Σε φάση «ήπιας προσγείωσης» βρίσκεται η οικονομία των ΗΠΑ, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Μιλώντας στο CNN την Παρασκευή η Γέλεν σημείωσε ότι η «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη και ότι απαιτείται μια παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού και αύξησης των μισθών, ώστε οι Αμερικανοί «να αισθανθούν ασφαλείς για τις μελλοντικές τους προοπτικές».

Αναφορικά με τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της απασχόλησης τον Δεκέμβριο, η Γέλεν σημείωσε ότι οι προοπτικές των καταναλωτικών δαπανών υποδεικνύουν ύπαρξη εμπιστοσύνης στην οικονομία.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα νομίζω ότι μπορούμε να το περιγράψουμε ως μια ήπια προσγείωση και η ελπίδα μου είναι ότι θα συνεχιστεί», είπε η Γέλεν.

Πάνω από τις προβλέψεις η αύξηση των θέσεων εργασίας

Σημειώνεται ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε σφιχτή και κατά τον τελευταίο μήνα της περασμένης χρονιάς, καθώς o ρυθμός των προσλήψεων ήταν ακόμη πιο ισχυρός από τον αναμενόμενο στο τέλος του 2023, όπως ανέφερε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.

Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Δεκεμβρίου έδειξε ότι οι εργοδότες πρόσθεσαν 216.000 θέσεις εργασίας τον μήνα που μας πέρασε, ενώ το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,7%. Η αύξηση της μισθοδοσίας έδειξε σημαντικό κέρδος σε σχέση με τον προς τα κάτω αναθεωρημένο αριθμό των 173.000 επιπλέον θέσεων εργασίας τον Νοέμβριο. Ο Οκτώβριος επίσης αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, σε 105.000 από 150.000 νέες θέσεις εργασίας, υποδηλώνοντας μια ελαφρώς λιγότερο ισχυρή εικόνα για την ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο.

Η ώθηση των προσλήψεων προήλθε από μια αύξηση 52.000 σε θέσεις εργασίας στο δημόσιο και άλλες 38.000 σε τομείς που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη (νοσοκομεία κ.α. ). Ο κλάδος αναψυχής και φιλοξενίας συνεισέφερε 40.000 θέσεις εργασίας, ενώ η κοινωνική βοήθεια 21.000 νέες θέσεις και οι κατασκευές 17.000 νέες θέσεις εργασίας. Το λιανικό εμπόριο αύξησε τις θέσεις εργασίας κατά 17.000, καθώς ο κλάδος ήταν σταθερός από τις αρχές του 2022, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω



ΠΗΓΗ