Ο ραβίνος συνταγματάρχης Εγιάλ Καρίμ του ισραηλινού στρατού, του οποίου οι δηλώσεις επανεμφανίστηκαν μετά την τοποθέτησή του ως αρχιραβίνου, πέρα από την ελευθερία διάπραξης βιασμών, έχει υποστηρίξει ότι είναι «εντελώς απαγορευμένο» για τις γυναίκες να υπηρετούν στο στρατό για λόγους σεμνότητας και έχει αντιταχθεί στο γυναικείο τραγούδι σε εκδηλώσεις του στρατού.

Ο Καρίμ ενεπλάκη σε διαμάχη το 2012 για την απάντησή του σε ερώτηση που του τέθηκε στον θρησκευτικό ιστότοπο Kipa, με την οποία ρωτούσε υπό το πρίσμα ορισμένων βιβλικών χωρίων αν οι στρατιώτες των IDF, για παράδειγμα, επιτρέπεται να διαπράττουν βιασμούς κατά τη διάρκεια του πολέμου, παρά τη γενική αντίληψη ότι μια τέτοια πράξη θεωρείται ευρέως αποκρουστική.

Ο Γκαντί Γουάιζενκοτ που είχε τοποθετήσει τον Καρίμ στην θέση του αρχιραβίνου του στρατού ως στρατηγός το 2016, πλέον είναι στο πολεμικό στρατιωτικό συμβούλιο.

Στην απάντησή του, ο Καρίμ άφησε να εννοηθεί ότι τέτοιες πρακτικές, μεταξύ πολλών άλλων που κανονικά απαγορεύονται – συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης μη κοσέρ τροφίμων – επιτρέπονται κατά τη διάρκεια της μάχης.

Οι δηλώσεις που σοκάρουν έχουν διαδοθεί τόσο από Ισραηλινά όσο και από Αραβικά μέσα

Συγκεκριμένα, οι δηλώσεις του 2012, που στοίχισαν τότε στον ραβίνο την θέση του αρχηγού ραβίνου του στρατού, ήταν οι εξής: Ερωτηθείς για το αν επιτρέπεται ο βιασμός εν καιρώ πολέμου σύμφωνα με την Τόρα είχε απαντήσει πως «Παρόλο που η συνουσία με μια γυναίκα μη-Εβραία είναι πολύ σοβαρή, επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια του πολέμου (υπό τις προϋποθέσεις που προέβλεπε) από σεβασμό στις δυσκολίες των στρατιωτών», έγραψε. «Και επειδή το μέλημά μας είναι η επιτυχία της συλλογικότητας στον πόλεμο, η Τορά επέτρεψε στους στρατιώτες να ικανοποιήσουν την κακή (σ.σ. με την έννοια της μοχθηρής/«διαβολικής») ορμή υπό τους όρους που όριζε για χάρη της επιτυχίας της συλλογικότητας».

Το λάθος άτομο, τη λάθος στιγμή

Πρόκειται για μια κάκιστη επιλογή σε αυτή τη θέση καθώς έχει καταφερθεί πολλές φορές εναντίον του γυναικείου φύλου, ενώ όσοι καταφέρονται εναντίον του για την τοποθέτησή του, το πράττουν δίκαια. Οι περισσότεροι φοβούνται πως η θρησκεία θα αποτελέσει το άλλοθι για να διαπράττονται ακόμα περισσότερα εγκλήματα στην εμπόλεμη ζώνη. Ενώ το ίδιο θέμα έχουν «σηκώσει» και ισραηλινές εφημερίδες ζητώντας την αποπομπή του.

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