Σε λευκό κλοιό έχουν περιέλθει πολλές περιοχές της Κεντρικής Ευρώπης αυτο το σαββατοκύριακο, με τα ταξίδια να επηρεάζονται από την χειμερινή καταιγίδα στη νότια Γερμανία, σε τμήματα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Daily Mail, αφού αρχικά διεκόπη η εναέρια κυκλοφορία μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου, το αεροδρόμιο του Μονάχου ανακοίνωσε αργότερα ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 6 το πρωί της Κυριακής. Άλλα αεροδρόμια της περιοχής, μεταξύ άλλων  στη Ζυρίχη, ανακοίνωσαν επίσης καθυστερήσεις και ακυρώσεις που σχετίζονται με τις έντονες καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν ακυρώσεις πτήσεων και σε άλλα γερμανικά αεροδρόμια, αφού εγκλωβίστηκαν αεροσκάφη και πληρώματα στο Μόναχο, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση ιδίως για τη Lufthansa και τις θυγατρικές που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Μονάχου ως βασικό κόμβο.

Συναγερμός σε Αυστρία και Ελβετία

Στην Αυστρία και την Ελβετία, η χιονόπτωση οδήγησε τους αξιωματούχους να σημάνουν συναγερμό για τον κίνδυνο χιονοστιβάδων. Οι επαρχίες του Τιρόλου και του Βοράρλμπεργκ στη δυτική Αυστρία αύξησαν τις προειδοποιήσεις για χιονοστιβάδες στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο.

Η περιοχή δέχθηκε έως και 50 εκατοστά χιόνι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η αυστριακή σιδηροδρομική εταιρεία OeBB ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα ότι διάφορα τμήματα των δρομολογίων της σε ολόκληρη τη χώρα έκλεισαν λόγω της καταιγίδας.

Αποκλείστηκαν στην Τσεχία

Στην Τσεχία, ο μεγάλος αυτοκινητόδρομος και ορισμένοι άλλοι δρόμοι αποκλείστηκαν για ώρες, τα τρένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς αντιμετώπισαν καθυστερήσεις και ακυρώσεις, ενώ πάνω από 15.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Ο βασικός αυτοκινητόδρομος D1 που συνδέει την πρωτεύουσα Πράγα με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Μπρνο ακινητοποιήθηκε για ώρες μετά από ατύχημα που προκάλεσε ουρά φορτηγών μήκους 20 χιλιομέτρων. Κυκλοφοριακό κομφούζιο σημειώθηκε και σε άλλα τμήματα του αυτοκινητοδρόμου, καθώς και στον D5 που συνδέει την Πράγα με τη Γερμανία.

Ορισμένα τρένα υψηλής ταχύτητας και περιφερειακά τρένα αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο νότιο τμήμα της χώρας, καθώς τα διασυνοριακά τρένα από τη γειτονική Αυστρία και τη Γερμανία δεν λειτουργούσαν, ενώ ορισμένοι δρόμοι αναμένεται να παραμείνουν κλειστοί για όλη την ημέρα.

Οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης έχουν πληγεί περισσότερο από ένα κύμα σφοδρών χιονοπτώσεων που διήρκησε περίπου 24 ώρες.

Χωρίς ρεύμα χιλιάδες πόλεις

Ακόμη, σφοδρές χειμωνιάτικες καταιγίδες έπληξαν επίσης και τη νότια Πολωνία, με εικόνες που δείχνουν εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίζουν τους δρόμους του Βρότσλαβ και της Κρακοβίας.

Στη Μολδαβία, τέσσερις άνθρωποι αναφέρθηκαν νεκροί το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ δύο πτώματα ανασύρθηκαν από αυτοκίνητα που είχαν βυθιστεί από χιονοστιβάδα. Στην Ουκρανία, οι ακραίες χιονοθύελλες άφησαν πίσω τους 10 νεκρούς στις περιοχές της Οδησσού, του Μυκολαίβ, του Χάρκοβου και του Κιέβου.

Το ρεύμα έπεσε σε 1.500 πόλεις και χωριά, ενώ μια χιονοθύελλα στην Οδησσό κατέστησε 2.500 ανθρώπους που χρειάστηκαν διάσωση και περίπου 850 οχήματα που χρειάστηκαν ρυμούλκηση. Η νότια Ουκρανία επλήγη περισσότερο, καθώς αυτοκίνητα και λεωφορεία γλίστρησαν από τους παγωμένους δρόμους κατά τη διάρκεια ισχυρών ανέμων.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Μετά το «λευκό» σαββατοκύριακο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι οι σφοδρές χιονοπτώσεις που έχουν πλήξει την Ευρώπη, έχουν αυξήσει τον κίνδυνο τραυματισμού από τις παγωμένες επιφάνειες.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι ορισμένοι δρόμοι και σιδηρόδρομοι είναι «πιθανό να επηρεαστούν» από τις συνθήκες, με μεγαλύτερους χρόνους ταξιδιού με δρόμους, λεωφορεία και τρένα.

Σοβαρά προβλήματα από τη χιονόπτωση υπήρξαν και στη Βρετανία, όπου περίπου χίλια σπίτια έμειναν χωρίς ρεύμα στη Βορειοδυτική Αγγλία, με τις αρχές να προειδοποιούν τους οδηγούς για τους κινδύνους από το παγωμένο χιόνι.

Δείτε το βίντεο



ΠΗΓΗ