Απομένοντας μόλις 11 μήνες για τις κρίσιμες αμερικανικές εκλογές το επιτελείο του Τζο Μπάιντεν έρχεται αντιμέτωπο με περίπλοκα διεθνή ζητήματα με τελευταίο την αμερικανική στάση τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι Αμερικανοί πολίτες δείχνουν έντονα την αποστροφή τους στην πολιτική του προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι του Παλαιστινιακού και του βομβαρδισμού της Λωρίδας της Γάζας από τον Ισραηλινό Στρατό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των New York Times/Siena College οι 6 στους 10 αποδοκιμάζουν την αμερικανική πολιτική μ με τους νεότερους Αμερικανούς να είναι πολύ πιο επικριτικοί από τους μεγαλύτερους ηλικιακά τόσο για τη συμπεριφορά του Ισραήλ όσο και της αμερικανικής κυβέρνησης. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.016 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε όλη τη χώρα από τις 10 έως τις 14 Δεκεμβρίου 2023.

Η μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για του επιτελείο του Μπάιντεν είναι τα μηνύματα που στέλνουν οι ψηφοφόροι όσον αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Τη στιγμή που ο Μπάιντεν επιχειρεί τελευταία να πιέσει το Ισραήλ να περιορίσει τη στρατιωτική του εκστρατεία, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί θέλουν το Ισραήλ να συνεχίσει ακάθεκτο ενώ άλλοι τόσοι ζητάνε να σταματήσει για να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες αμάχων.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης αποτελούν προμήνυμα όχι μόνο για τον Μπάιντεν καθώς εισέρχεται στο έτος επανεκλογής του 2024, αλλά και για τις μακροπρόθεσμες σχέσεις μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των ΗΠΑ, αναφέρουν οι New York Times, επισημαίνοντας ότι ου ισχυρότερου ευεργέτη του, των Ηνωμένων Πολιτειών, η παραπάνω διάσπαση των ψηφοφόρων δεν αφήνει στον πρόεδρο πολλές ευχάριστες επιλογές. Δεδομένης της επιλογής μεταξύ δύο τρόπων δράσης, το 44%, είπε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική του εκστρατεία. Το 39%, λέει το αντίθετο, δηλαδή να συνεχιστεί η επίθεση ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν απώλειες αμάχων στο βουνό της Γάζας.

Είναι ακόμα αβέβαιο εάν ο Ντόναλντ Τραμπ καρπωθεί την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις πολιτικές του Μπάιντεν έναντι της αραβοϊσραηλινής διένεξης

Οι διχασμένες απόψεις για τη σύγκρουση μεταξύ των παραδοσιακά δημοκρατικών ομάδων ψηφοφόρων δείχνουν τη συνεχιζόμενη δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κ. Μπάιντεν να κρατήσει μαζί τον συνασπισμό που έχτισε το 2020 — μια πρόκληση που είναι πιθανό να επιμείνει ακόμη και όταν οι οικονομικοί δείκτες γίνονται πιο θετικοί και τα νομικά προβλήματα στροβιλίζονται γύρω από τις προσδοκίες του αντίπαλος, πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Συνολικά, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι λένε ότι ευνοούν τον Τραμπ έναντι του Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, 46% έναντι 44%.

Αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το εάν οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν καν. Ενώ είναι ακόμη νωρίς, η κούρσα ανατρέπεται μεταξύ του πιθανού εκλογικού σώματος, με τον Μπάιντεν να προηγείται με δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Οι οικονομικές ανησυχίες παραμένουν πρωταρχικές, με το 34% των ψηφοφόρων να αναφέρουν ανησυχίες που σχετίζονται με την οικονομία ή τον πληθωρισμό ως το κορυφαίο ζήτημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτό είναι χαμηλότερο από 45% τον Οκτώβριο του 2022, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλό.

Οι νέοι ψηφοφόροι πιο επικριτικοί στο Ισραήλ

Σχεδόν τα 3/4 από τους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους μεταξύ 18 και 29 ετών, αποδοκιμάζουν τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπάιντεν χειρίζεται τη σύγκρουση στη Γάζα. Και μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, λένε ότι θα ψήφιζαν τον Τραμπ κατά 49% έναντι 43% — τον Ιούλιο, αυτοί οι νέοι ψηφοφόροι στήριξαν τον κ. Μπάιντεν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Η νέα δημοσκόπηση των New York Times

Το εκλογικό σώμα φαίνεται να έχει δύο απόψεις για το τι θα ακολουθήσει, μια κατάπαυση του πυρός ή μια συνεχιζόμενη εκστρατεία κατά της Χαμάς..

Λίγοι από τους νέους ψηφοφόρους πιστεύουν ότι οι Ισραηλινοί μιλάνε σοβαρά για ειρήνη με τους Παλαιστίνιους. Σχεδόν οι μισοί λένε ότι το Ισραήλ σκοτώνει σκόπιμα αμάχους. Σχεδόν τα 3/4 λένε ότι το Ισραήλ δεν λαμβάνει αρκετές προφυλάξεις για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων. Και η πλειοψηφία αντιτίθεται στην πρόσθετη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ.

