Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, 11:55

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Σουδάν είναι τραγική. Υπάρχει έλλειψη τροφίμων, νερού και καυσίμων, περιορισμένη πρόσβαση στις μεταφορές, τις επικοινωνίες και την ηλεκτρική ενέργεια και οι τιμές των βασικών ειδών έχουν εκτοξευθεί. Οι τελευταίες συνομιλίες για την εκεχειρία που διεξήχθησαν στη Τζέντα δεν προκάλεσαν καμία πρόοδο και εκφράζεται φόβος ότι και οι δύο πλευρές θεωρούν τους εαυτούς τους “ικανούς να κερδίσουν τη μάχη”.

Τουλάχιστον 550 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.500 τραυματίστηκαν στο Σουδάν από την έναρξη της σύγκρουσης στις αρχές Απριλίου. Οι κάτοικοι πρέπει να κάνουν ουρές για να αγοράσουν ψωμί καθώς μαίνονται μάχες στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Στα σύνορα του Σουδάν με το Τσαντ, εκατοντάδες Σουδανοί πρόσφυγες λαμβάνουν βοήθεια από τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι χρειάζεται 445 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση ζωτικής σημασίας βοήθειας και ότι σχεδιάζει την αναχώρηση 860.000 ανθρώπων από το Σουδάν

Οι μάχες έχουν ήδη εκτοπίσει 335.000 ανθρώπους και έχουν δημιουργήσει περισσότερους από 120.000 πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στην Αίγυπτο, το Τσαντ και το Νότιο Σουδάν, καθώς και αλλού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ένα φορτίο βοήθειας με προορισμό το Σουδάν φορτώθηκε σε αεροπλάνο στο Ντουμπάι για να σταλεί σε Σουδανούς πρόσφυγες στο Τσαντ.

Πηγή: ertnews, AFP, EFE 


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 9 Μαΐου 2023, 11:55

ΠΗΓΗ