Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, 14:53

Η απάντηση, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι ναι. Το να δέχεται και να πράττει κάποια γυναίκα στοματικό σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι κατά κανόνα ασφαλές. Παρόλα αυτά, οι εγκυμονούσες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν κάποιους παράγοντες ιδιαίτερα υπόψη τους αν θέλουν να προβούν σε στοματικό σεξ, καθώς ενδέχεται να ελλοχεύουν κάποιοι κίνδυνοι.

Εμβολή

Οι γυναίκες που δέχονται στοματικό σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και να ενημερώνουν τους συντρόφους τους να μην εκπνέουν αέρα μέσα στον κόλπο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει εμβολή –την δημιουργία ενός μικρού θύλακα αέρα- ο οποίος μπορεί δυνητικά να αποφράξει κάποια φλέβα ή κάποια αρτηρία, αυξάνοντας τις πιθανότητες καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Θύλακες αέρα μπορούν επίσης να δημιουργηθούν στον πλακούντα, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για το έμβρυο το οποίο εξαρτάται άμεσα από τον πλακούντα για να λάβει θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο.

Η εισχώρηση αέρα στον κόλπο μπορεί επίσης σε σπάνιες περιπτώσεις να μεταβάλει την πίεση του αέρα κάτι που εν δυνάμει με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει ρήξη των αιμοφόρων αγγείων.

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Οι εγκυμονούσες και οι σύντροφοί τους θα πρέπει επίσης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης για την αποφυγή μετάδοσης σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ). Τα ΣΜΝ  συμπεριλαμβανομένου του HIV, του HPV, του έρπη και των χλαμυδίων- μπορούν να μεταδοθούν μέσω κάθε είδους σεξουαλικής επαφής και φυσικά μέσω και της στοματικής.

ΣΕ κάποιες περιπτώσεις τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν και στο έμβρυο, είτε μέσω του πλακούντα, είτε κατά την διάρκεια καθεαυτού του τοκετού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές και προβλήματα υγείας στο βρέφος, συμπεριλαμβανομένων και νευρολογικών προβλημάτων, τύφλωσης και σηψαιμίας. Επίσης είναι πιθανό το νεογνό να είναι θνησιγενές (νεκρό κατά την γέννησης ή λίγο μετά από αυτή).

Οι εγκυμονούσες γυναίκες μπορούν να προφυλαχθούν από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ενημερωθείτε για το ιατρικό ιστορικό του συντρόφου σας: Και οι δυο ερωτικοί σύντροφοι θα πρέπει να ελέγχονται για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Εάν κάποιος από τους δυο πάσχει από κάποιο ΣΜΝ, η σεξουαλική επαφή κάθε τύπου θα πρέπει να αποφεύγεται.
  • Χρήση στοματικού διαφράγματος: Τα στοματικά διαφράγματα είναι τεμάχια λάτεξ ή πολυουρεθάνης που λειτουργούν ως εμπόδια. Η χρήση στοματικού διαφράγματος είναι σημαντική είτε δέχεστε, είτε κάνετε στοματικό σεξ.
  • Μην δέχεστε στοματικό σεξ αν ο σύντροφος έχει ορατό έλκος στο χείλος. Τα έλκη αυτά πολλές φορές μπορεί να οφείλονται στον ιό του έρπη.

Αν έχετε απορίες σχετικά με την πρακτική του στοματικού σεξ κατά την εγκυμοσύνη, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας για να λάβετε ορθή καθοδήγηση.

https://andrologia.gr/


Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2023, 14:53

ΠΗΓΗ