Το ευρύτερο εκλογικό σώμα, αντίθετα, έχει μια πολύ πιο φιλο-ισραηλινή άποψη, υποδηλώνοντας ότι τα προβλήματα εικόνας του Ισραήλ με τους Αμερικανούς ψηφοφόρους είναι πιο έντονα στον πολιτικό ορίζοντα από ό,τι σήμερα.

Ωστόσο, το 48% όλων των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν πήρε αρκετές προφυλάξεις για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων στη Γάζα.

Ο πόλεμος φαίνεται επίσης να προωθεί τη διαδικασία μετατροπής του Ισραήλ σε κομματικό ζήτημα. Για χρόνια, οι Ρεπουμπλικάνοι, με επικεφαλής τον Τραμπ, κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση του Ισραήλ και εκλιπαρούν τους Εβραίους ψηφοφόρους να εγκαταλείψουν το κόμμα που σχεδόν τα 3/4 εξαυτών αποκαλούσαν παραδοσιακά πολιτικό σπίτι τους.

Η έρευνα αναδεικνύει το διακομματικό χάσμα. το 76% των Ρεπουμπλικανών δήλωσε ότι συμπάσχει με το Ισραήλ για τους Παλαιστίνιους. Μεταξύ των λευκών, ευαγγελικών χριστιανών, των οποίων η θεολογική έμφαση στο Ισραήλ βρίσκεται στον πυρήνα της αδιαμφισβήτητης υποστήριξης του Ρεπουμπλικανικούς Κόμματος, η συμπάθεια προς το Ισραήλ είναι ακόμη υψηλότερη, στο 80%. Οι Δημοκρατικοί δεν δείχνουν τέτοια συναίνεση: το 31% είπε ότι συμπάσχει περισσότερο με το Ισραήλ, το 34% με τους Παλαιστίνιους και το 16% είπε ότι συμπαθούσε και τους δύο.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας έχει πολώσει επικίνδυνα τον αμερικανικό λαό.

Η διάσπαση μεταξύ των Δημοκρατικών θα μπορούσε να αποξενώσει τους Εβραίους ψηφοφόρους που επέλεξαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τον Μπάιντεν το 2020 και παρακολουθούν με αγωνία την άνοδο του αντισημιτισμού που συνόδευσε την οργή για την πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ.

Χάσμα γενεών

Το χάσμα των γενεών αντικατοπτρίζει όχι μόνο τις εμπειρίες που είχαν άνθρωποι από διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με την 75χρονη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, αλλά και την έκθεσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά στο TikTok, όπου βάναυσες εικόνες σκοτωμένων Παλαιστινίων βομβαρδίζουν τα νεανικά μάτια. Όσοι προσδιορίζονται ως τακτικοί χρήστες του TikTok ήταν οι πιο ανένδοτοι στην κριτική τους.

Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι ήταν πολύ πιο συμπαθείς στις προσπάθειες του κ. Μπάιντεν. Το 52% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων 65 ετών και άνω εγκρίνουν τις ενέργειες του κ. Μπάιντεν στο Ισραήλ, 12 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από εκείνους που αποδοκιμάζουν. Και οι μεγαλύτεροι Αμερικανοί ψηφίζουν αξιόπιστα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, δεν είναι σαφές πόσο θα μεταφραστεί η κριτική στον Μπάιντεν σε ψήφους υπέρ του Τραμπ ή οποιουδήποτε άλλου, δεδομένης της ομολογημένης δυσαρέσκειας των νεαρών ψηφοφόρων που συμπαθούν τους Παλαιστίνιους.

Οι νέοι ψηφοφόροι που αποδοκιμάζουν τις πολιτικές του Μπάιντεν στο Ισραήλ-Γάζα, αλλά εξακολουθούν να λένε ότι θα τον ψηφίσουν είναι επίσης λίγο πιο πιθανό να πουν ότι είναι βέβαιο ότι θα ψηφίσουν από τους νεαρούς επικριτές που τάσσονται με τον πρώην πρόεδρο.

Το Ισραήλ εξακολουθεί να διατηρεί υγιή πίστη στις ΗΠΑ. Αλλά το μέλλον τέτοιων συναισθημάτων είναι ασαφές. Μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, το 46% συμπάσχει περισσότερο με τους Παλαιστίνιους, έναντι του 27% που ευνοεί το Ισραήλ.

Μόνο το 28% των ατόμων μεταξύ 18 και 29 ετών δήλωσε ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται σοβαρά για μια ειρηνική λύση στην ευρύτερη σύγκρουση. Οι μισοί από αυτούς είπαν ότι οι Παλαιστίνιοι ήταν. Οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι είχαν πολύ μεγαλύτερη πίστη στις προθέσεις του Ισραήλ και λιγότερο στους Παλαιστινίους.



ΠΗΓΗ