώρας. Για εμάς το Σύνταγμα δεν είναι ένα τυπικό χαρτί κλεισμένο σε ένα ντουλάπι, αλλά η βάση της συνύπαρξής μας στην κοινωνία. Αν δεν έχουμε κανόνες δημοκρατίας, όλα τα υπόλοιπα, εργασία, επιχειρηματικότητα, υγεία, παιδεία, περιβάλλον, τίθενται σε αμφισβήτηση, και για αυτό και επιμένουμε», υπογράμμισε.

«Η επιστολική ψήφος πρέπει να συνδυαστεί με ένα πολύ στιβαρό και αυστηρό σύστημα ταυτοπροσωπίας»

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ταχθεί υπέρ επί της αρχής που θέτει το Σύνταγμα, το οποίο προβλέπει την επιστολική ψήφο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αδυνατούν να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα: «Οφείλουμε να βοηθήσουμε αυτούς που δεν μπορούν αντικειμενικά να προσέλθουν στα εκλογικά τμήματα είτε επειδή είναι εκτός Ελλάδος είτε παραδείγματος χάριν για λόγους υγείας. Σε αυτές τις περιπτώσεις η επιστολική ψήφος πρέπει να συνδυαστεί με ένα πολύ στιβαρό και αυστηρό σύστημα ταυτοπροσωπίας και διαφύλαξης της μυστικότητας της ψήφου, το οποίο δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται με το πολύπλοκο και ημιτελές σύστημα που προτείνει η κυβέρνηση», τόνισε.

Ο Σωκράτης Φάμελλος μίλησε για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον ψηφιακό εκλογικό κατάλογο, που θα επέτρεπε σε όσους θέλουν να ψηφίσουν σε άλλη εκλογική περιφέρεια να το ζητάνε λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. «Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα υιοθετήσει την ψηφιακή λύση που της προτείνουμε και που είχαμε ήδη αναφέρει στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, και που θα καταθέσουμε σήμερα στη Βουλή. Γιατί είναι τουλάχιστον οξύμωρο να δίνεται η δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε περιοχές που υπάρχουν εκλογικά τμήματα αλλά έχουν κλείσει – με ευθύνη της κυβέρνησης – τα καταστήματα των ΕΛΤΑ και να μπλέκουμε σε ένα περίπλοκο σύστημα με ταχυδρομεία και κούριερ που αφήνει επίσης και ανοικτό το ενδεχόμενο παραβίασης της μυστικότητας της ψήφου κα να εισάγει θέματα χειραγώγησης της ψήφου. Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη προτεραιότητα είναι η αμεσότητα και η μυστικότητα της ψηφοφορίας. Αυτό ζητάει το Σύνταγμα και αυτό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Με σύγχρονα και όχι με πρόχειρα εργαλεία», κατέληξε.



ΠΗΓΗ