«Το ζήτημα δεν είναι απλώς και μόνο να κρίνουμε πρόσωπα, αλλά να κρίνουμε πολιτικά σχέδια και πολιτικές πλατφόρμες των υποψηφίων», τόνισε γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στο ATTICA και σημείωσε πως «οι πρώτες ανακοινώσεις των υποψηφίων προέδρων του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια ευκαιρία για να πολιτικοποιηθεί η συζήτηση».

Η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει μια «επιστροφή στην πολιτική συζήτηση», παρατηρώντας ότι «δεν είναι δυνατόν να απασχολούμε περισσότερο με τα εσωτερικά μας και λιγότερο με την εξωστρέφειά μας και με τις δράσεις μας, τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στην κοινωνία».

Γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ο αριστερός και προοδευτικός κόσμος ακόμα στηρίζει τις ελπίδες του στον ΣΥΡΙΖΑ, περιμένει από εμάς, θέλει να σταματήσει μια κυβέρνηση της συγκάλυψης και της αυθαιρεσίας, και για αυτό χρειάζεται μια ισχυρή Αριστερά, ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ».

«Να κρίνουμε τις πλατφόρμες των υποψηφίων»

Αναφορικά με τις εσωκομματικές εκλογές, η γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τους υποψηφίους προέδρους «να καταθέσουν τα πολιτικά τους σχέδια για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κοινωνίας», τονίζοντας πως «έχουμε θέσεις, έχουμε καταστατικό, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να συζητήσουμε και να κρίνουμε τις πλατφόρμες του κάθε υποψηφίου ως προς το πώς θα προχωρήσουν αυτές οι θέσεις».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε «στο παράδειγμα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων», η οποία αποτελεί θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά «και αίτημα των καιρών και των προοδευτικών πολιτών». Ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει σχέδιο για την συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στην αυτοδιοίκηση, στα επιμελητήρια, στα συνδικάτα, στη Βουλή», και υπογράμμισε ότι «οι υποψήφιοι πρόεδροι θα πρέπει να μιλήσουν ως προς το με ποια βήματα θα προχωρήσει» αυτή η συνεργασία.

«Το στοίχημα είναι η συμμετοχή του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ»

Σε ερώτηση αναφορικά με το στοίχημα των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος τόνισε ότι «το στοίχημα είναι η συμμετοχή του μεγάλου, του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεδρική εκλογική μάχη», συμπληρώνοντας ότι, «όπως έγινε και το 2023, που περίπου 150.000 πολίτες ήρθαν και στήριξαν  τους υποψηφίους και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ, το ίδιο πρέπει να γίνει και αυτή τη φορά».

Όσο για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου σημείωσε πως «ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός ο οποίος, με τη συμμετοχή του στις εξελίξεις, στις εκλογές, στην καθημερινή δραστηριότητα και λειτουργία του, θα διασφαλίσει  την ενότητα και την προοπτική του χώρου».

Τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ  έχει ισχυρά θεμέλια στην κοινωνία και μια ιστορική ευθύνη να παραμείνει ενωμένος και να γίνει ακόμα πιο ισχυρός». Και προσέθεσε πως «την εντολή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι απλώς δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε, αλλά πρέπει να ενισχύσουμε και να ισχυροποιήσουμε ακόμα πιο πολύ το ρόλο μας, τόσο μέσα στη Βουλή όσο και εκτός».

«Πολιτική πληγή η Νέα Αριστερά»

Ερωτηθείσα σε ποιους απευθύνεται η πρόσκληση για επιστροφή στον ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «το κάλεσμα είναι διαρκές προς τους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες, προς τους ψηφοφόρους που εγκατέλειψαν τον ΣΥΡΙΖΑ είτε το 2015, είτε το 2019, είτε το 2023», λέγοντας χαρακτηριστικά πως υπάρχει «μια πολιτική πληγή» με τη Νέα Αριστερά, αφού «οι έδρες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν 47 και έπρεπε να μείνουν τόσες».

Σχετικά με τις εξελίξεις αναφορικά με την διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο» και με όσα είχαν συμβεί το προηγούμενο διάστημα, ανέφερε ότι «ως προς τη διεύθυνση, ήταν μια απόφαση του ΔΣ του μέσου», σημειώνοντας πως το «τι έχει γίνει και το τι πρέπει να γίνει εφεξής, με μια νέα διεύθυνση που μπορεί να προτείνει το ΔΣ, είναι μια άλλη ιστορία, την οποία είναι λάθος να τη δούμε με μια κομματική λογική». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «θεωρώ ότι οι διευθύνσεις πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις τους, πάντοτε βέβαια στη βάση ενός σχεδίου το οποίο έχουν για τα μέσα του κόμματος».

«Να μην μιλάμε για τον Τσίπρα σαν να είναι φάντασμα – είναι ενεργός»

Τέλος, σχολιάζοντας τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει ο Αλέξης Τσίπρας, η Ράνια Σβίγκου τόνισε πως «είναι κεφάλαιο για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την ευρωπαϊκή Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο – ήταν ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός».

Σημείωσε ότι «δεν πρέπει να μιλάμε για αυτόν σαν να είναι ένα φάντασμα, ή σαν να έχει αποχωρήσει από την πολιτική, αφού είναι βουλευτής, είναι ενεργός στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και κάνει καίριες παρεμβάσεις, όπως αυτή που παρακολουθήσαμε πριν από λίγες μέρες». Και κατέληξε εκφράζοντας την πεποίθησή της ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει και τα επόμενα χρόνια».



ΠΗΓΗ