Με τον πληθωρισμό της απληστίας να ήρθε για να μείνει η κυβέρνηση κατανοεί τις ανάγκες που δημιουργεί όμως, τον πολεμά με σφεντόνες και με το βλέμμα στις αγορές κόβει κάθε προσδοκία για έξτρα παροχές.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, υπήρξε ξεκάθαρος. Εν μέσω συσσωρευμένης δυσαρέσκειας των πολιτών και με τους αγρότες να κλιμακώνουν τον αγώνα τους διεκδικώντας την επιβίωσή τους «χτύπησε φιλικά στην πλάτη» τις μάζες «αξιολογώντας τα αιτήματα» προσπαθώντας «να βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος» ώστε «να προστατευτούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Η συνταγή της επιτυχίας, σύμφωνα με τον υπουργό, αποκλείει τη δημαγωγία και δεν θέτει σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. «Δεν θέλω και δεν θέλουμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε προσωρινά ευχάριστες αποφάσεις που θα γυρίσουν την χώρα προς τα πίσω! Αυτό δεν θα ήταν ωφέλιμη, αλλά επικίνδυνη πολιτική!» δηλώνει από το βήμα του ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου την ώρα που φουντώνει το κύμα της διαμαρτυρίας στα μπλόκα των αγροτών.

Κομμένα τα… «δώστα όλα» λέει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών

Φροντίζει μάλιστα να στείλει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες εντός και εκτός συνόρων γιατί «οι αγορές μάς παρακολουθούν στενά και θα αντιδράσουν άμεσα αν αντιληφθούν παρεκκλίσεις από τη δημοσιονομική σοβαρότητα» και «επιστροφή σε πολιτικές “δώστα όλα”».

«Απόβαση» στην Agrotica ετοιμάζουν οι αγρότες

Με τις αγορές να «παρακολουθούν» και την κυβέρνηση να μην μπορεί να παρεκκλίνει θέτοντας σε κίνδυνο την δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα αποφασισμένοι να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα αιτήματά τους.

Παρεμβάσεις της κυβέρνησης αλλά δεν αλλάζει το κλίμα

Μάλιστα θεωρούν σταθμό του αγώνα τους το κορυφαίο εκθεσιακό γεγονός για την αγροτική οικονομία (Agrotica) και θέτουν ως στόχο να βρίσκονται έξω από τη ΔΕΘ στην τελετή των εγκαινίων.

Το νέο μεγάλο ραντεβού δίνεται έξω από τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Εκθέσεως με ή χωρίς τα τρακτέρ. «Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε» τονίζει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, καλώντας σε συλλαλητήριο, το Σάββατο 3 Φλεβάρη στις 12 μ., στην Άνω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατίας).

Στο μεταξύ, ακλόνητοι στο ισχυρό μπλόκο που έχουν στήσει στον κόμβο του Ε-65 παραμένουν οι αγρότες του νομού Καρδίτσας και της επαρχίας των Φαρσάλων.

Σε καθημερινή βάση το μπλόκο ενισχύεται με νέα τρακτέρ που καταφθάνουν από τα χωριά. Στο τραπέζι των αποφάσεων βρίσκεται η κλιμάκωση με το βλέμμα στραμμένο στη Θεσσαλονίκη. Μαλιστα, το Σάββατο ετοιμάζουν «απόβαση» στην Agrotica με λεωφορεία στο πλαίσιο της κινητοποίησης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Ασπιρίνες για τον… καρκίνο

Κατευναστικά και αισθανόμενος την πίεση λόγω των κινητοποιήσεων των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανήγγειλε την αύξηση της πρώτης αρωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel».

Όπως ανέφερε (ΣΚΑΪ 100.3) ο πρωθυπουργός η αποζημίωση θα κυμαίνεται από 5.000 ώς 10.000 ευρώ. Ακόμη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν τα 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία.

Αναλυτικές ανακοινώσεις αναμένονται την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στη Βουλή.

«Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα», λέει η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων

Όμως στην Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων δεν πείθονται και αναφέρουν πως «κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν πήρε η κυβέρνηση για να προστατέψει τον μόχθο μας, για τη μείωση του κόστους παραγωγής που είναι τεράστιο και τις τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι σε βάρος μας και σε βάρος της λαϊκής κατανάλωσης. Οι αποζημιώσεις που δόθηκαν δεν επαρκούν για να καλυφθούν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα».

«Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται», ανέφερε με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποσχέθηκε να εξετάσει την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2024, «ανάλογα με τις δυνατότητες».

Επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου

Τα μέτωπα με την κοινωνία που έχει ανοίξει η κυβέρνηση είναι πλέον πολλαπλά με το «φυτίλι» να καίει και στα Πανεπιστήμια ενώ ο «πόλεμος» με την ακρίβεια κάθε άλλο παρά επιτυχής είναι.

Το τελευταίο καταγράφεται σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης ενώ την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου καταγράφει η ΓΣΕΕ στην ενδιάμεση έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Περικοπές λόγω πληθωρισμού

Σύμφωνα με την έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) «μπορεί οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού σε συνδυασμό με τα κυβερνητικά μέτρα για την αντιμετώπιση του ΄΄κύματος΄΄ ακρίβειας να περιόρισαν ως έναν βαθμό τις αρνητικές πιέσεις που άσκησε ο πληθωρισμός στην κατανάλωση κυρίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών, ωστόσο δεν ήταν επαρκή, ώστε να αποτρέψουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου τους, όπως καταγράφεται στις μεταβολές της ποσότητας των βασικών αγαθών που καταναλώθηκαν».

Τα μεγέθη που προκαλούν μεγάλη ανησυχία

Συγκεκριμένα, «μεταξύ 2021 και 2022, τα νοικοκυριά με τη χαμηλότερη δαπάνη μείωσαν τη μέση μηνιαία ποσότητα ενέργειας που κατανάλωσαν (θέρμανση κύριας κατοικίας, υγραέριο, ηλεκτρισμός), όμως η δαπάνη τους αυξήθηκε υπέρμετρα σε σχέση με τα υπόλοιπα νοικοκυριά.

Στο ίδιο διάστημα, τα νοικοκυριά χαμηλής και μεσαίας δαπάνης περιόρισαν δραστικά την ποσότητα λαχανικών, ψαριών και ζυμαρικών, που κατανάλωσαν, αλλά η δαπάνη τους σε αυτά τα προϊόντα αυξήθηκε σημαντικά, τάση η οποία ήταν πιο έντονη στα φτωχότερα νοικοκυριά.

Να σημειωθεί πως «ιδιαίτερα ανησυχητική τους τελευταίους μήνες είναι η εξέλιξη των τιμών στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», με τον πληθωρισμό, παρά την ήπια μεσοσταθμική αποκλιμάκωσή του από τις αρχές του 2023, να διαμορφώνεται τον Δεκέμβριο του 2023, σε ετήσια βάση, στο υψηλό 8,9%».



ΠΗΓΗ