Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, 19:47

Περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε σήμερα στη δευερογενή αγορά ομολόγων παρά την ευνοική έκθεση της JP Morgan.

Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναφέρει ότι τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πολύ καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με τα υπόλοιπα της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην τελευταία κοινοπρακτική έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς όπως αναφέρεται με αυτή η Ελλάδα έχει καλύψει το 75% των δανειακών της αναγκών για φέτος.

Η εξέλιξη αυτή περιορίζει την ανάγκη της χώρας να βγει στην πρωτογενή αγορά μέχρι να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση, πιθανότατα μέχρι τα τέλη του τρίτου τριμήνου.

Στην έκθεση προβλέπονται αυξημένες διακυμάνσεις στην αγορά στο «δρόμο προς τις εκλογές» του Μαίου. Ωστόσο όπως υπογραμμίζει ο αναλυτής της τράπεζας η JP Morgan παραμένει θετική για τα ελληνικά ομόλογα και προβλέποντας ότι τα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται με χαμηλότερα περιθώρια από την Ιταλία μέχρι το τέλος του 2023.

Σήμερα πάντως το περιθώριο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κυμαίνονταν στο 2% ενώ αυτό του 10ετούς Ιταλικού ομολόγου ήταν στο 1,85%.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 14 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε 4,25% από 4,28% την Παρασκευή έναντι 2,24% του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,01% από 1,98% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σήμερα το ευρω έναντι του δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0893 δολάρια από το επίπεδο των 1,0878 δολαρίων που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0875 δολάρια.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023, 19:47

ΠΗΓΗ