Πάνω σε μια σύνθετη συμφωνία που αναμένεται να οριστικοποιηθεί στη συνεδρίαση της ερχόμενης Κυριακής εργάζονται οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, με στόχο να επιτρέψει στον Οργανισμό να επεκτείνει ορισμένες από τις σημαντικές μειώσεις της παραγωγής πετρελαίου έως το 2025, δήλωσαν την Πέμπτη στο Reuters τρεις πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις εντός των τειχών του ΟΠΕΚ.

Ο ΟΠΕΚ+ έχει προβεί σε μια σειρά περικοπών από τα τέλη του 2022 εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες τρίτες χώρες και ανησυχίες για τις προοπτικές της ζήτησης καθώς οι μεγάλες οικονομίες δίνουν μάχη με τα υψηλά επιτόκια σε μια προσπάθειά τους να περιορίσουν τον πληθωρισμό.

Περικοπές

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, γνωστός ως OΠΕΚ+, μειώνει επί του παρόντος την παραγωγή συνολικά κατά 5,86 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ίσο περίπου με το 5,7% της παγκόσμιας ζήτησης.

Οι περικοπές περιλαμβάνουν 3,66 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως από μέλη του OΠΕΚ+, οι οποίες ισχύουν έως το τέλος του 2024 και επιπλέον 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως εθελοντικές περικοπές από ορισμένα μέλη που λήγουν στα τέλη Ιουνίου.

Η συμφωνία της Κυριακής θα μπορούσε να περιλαμβάνει την επέκταση ορισμένων ή όλων των περικοπών κατά 3,66 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως έως το 2025 και ορισμένων ή όλων των εθελοντικών περικοπών κατά 2,2 εκατομμύρια βαρέλια στο τρίτο ή τέταρτο τρίμηνο του 2024, ανέφεραν οι τρεις πηγές.

«Είναι δυνατή μια απόφαση για το 2025», ανέφερε στο Reuters μία πηγή και πρόσθεσε πως «θα μάθουμε περισσότερα τις επόμενες μέρες».

Η παράταση ορισμένων περικοπών έως το 2025 πιθανότατα θα εξαρτηθεί από την συμφωνία του ΟΠΕΚ+ για νέα μεμονωμένα στοιχεία παραγωγικής ικανότητας μελών αργότερα το 2024, σύμφωνα με δύο από τις πηγές.

Μια τέταρτη πηγή, εκπρόσωπος του ΟΠΕΚ+, όταν ρωτήθηκε την Παρασκευή εάν η συνεδρίαση της Κυριακής θα λάμβανε αποφάσεις για το 2025, είπε: «Σε ένα μέρος της, ναι».

Ο ΟΠΕΚ+ θα ξεκινήσει μια σειρά διαδικτυακών συναντήσεων το πρωί της Κυριακής.

Συμφωνία για νέο ύψος παραγωγής

Ο οργανισμός προσπαθεί να συμφωνήσει πάνω σε ένα νέο ύψος παραγωγής πετρελαίου για τις χώρες-μέλη του έως το τέλος του 2024, ένα ζήτημα που έχει δημιουργήσει εντάσεις στο παρελθόν, επειδή ο στόχος παραγωγής κάθε χώρας υπολογίζεται με βάση την πλασματική του ικανότητα.

«Εάν πράγματι οι περικοπές επεκταθούν μέχρι το 2025, αυτό θα εγείρει επίσης το ζήτημα του προγραμματισμένου ελέγχου δυναμικότητας του ΟΠΕΚ+ και της βασικής επαναφοράς, το οποίο πιθανότατα δεν θα διευθετηθεί αργότερα εντός του έτους», δήλωσε ο Rory Johnston, ιδρυτής της υπηρεσίας έρευνας πετρελαίου Commodity Context.

Οι χώρες που έχουν προβεί σε εθελοντικές περικοπές που είναι μεγαλύτερες από αυτές που συμφωνήθηκαν με την ευρύτερη ομάδα είναι η Αλγερία, το Ιράκ, το Καζακστάν, το Κουβέιτ, το Ομάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν θα αποκλείαμε εντελώς μια ανατροπή – με τη μορφή βαθύτερης τομής – δεδομένης της τάσης του (υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας) πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ (μπιν Σαλμάν) για… πιρουέτες», δήλωσε χαρακτηριστικά η Helima Croft από την RBC Capital Markets.

Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι του αρέσει να ελέγχει την αγορά πετρελαίου και έχει υποσχεθεί να τιμωρήσει τους κερδοσκόπους.

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ συμπίπτει με την πώληση από τη Σαουδική Αραβία ενός νέου μεριδίου στον κρατικό πετρελαϊκό κολοσσό Aramco.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας κατέθεσε έγγραφα την Πέμπτη για να πουλήσει ένα μερίδιο που θα μπορούσε να συγκεντρώσει έως και 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του σχεδίου του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για διαφοροποίηση της οικονομίας.

Πηγή: ΟΤ



ΠΗΓΗ