Το θέμα των κοινοτικών ενισχύσεων, ύψους 14,5 εκατ. ευρώ για τις ενώσεις των ελαιοπαραγωγών της χώρας, εξαιτίας της προκλητικής ολιγωρίας ορισμένων υψηλά ιστάμενων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έφερε στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Την αποκάλυψη έκανε το in στις 12 Σεπτεμβρίου με τον Αλέξη Χαρίτση να σημειώνει πως «η χώρα μας δεν έχει την παραμικρή πολυτέλεια, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, να χάνει πολύτιμα ευρωπαϊκά κονδύλια λόγω καθυστερήσεων ή άλλων μεθοδεύσεων …».

Συνολικά 14,5 εκατ. ευρώ βρίσκονται στον «αέρα» και άλλα 10,3 εκατ. ευρώ έχουν οριστικά χαθεί μέσω περίεργων χειρισμών του υπουργείου, είς βάρος των ελαιοπαραγωγών, έγραφε το in

Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς επεσήμανε στον αρμόδιο υπουργό ότι «η σχετική υπουργική απόφαση για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ), δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μόλις στις 15 Ιουλίου 2024, θέτοντας ασφυκτική προθεσμία μόλις 15 ημερών για να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις από τις ΟΕΦ».

Τονίζοντας ότι, «…υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τις οργανώσεις και από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Δόθηκε μία παράταση, δύο μόλις ημερών! Και εύλογα βεβαίως, οι φορείς και οι αγρότες αναρωτιούνται αν αυτή η καθυστέρηση και όλη αυτή η μεθόδευση της πολύ μικρής παράτασης ευνοεί κάποιους που έχουν πρόσβαση σε εσωτερική πληροφόρηση…», αναφέρθηκε στο εκτενές ρεπορτάζ του Δημήτρη Τερζή στο in.

Απάντηση του Κώστα Τσιάρα

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα χρήματα του 2024 δεν θα χαθούν. Για αυτό και υπέγραψα μια τελευταία τροποποίηση της απόφασης, με την οποία προβλέπουμε ότι κάθε Ο.Ε.Φ. δύναται να λάβει προκαταβολή, κατόπιν αιτήματος της στον ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την έγκριση του επιχειρησιακού της προγράμματος έως την 15η Οκτώβριου» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, με την συγκεκριμένη τροποποίηση παρατάθηκε η δυνατότητα κατάθεσης αιτήματος προκαταβολής πέραν της 25ης Σεπτεμβρίου, που αρχικώς προέβλεπε η Υπουργική Απόφαση. «Υφίστανται προς αξιολόγηση  80 κατατεθειμένα επιχειρησιακά προγράμματα συνολικού αιτούμενου ενωσιακού προϋπολογισμού περίπου 71,5 εκατ. €. Εάν καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο του προγράμματος, με την άθροιση της εθνικής συμμετοχής και των ίδιων κεφαλαίων το σύνολο του προϋπολογισμού των επιχειρησιακών προγραμμάτων των Ο.Ε.Φ. θα ανέρχεται σε 63,2 εκατ. € ή περίπου 15,8 εκατ/ έτος», είπε και ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών ολοκληρώνεται από τις δύο αρμόδιες επιτροπές η αξιολόγηση των υποβληθέντων προτάσεων και, συνεπώς, «Δευτέρα με Τρίτη θα έχουμε την ανακοίνωση του προσωρινού πίνακα κατάταξης».

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Κώστας Τσιάρας, διευκρίνισε ότι για τα επόμενα έτη οι προκαταβολές, οι οποίες ανέρχονται από το 30% έως το 80% του προγράμματος, θα καταβάλλονται έως τις 31 Μαρτίου εκάστου έτους.

Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του 2023, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι, με βάση τις ανάγκες αναθεώρησης του ΣΣ ΚΑΠ, και τους νέους όρους που είχαν τεθεί για την υποβολή των αιτημάτων από τους ΟΕΦ, ακόμα και ως προς την χρονική περίοδο που καλύπτεται (ημερολογιακό και όχι ελαιοκομικό έτος), κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί προτεραιότητα στις αλλαγές που ζητούσε και η ΕΘΕΑΣ, έστω και αν υπήρχαν επιπτώσεις στην απορρόφηση των κονδυλίων του 2023, καθώς η μη προσαρμογή στις νέες συνθήκες θα είχε επιπτώσεις στο σύνολο των επομένων ετών.



ΠΗΓΗ